spijt

Spijtoptanten

Van een griepprik krijgt u geen COVID-19 en beschermt er ook niet tegen. Dan weet u gelijk het antwoord op de aan mij meest gestelde vraag de afgelopen weken. De griepprik helpt om griep door het influenzavirus te voorkomen en dat is op zichzelf al de moeite waard. Nog belangrijker is dat u na een griepvaccinatie minder kans heeft op complicaties door influenza, zoals een longontsteking of een hartinfarct. Dus is een griepprik belangrijk voor mensen met een long- of hartaandoening. En voor patiënten met diabetes of verminderde weerstand, want die hebben, net als ouderen, ook een verhoogd risico op complicaties.

“Ik krijg nooit griep”

Helaas twijfelen sommige mensen aan de werking van de griepprik. Die helpt ook niet altijd, maar aangezien influenza zo veel voorkomt is de gezondheidswinst toch de moeite waard. De vaccinatiegraad in de genoemde risicogroepen is de afgelopen 10 jaar gedaald van 75 procent tot 50 procent, maar stijgt gelukkig weer. Vorig jaar was dat 53 procent. Onder mensen van 65 jaar en ouder was het 61 procent, maar tussen de 60 en de 65 jaar slechts 37 procent en bij risicopatiënten onder de 60 jaar zelfs maar 32 procent. “Ik krijg nooit griep” is het meest gehoorde argument daarvoor.

Vaccintekort

De angst voor het coronavirus is groot. Dat is begrijpelijk, want niemand kreeg daar voor 2020 ooit last van, dus niemand is ertegen beschermd. Een vaccin tegen COVID-19 is er voorlopig nog niet. Het griepvaccin bestaat al 60 jaar en daar wil opeens iedereen zich mee beschermen. Als de hele doelgroep zich zou hebben laten vaccineren de afgelopen jaren, dan zou er nu geen tekort zijn, want dan zou er voldoende vaccin besteld zijn.

Vaccinmeer

De griepprik is een soort dagvers product. De uiterste houdbaarheidsdatum is 1 april. Je kan het dus niet in voorraad houden voor een volgend seizoen. Er is geen ‘vaccinmeer’, zoals destijds de Europese boterberg de oplossing was voor de overproductie van melk. Vaccinfabrikanten maken niet meer griepprikken dan er besteld zijn, of net een ietsje meer. Nu is er door de wereldwijd verhoogde vraag een tekort ontstaan. Bijmaken kan niet, want de productie voor het zuidelijk halfrond is al gestart en daar is het griepvaccin altijd een beetje ander dan het onze. Daar geven ze de griepprik tijdens ons voorjaar en andersom.

Spijtoptanten voor laten?

Nou vraag ik u: hoe zullen we dat tekort oplossen? Iedereen voelt aan dat je de mensen met het hoogste risico laat voorgaan. Maar wat met de mensen die nooit een griepprik wilden? Moeten we die spijtoptanten nu laten voorgaan boven degenen die altijd al een griepprik namen?

Geef een reactie

Reactie

    contact says:

    Degenen, die altijd al een griepprik haalden, hebben voorrang, vind ik.