boosterprik

Ted van Essen: boosterprik

Heeft u dat nu ook? Dat de angst om Covid-19 te krijgen weer terug is? Even na de 2e vaccinatie voelde ik me veilig voor het virus. De kans om in het ziekenhuis terecht te komen met een corona-infectie leek onwaarschijnlijk klein. Natuurlijk weet je wel dat de vaccinatie niet altijd werkt om IC-opname te voorkomen, maar dat risico liepen vooral anderen. Dacht ik.

Antistoffen

Vaccinatie zorgt ervoor dat je lichaam veel sneller antistoffen aanmaakt zodra je in aanraking komt met het coronavirus. Dat kan echter een paar dagen duren. Daardoor kunnen ook gevaccineerde personen een paar dagen ziek zijn, positief testen en het virus mogelijk doorgeven. Als de immuunreactie door je geheugenimmuunsysteem goed op gang komt, ruimt je lichaam het virus op. Het immuunsysteem van een persoon die niet gevaccineerd is, reageert ook, maar veel trager. Daardoor kan het virus zich veel beter vermenigvuldigen. De kans dat je ernstig ziek wordt, is dus groter.

R-getal

Wat nu ook speelt is de grote hoeveelheid zieke mensen om je heen. De zogenaamde deltavariant blijkt veel besmettelijker dan het virus waarmee het allemaal begon. Elke week test zo ongeveer het aantal inwoners van een middelgrote gemeente positief. Die kunnen weer anderen besmetten. Dat doen ze ook want het zogenaamde R-getal is boven de 1, dus iedere patiënt besmet minstens 1 ander. De kans dat je een besmettelijk iemand tegenkomt is weer heel groot. Daardoor liggen er nu in het ziekenhuis net zoveel gevaccineerden als ongevaccineerden, want er zijn nu eenmaal veel meer gevaccineerden. En dat maakt me onzeker.

Allemaal een prik

De beste oplossing is dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Dan liggen er nog steeds veel mensen in het ziekenhuis met covid, maar als dat alleen maar gevaccineerden zijn, kan de zorg dat wel aan. En als de gevaccineerden dan een 3e vaccinatie krijgen, werkt het vaccin ook weer tegen het oplopen van een lichte besmetting. Want de antistoffen in het bloed zijn dan zo hoog, dat een virus de kans niet krijgt om zich te vermenigvuldigen. Kortom, laten we allemaal wat doen. Als de ongevaccineerden nu toch een prik nemen en de gevaccineerden een booster, dan kunnen we weer opgelucht ademhalen.

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. mariapaula says:

  Goede morgen.

  Waarom kan de boosterprik niet wat vlugger? Voor ik aan de beurt ben is her zeker volgend jaar. Ik hoor van veel mensen we willen het zo vlug mogelijk. Waarom kan dit niet?

 2. Serno says:

  Ik heb de GGD al een e-mail gestuurd , dat wij de boosterprik graag wilden hebben zo snel mogelijk , maar we moesten maar gewoon op de uitnodiging wachten .
  Waarom is Nederland altijd met alles het laatste , zeker met de vaccinaties

 3. trudie41@gmail.com says:

  Telefoon 08007070 voor afspraak als je nog geen uitnodiging hebt ontvangen…wel geduld hebben

 4. SprintX says:

  Wanneer u een digid heeft, en op dit moment in aanmerking komt, kunt u zelf een afspraak plannen zonder de brief.
  Ik heb dit eergisteren voor mijn moeder van 85 geregeld, die ook nog geen brief had gekregen (want dat vertraagd enorm), en de prikafspraak is vandaag al. Het kan dus best snel, wanneer u dit zelf kunt (laten) regelen.
  https://www.coronavaccinatie-afspraak.nl/ met digid (op 25/11/2021 iedereen van 1939 of eerder), of bel 0800-7070.

 5. Strandloper says:

  Krijgen mensen die het AstraZeneca vaccin hebben gehad dan nogmaals een boosterprik met dit slechte vaccin ?

 6. dragon says:

  Zit Ted van Essen ook in het complot.
  Laten prikken totdat je er dood bij neervalt.
  Dan komt er meer ruimte bij de IC’s

  1. joopkemna says:

   wat een wijsheid!!!

 7. joopkemna says:

  als de boosterprik eerder toegediend was geworden,had ik nu geen Corona gehad!! Waarom is dit allemaal zo laat gestart???