Rogier de Haan: ‘Naar de rechter vanwege verdwenen pensioengeld’
Publicatiedatum: 12 februari 2025
Na het doorspitten van honderden pensioendossiers van oud PTT’ers en na veelvuldig overleg met de pensioenfondsen is het zover: we gaan naar de rechter. Helaas. Het verdwijnen van pensioengeld maakt dit noodzakelijk.
Bij de privatisering van de PTT in 1989 zijn de pensioenen van zo’n 90.000 werknemers overgedragen van ABP aan het toen nieuwe PTT-pensioenfonds. Tegenwoordig zijn dat de fondsen van KPN en PostNL. Na de overdracht is voor 2 grote groepen PTT’ers een deel van het pensioen verdwenen dat ze vóór de privatisering al hadden opgebouwd. Het gaat om de volledige pensioenaanvulling voor tweeverdieners (de aanvulling samenvallende diensttijd van ABP). En het gaat om gemiddeld 33 procent van het vaste pensioen van vrouwelijke PTT’ers. Tweeverdienende vrouwen zijn dubbel getroffen.
Verdwenen pensioengeld
De fondsen stellen dat ze nooit geld hebben ontvangen van ABP voor de tweeverdienersaanvulling. Wij zeggen: onzin! De verantwoordelijke minister stelt dat er wél geld voor is betaald. ABP stelt dat er wél geld voor is betaald. Dat ervoor is betaald, is ook gewoon terug te vinden in het ABP-archief. De fondsen stellen dat al het van ABP ontvangen geld wordt besteed aan pensioenen. Wij zeggen: daar gaat het niet om. Zoals het er ook niet om gaat dat de PTT-pensioenregeling na de privatisering veel slechter was dan bij ABP. De vraag is of iedereen het pensioen krijgt waarvoor hij of zij heeft gewerkt. Het antwoord daarop is: nee. Er is pensioen verdwenen dat vóór de privatisering al was opgebouwd. Daar trekken we de streep.
In strijd met de wet
De fondsen stellen dat niemand iets is afgepakt; niemand krijgt een lager pensioen dan vóór de privatisering al was opgebouwd. Onze inschatting is dat de totale waarde van de 2 verdwenen pensioenonderdelen een paar 100 miljoen euro bedraagt. De fondsen stellen dat ze iedereen gelijk behandelen. Wij stellen dat enkele tienduizenden tweeverdieners en een derde van de vrouwelijke PTT’ers een substantieel pensioenbedrag is afgenomen waar zijzelf voor hebben gewerkt. De fondsen stellen dat ze uitvoeren wat destijds is afgesproken door de sociale partners. Wij betwijfelen dat voor wat betreft de tweeverdienersaanvulling. En we bestrijden dat voor wat betreft de vaste pensioenen van vrouwelijke PTT’ers. Bovendien: de PTT-privatiseringswet stelt verplicht dat de pensioenen na de privatisering in elk geval gelijkwaardig zijn. Volgens ons handelen de fondsen in strijd met deze wet.
Geschonden vertrouwen
De fondsen noemen de gang van zaken “wel zo eerlijk”. En als iemand daar een probleem mee heeft, had hij of zij destijds kunnen protesteren. Wij stellen vast dat de fondsen hun deelnemers nooit iets hebben verteld over het verdwijnen van al opgebouwde aanspraken. Wij zien niet hoe je kan protesteren tegen een probleem dat je niet kent. Pensioen is in hoge mate een kwestie van vertrouwen. Dat vertrouwen is geschonden.
Naar de rechter
Wij wilden afspraken maken over een verkorte procedure voor de rechter, zodat er dit jaar nog definitieve duidelijkheid is voor iedereen. De groep die we helpen, is namelijk al op leeftijd. De fondsen zien dat niet zitten. Het kan dus een lange rit worden. Maar we gaan ervoor!
Reactie pensioenfondsen KPN en PostNL
Pensioenfondsen KPN en PostNL wilden niet voor de camera reageren op de aankondiging van de rechtszaak. Directeur Berend Krikken schrijft aan Meldpunt: “De Pensioenfondsen KPN en PostNL hebben geen ABP-pensioen verminderd, ook niet van vrouwelijke PTT’ers. Alle oud PTT’ers die eerst deelnamen in het ABP en daarna, vanwege de privatisering, in onze fondsen, krijgen een gelijkwaardig pensioen conform het pensioenreglement.” Een uitgebreide reactie leest u op Meldpunt.
Dit onderwerp is behandeld in de uitzending van Meldpunt op vrijdag 7 februari 2025 om 19.50 uur op NPO 2.
Meld u bij MAX Ombudsman
De vele reacties op de uitzendingen van Meldpunt en de columns van MAX Ombudsman over de PTT-pensioenen in MAX Magazine en hier op MAX Vandaag, leiden tot lange wachttijden in het telefonische spreekuur. Daarom: wilt u informatie over de PTT-pensioenen? Vul dan onderstaand formulier in. MAX Ombudsman houdt u vervolgens op de hoogte.
Vragenformulier PTT-pensioen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Geldt deze actie ook nog voor PTT medewerker die inmiddels zijn overleden?
Mijn schoonvader Pieter van de Herik heeft lang bij de PTT in Dordrecht tot zijn pensionering in 1989 gewerkt. Hij is in 1924 geboren in Dordrecht en overleden in 2009 te Dordrecht. Geldt uw eventuele claim ook nog voor zijn situatie/periode?
Met vriendelijke groet,
Cor de Visser