belasting

Rogier de Haan: 700 procent belasting betalen

Stelt u zich eens voor dat u meer dan 100 procent belasting over uw pensioen moet betalen. Ondenkbaar natuurlijk. Maar voor houders van een ‘saldo-lijfrente’ is het realiteit.

Saldolijfrente

1995. Mevrouw Van den Heuvel had na een vechtscheiding en de verkoop van het huis ineens een flink bedrag op haar bankrekening. Omdat ze geen pensioen had opgebouwd, stak ze het in een saldolijfrente. Mevrouw Kleijwegt had ook geen pensioen en deed hetzelfde in 1996, nadat ze een erfenis had gekregen. Met hen deden duizenden anderen hetzelfde. Niet dat beide dames daarvóór ooit van ‘saldo-lijfrente’ hadden gehoord. Het werd hen geadviseerd door de bank. Een soort pensioen was het, en net als een normaal pensioen aantrekkelijk gemaakt door de regels van de overheid. Beide dames zouden de rest van hun leven een gegarandeerde uitkering krijgen. En de lijfrente zou pas onder de inkomstenbelasting vallen vanaf het moment dat er méér is uitgekeerd dan ingelegd.

Grote zorgen

2022. Beide dames zijn inmiddels behoorlijk op leeftijd. De lijfrente-uitkering krijgen ze nog steeds – al vele jaren na aftrek van inkomstenbelasting. Maar in plaats van een onbezorgde oude dag hebben de dames grote financiële zorgen. Dat is de schuld van de overheid. Die heeft namelijk de regels voor saldo-lijfrentes veranderd. Iedereen met zo’n ‘aantrekkelijke’ saldo-lijfrente moet dit jaar alle inkomstenbelasting vóóruit betalen, over lijfrente-uitkeringen die ze in de toekomst nog hopen te krijgen, als ze blijven leven. Voor mevrouw Van den Heuvel betekent dit een belastingschuld van 30.000 euro, terwijl ze per jaar 12.000 euro aan lijfrente-uitkeringen ontvangt. Mevrouw Kleijwegt moet zelfs meer dan 100.000 euro aan de Belastingdienst afdragen. Vanwege een lijfrente-uitkering van 15.000 euro per jaar.

Onbetaalbare schuld

Beide dames moeten dus (veel) meer dan 100 procent aan inkomstenbelasting betalen. Maar daar houdt het niet op. Over de lijfrente int de Belastingdienst voortaan jaarlijks vermogensbelasting. Bijkomend effect voor mevrouw Van den Heuvel is bovendien dat ze met terugwerkende kracht haar huur- en zorgtoeslag moet inleveren. Naast een onbetaalbare belastingschuld betekent dit voor haar, op haar oude dag, een bijna lege boodschappenkar. Mevrouw Kleijwegt heeft de belastingschuld kunnen betalen door een extra hypotheek op haar huis te nemen. Geld dat zij had gereserveerd voor de studie van haar kleinkinderen, gaat nu naar dezelfde bank als waarvan ze die vermaledijde lijfrente krijgt.

Niets fout gedaan…

Dit alles is mogelijk gemaakt door een overheid die tijdens de wedstrijd de spelregels heeft veranderd. De bank én de Belastingdienst bevestigen dat de dames zelf niets fout hebben gedaan. We hebben zo’n beetje alle Tweede Kamerfracties om uitleg gevraagd en om een passende oplossing. De reactie was steevast een oorverdovende stilte. En wij, wij koken in stilte van woede. Woede over de willekeur van een overheid die met de rug naar de eigen burgers staat. Meldt u zich alstublieft in ons spreekuur als u in hetzelfde schuitje zit als deze dames. Of als dit verhaal u niet koud laat. Als Den Haag weer terug is van vakantie, gaan wij nogmaals verhaal halen, en wij doen dat graag met uw steun.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie