pijnstillers

Pijnstillers werken verslavend

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles buigt zich over toenemend gebruik zware pijnstillers.  

Verslaving ligt op de loer

Ik hoor steeds vaker dat mensen sterke pijnstillers krijgen voorgeschreven, bijvoorbeeld na een operatie of bij een ernstige hernia. Ik hoor ook steeds vaker dat ze die pillen, de zogenoemde opiaten, een lange periode blijven gebruiken. Sommige mensen kunnen er niet meer buiten en raken verslaafd. Voor de redactie van Meldpunt reden om er een uitzending van te maken, die u vrijdag 17 mei kon zien.

Toename

De medicijnen waar we het over hebben zijn bijvoorbeeld oxycodon, tramadol en fentanyl. In de afgelopen 10 jaar is het aantal gebruikers van oxycodon in ons land verviervoudigd naar 485.000 mensen en tramadol wordt door 570.000 mensen geslikt. In totaal gebruiken 1,2 miljoen mensen deze opiaten. Iemand die al 17 jaar tramadol slikt, zegt in onze uitzending: “Ik ben een junk.” Verslavingsarts Rolf van de Wijnckel vertelde de redactie van Meldpunt dat patiënten de pillen blijven gebruiken, omdat ze bang zijn dat de pijn weer in alle hevigheid terugkomt. Bovendien zijn de onthoudingsverschijnselen heftig, zoals bijvoorbeeld algehele malaise en spierkrampen.

Actie vanuit politiek

De overheid heeft het stijgend gebruik van opiaten lang onderschat, maar nu is verantwoordelijk minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) wakker geschud. Hij heeft een taakgroep ingesteld die het probleem in kaart moet gaan brengen en oplossingen moet aandragen. In onze uitzending geven artsen en apothekers aan zich zorgen te maken over deze maatschappelijk trend: ook bij de beroepsgroep is er te vaak veel te weinig kennis. Goed om de uitzending te kijken en te zien wat de risico’s zijn van het gebruik van dergelijke medicijnen.

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Pijnstillers werken verslaven? Natuurlijk, dat is klantenbinding. … Als je wilt blijven verkopen moet je een product verslavend maken. Zoals tabak verslavend is, drank verslavend is, suiker bevattend voedsel verslavend is. Telefonie verslavend is. Internet verslavend is. Maak van de bevolking makke schapen en ze slikken (letterlijk en figuurlijk) alles. Vroeger gebruikten we Aspirine voor kleine pijntjes. En bij ernstige aandoeningen werd medisch ingegrepen. Tegenwoordig worden veel te makkelijk opiaten voorgeschreven en veel te lang voorgeschreven. De Farmacie moet immers ook geld verdienen, … toch?