Arbeidsongeschikten in de problemen door UWV

Rogier de Haan: ‘UWV brengt arbeidsongeschikten in problemen’

Eerder brachten we op deze plek aan het licht dat ruim 8.000 arbeidsongeschikte Nederlanders de afgelopen jaren een groot bedrag ontvingen van pensioenfonds ABP. Het ging om nabetalingen van achterstallig arbeidsongeschiktheidspensioen. Maar ook het UWV brengt arbeidsongeschikten in de problemen. 

We wisten al dat deze groep te maken krijgt met de Belastingdienst. Die komt met een flinke naheffing en de huur- en zorgtoeslag wordt een jaar stopgezet. Onder druk van gerechtelijke stappen zegde ABP aan ons toe de schade van deze mensen te vergoeden.

UWV wil alles terug, dat heeft desastreuze gevolgen

Sindsdien kregen we meldingen van toeslagontvangers die in nog veel diepere problemen zijn geraakt door zo’n nabetaling. Het gaat om mensen die met alleen de WIA-uitkering onder de armoedegrens zitten. Zij krijgen een toeslag van UWV, waarmee ze op het ‘sociale minimum’ komen. Krijgt zo iemand een pensioennabetaling, dan wil UWV de toeslag terug.

Maar waar de Belastingdienst het terugvorderen van toeslagen beperkt tot 1 jaar, wil UWV álles terug. Zelfs als het 10 jaar geleden is uitbetaald. En het gaat verder: UWV vordert meer terug dan de gedupeerden ooit op hun bankrekening hebben ontvangen. UWV vordert de netto uitbetaalde toeslagen namelijk bruto terug. Deze mensen hebben zelf niets fout gedaan, vindt ook UWV. Toch zijn de gevolgen voor hen desastreus.

Arbeidsongeschikt
Lees ook: Gedeeltelijk of volledig arbeidsongeschikt, wat komt hierbij kijken?

Enorme schuld

Het blijkt daarbij niet alleen om ABP te gaan. Een schrijnend voorbeeld is dat van de heer Vreven. Hij raakte als tegelzetter arbeidsongeschikt. Om zijn inkomen op het sociale minimum te krijgen, ontvangt hij sinds 2015 een UWV-toeslag van meer dan 500 euro per maand. In mei 2022 ontving Vreven een brief van zijn pensioenfonds, bpfBouw. Hij blijkt zonder het te weten al jaren recht te hebben op een arbeidsongeschiktheidspensioen. Het achterstallige pensioen bedraagt zo’n 40.000 euro netto. Vreven meldt dit direct bij UWV. Dat zet daarop de toeslag stop en eist 57.000 euro van Vreven terug.

Vreven was al bang voor zware financiële gevolgen vanwege de brief van zijn pensioenfonds. Naast zijn UWV-toeslag is hij namelijk ook afhankelijk van huur- en zorgtoeslag. In totaal denkt Vreven onderaan de streep een schuld van 30.000 euro op te lopen. Om die reden accepteert hij het arbeidsongeschiktheidspensioen niet, en keert bpfBouw helemaal niets aan hem uit. Daardoor leeft Vreven, met het wegvallen van de UWV-toeslag, sinds mei 2022 ver onder het bestaansminimum en heeft hij een enorme schuld. Hij slaapt sindsdien slecht en heeft geen idee wat hij moet doen.

Dit accepteren wij niet!

Van een aantal ABP-deelnemers weten we dat ze in een vergelijkbare situatie zitten; steeds zadelt UWV hen op met een schuld van tienduizenden euro’s, terwijl ze moeten zien rond te komen van het sociaal minimum.

Tot nog toe trok niemand zich hun lot aan: UWV niet en het pensioenfonds ook niet. Wij accepteren dit niet, en hebben beide partijen hierop aangesproken. Zowel de pensioenfondsen als UWV erkennen dat er fouten zijn gemaakt, en beloven te werken aan een oplossing. Wij staan de gedupeerden bij. Zo’n oplossing zal nog niet eenvoudig zijn. Wordt vervolgd…

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Rogier de Haan heeft in 2013 samen met Jeanine Janssen MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Hierover gaan de columns van Rogier de Haan. Lees hier al zijn columns.

(Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (7)

    Donjasnl says:

    Zo blij dat hier aandacht voor is… Ik heb ook een probleem gehad door een administratieve achterstand van het uwv, waardoor ik geld moest terug betalen aan het pensioenfonds overigens zorg en zekerheid.
    Iedereen aan de telefoon zei… Ja sorry, het is heel raar, je had ’t niet kunnen voorkomen.
    Maar toch… Terugbetalen.
    En dan zit je al in de diepe ellende omdat je afgekeurd bent.

    En ik ben echt blij dat je ook wordt gered als je ziek wordt. Maar ’t voelt ook extra onrechtvaardig als je mohair pech hebt en je nog dieper in de ellende word gestort.
    Heel stressvol.
    Dus fijn! Dank jullie voor de erkenning.

      Donjasnl says:

      Mohair = nogmaals…
      Vanwege de opkomende woede vergeten even te checken op autocorrect fouten 😅

    Ikke says:

    Net zo erg als de toeslagen fraude.

      Lucca says:

      € 40.000,- netto klopt dit wel gezien ik zelf geheel ben afgekeurd (BPFBOUW) .
      Heb nooit iets gezien bouw nog wel pensioen op volgens norm en wetgeving dus snap die 40 niet

    Lucca says:

    € 40.000,- netto klopt dit wel gezien ik zelf geheel ben afgekeurd (BPFBOUW) .
    Heb nooit iets gezien bouw nog wel pensioen op volgens norm en wetgeving dus snap die 40 niet

    Mulderij says:

    Ooit eens nagevraagd of ik recht heb op premievrije pensioenopbouw.

    ================

    Klantnummer *********
    Inbox
    CM-Administratie bpfBOUW

    wo 9 nov 2022 14:20

    aan mij

    Beste meneer Mulderij,

    Op 2 november stuurde u ons een bericht. U bent arbeidsongeschikt. U vraagt of u recht heeft op premievrije pensioenopbouw. In deze e-mail leest u onze reactie.

    U kunt uw pensioen niet premievrij opbouwen bij bpfBOUW

    Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u mogelijk uw pensioen premievrij opbouwen. BpfBOUW betaalt dan de premie voor u. Maar dan moet u wel aan de voorwaarden voldoen. En u doet helaas niet aan voorwaarden.

    U moet deelnemer zijn bij bpfBOUW voorafgaand aan uw 1e arbeidsongeschiktheid dag

    Vanaf 22 december 2009 bent u geen deelnemer meer bij bpfBOUW. En u geeft aan dat u eerst een uitkering vanuit de Ziektewet (ZW) ontving. In de periode dat u een ZW-uitkering ontving betaalde u geen pensioenpremie. U voldoet daarom helaas niet aan alle voorwaarden.

    Bent u al eerder arbeidsongeschikt geworden?

    Stuurt u ons dan brieven van UWV waaruit dit blijkt. Dan kunnen wij uw verzoek opnieuw bekijken.

    Misschien krijgt u premievrije pensioenopbouw bij een ander pensioenfonds

    Heeft u na 22 december 2009 in een andere sector gewerkt dan de bouw? Dan heeft u misschien ergens anders ook pensioen opgebouwd. U kunt dan mogelijk daar een verzoek tot premievrij pensioen doen.

    Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft

    Ga naar bpfbouw.nl/contact of bel naar 020-583 40 40. U bereikt ons op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.30 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Wij helpen u graag!

    Met vriendelijke groet, namens bpfBOUW

    BiancaMolen says:

    Het leed dat UWV heet. Ik snap werkelijk waar niet waarom dat het UWV nog zo’n machtige positie inneemt terwijl het een harteloos en onbetrouwbaar bedrijf is!

    Er worden grove fouten gemaakt. Ook als je zelf goed oplet en hun verwittigd maken ze precies dezelfde fouten weer!

    Ze zijn respectloos in hun spraak naar mensen toe wanneer je onderzoeken of gesprekken hebt waar je mond van open valt.

    Zolang je niets ziet ben je niet arbeidsongeschikt maar ondertussen lijd je wel verschrikkelijk veel. Sociale contacten zijn bijna nihil, relaties staan onder druk omdat je moet blijven gaan, en dat je het eigenlijk niet kan maar wel moet. Naast dat heb je bijna geen leven… totdat je helemaal gebroken bent en dan nog helpen ze niet.

    Wolven in schaapskleren zijn het!