pijnstillers

Meldpunt: verslaafd aan zware pijnstillers

Het gebruik van zware, verslavende pijnstillers is de afgelopen 10 jaar in Nederland explosief gestegen. Van een kleine 600.000 gebruikers in 2008, naar bijna 1,2 miljoen in 2018. Een flink deel van hen zijn senioren. Waar komt deze stijging vandaan, wat zijn de gevolgen en wat valt hieraan te doen?

Afbouwen is moeilijk

“Ik ben een junk”, zegt Henk Roesink (75) vrijdag 17 mei 2019 in een reportage in Meldpunt. Al 17 jaar kampt hij met nek- en rugklachten en slikt daarvoor dagelijks tramadol, de zware pijnstiller die in Nederland het meest wordt voorgeschreven. Met veel pijn en moeite halveerde meneer Roesink zijn dosis van 4 naar 2 pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. En dat lukt hem niet zonder hulp. Meldpunt gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen en welke alternatieven er voor hem zijn.

Oxycodon

De grootste boosdoener van de toename van pijnstillergebruik is het verslavende opiaat oxycodon. Volgens de Stichting Farmaceutische Kengetallen is het aantal gebruikers in 10 jaar tijd vervijfvoudigd naar maar liefst een half miljoen. Waar komt deze stijging vandaan? En hoe valt het tij te keren? Presentator Elles de Bruin gaat hierover in gesprek met Anke Lambooij van Instituut Verantwoord Medicijngebruik en huisarts Jos van Bemmel, die al langer de noodklok luidt over het bovenmatig gebruik van zware pijnstillers.

Verder in Meldpunt

Criminelen die zich voordoen als deurwaarders. Kijkers melden de redactie van Meldpunt dat zij via de mail dwangbevelen ontvangen voor nepfacturen. Eric van den Meiracker is één van hen. Hij vertelt er vrijdag over in Meldpunt. Hoe kunt u deze nagemaakte dwangbevelen herkennen en wat kunt u ertegen doen? Paul Otter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders legt het uit samen met MAX Ombudsman Jeanine Janssen.

MAX Meldpunt, vrijdag 17 mei 2019 om 19.10 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (5)

  Bloem2000 says:

  Meneer heeft het afbouwen nooit met de huisarts besproken?
  Altijd braaf de pijnstillers gehaald?
  Het is in de eerste plaats de taak van de huisarts om afbouwen van medicijnen te begeleiden.
  Kwalijk trouwens, die borrel samen met de tramadol!

  longbigbear says:

  zit ondertussen weer te stuiteren op de bank, wij de junks zoals er gezegd word willen /kunnen niet afbouwen, want deze pillen helpen tegen de pijn, nou was dat maar waar, haal alleen maar de scherpe kantjes eraf, kom iedere periode bij een arts, hij weet het ook niet meer, hou zou graag afbouwen, maar dat lukt niet hoe graag hij /wij dat ook willen ! er i naar mijn idee maar 1 pil dat is de pil die nog steeds verboden is helaas, die kant ga ik ooit op denk ik, ben nl op geestelijk en lichamelijk op, zeker na dit soort programma s ., er is nl 24 uur op 24 uur pijn, niets meer aan te doen,zal ook blij zijn als het lampje uitgaat, had mijn oude dag anders voorgesteld, na 44 jaar werken afgekeurd.

   roesh01 says:

   Jullie zien het allemaal wel heel simpel. Dat de alcohol met Tramadol de werking kan versterken, geloof ik best, maar daar heb ik nooit iets van gemerkt. Ik ben blij, ondanks meer pijn, dat ik met de druppels van Tramadol kan gaan afbouwen. De dokters zouden er eens meer aan moeten denken dat ieder mens verschillend is, wat bij de ene mens goed werkt kan bij de andere wel helemaal niet werken. Zolang de pijn erger is dan het middel, dan neem je het. Ik was de persoon in de uitzending.

   Leonoor says:

   Heb jo ooit gedacht of je huisarts/ neuroloog om amitriptyline te gebruiken. Tegen zenuwpijnen en tevens ook een antidepressief middel.
   Sterkte ermee ik begrijp je heel erg goed.

  Leeuwin1964 says:

  Goedemorgen; Naar aanleiding van uw uitzending was ik zo geërgerd dat ik mezelf genoodzaakt voelde mezelf te registeren en voor het eerst in mijn leven eens ergens op te reageren. Ik wordt er doodziek van dat de zogenaamde goedbedoelde consumentenprogramma’s zoals de uwe mensen die langere tijd zwaardere pijnstillers gebruiken als onwetende Junks neerzetten.
  U laat ook nog eens eenzijdig een voorbeeld zien van een oudere ( naar mijn mening domme) man die 17 jaar stomweg pijnstillers ophaalt en blijft gebruiken maar belicht niet de andere; ( positieve werkende) kant van deze medicatiemiddelen. Als hij er zogenaamd mentaal zoveel problemen mee had gehad had hij dat moeten aankaarten bij zijn huisarts of apotheker en anders gewoon moeten stoppen na afbouw; ( wat iedere huisarts of apotheker je ook zal adviseren na lang gebruik van deze middelen).Niet vanwege de verslaving maar omdat mensen gewend zijn geraakt aan pijnstilling en daardoor klachten kunnen vermeerderen.
  Natuurlijk is het gebruik van dit soort middelen de afgelopen decennia toegenomen! De Nederlandse bevolking is aan het vergrijzen net zoals het aantal ouderen ernstig toegenomen is nemen dan ook het gebruik van dit soort medicatie voor ernstige pijnklachten; ziekte ,erfelijke aandoeningen, operaties nemen dan ook toe.
  ER is GEEN ENKEL wetenschappelijk ONDERBOUWD bewijs te vinden dat langdurig gebruik van deze opioiden daadwerkelijk verslavend is!!!
  Daar hoor ik u niet over en ben ik zeer teleurgesteld over uw eenzijdige belichting over dit onderwerp.
  U beseft niet wat voor invloed dit heeft op mensen die wat naïever of minder objectief zijn om zaken zelf uit te zoeken.
  Misschien handig en ik raad het iedereen ook aan om het PDF van het UMCG over de FEITEN en FABELS over opioïden eens door te nemen of bespreek het eens met uw huisarts of specialist.

  Op internet zie je daarom ook meer “broodje Aap”verhalen; ( fabels), over meestal Amerikanen die deze middelen als drug gebruiken of geld proberen te verdienen over de ruggen van farmaceuten door rechtszaken aan te spannen. Zelfs Michal Jackson en Prince worden hierin als voorbeeld genomen.
  Geen enkel middel is veilig als je daarbij overmatig alcohol gebruikt en ook nog 30 maal de voorgeschreven dosis overschrijdt. Dan is zelfs paracetamol DODELIJK! ( een middel wat hier in Nederland vrij verkrijgbaar is in zelfs de supermarkt).
  Geen enkele weldenkende huisarts schrijft deze zwaardere medicatie zomaar voor een “pijntje” of zweetvoeten. Daar is meestal al een heel traject van zowel behandelingen als lichtere medicaties aan vooraf gegaan. Maar daar hoor ik u niet over. Ik vind het dan ook onterecht om naar huisartsen en apothekers te wijzen alsof deze met alle gemak dit soort middelen verstrekken of blijven voorschrijven.
  Helaas gebruik ik zelf ook al meer dan 12 jaren deze middelen en zou ik zonder zoveel pijn hebben dat het mijn normale functioneren zou beïnvloeden en ik hele dagen in bed zou belanden.
  Na in totaal 18 operaties aan zowel nek als rug; ( waarbij ik na medische missers permanent schade heb opgelopen), ben ik enorm dankbaar dat mijn pijn gereduceerd wordt door het bestaan van deze middelen.
  Ik zeg expres gereduceerd ;want pijnvrij zal ik nooit geheel zijn.
  Het haalt de scherpe kantjes eraf en voelt aan alsof je licht verdoofd bent bij de tandarts. Mijn destijds jonge kinderen zouden anders geen normale aanwezige moeder hebben gehad omdat ik door pijnklachten en uitval totaal niet functioneerde.
  Na jarenlang alle soorten pijnbestrijding;(van fysio en allerlei lichtere medicijnen tot uiteindelijk zenuwen platleggen door inspuitingen;(epidurale infiltratie) te hebben doorlopen ;( waarvan geen enkele normaal werkte en heel veel tijd en geld heeft gekost), ben ik dolgelukkig te functioneren zoals ik nu functioneer met behulp van deze medicatie.
  Als het zogenaamd zo verslavend geweest zou zijn, zou ik in al die jaren een steeds hogere dosis nodig hebben gehad en ook steeds meer gaan gebruiken. Dit is na intussen na 15 jaar gebruik niet het geval.
  Ik ben inmiddels 55 en niet trots op het feit dat ik deze medicatie nodig heb, maar zou liever DOOD zijn als ik terug moest gaan naar de jaren dat ik deze hulpmiddelen niet ter beschikking had. Mensen die dagelijks echt pijn lijden weten wat ik hiermee bedoel. Dat is echt niet op te lossen met een “muziek-therapie” ;( alsof alle pijnklachten tussen de oren zitten). Ik heb zelfs mijn werk als professioneel zangeres;( mijn grootste passie) moeten opgeven; dus zover deze achterlijke oplossing.
  Ik heb in al die jaren meerdere malen geprobeerd te stoppen omdat de media deze steeds in een verkeerd daglicht zet, maar was dan elke keer weer terug naar af.
  Dus mensen laat je niet beïnvloeden door programma;s als deze die voor kijkcijfers onderwerpen behandelen die nog geen maand ervoor door RADAR ook behandeld zijn en ze blijkbaar te weinig fantasie hebben voor eigen onderwerpen en ook nog eens niet objectief genoeg zijn om ook andere kant van deze medicijnen te belichten. Het zou jullie sieren eens een onderwerp te behandelen waarom ziekenhuizen ouderen na zeer zware operaties veel te snel naar huis sturen waardoor ze thuis nog niet zelfstandig kunnen functioneren en daarvoor dit soort pijnstillers meegeven om eventuele klachten achteraf proberen te verdoezelen alsmede vermijden. Dus behandel en bekijk eerst eens de oorzaken!
  Het wordt tijd dat huisartsen en apothekers eens de pluim krijgen die ze ook verdienen en niet gezien worden als doktoren die hun patiënten zoet houden door zomaar pillen voor te schrijven!!! Zij zijn juist vaak de puinruimers die met de nazorg worden opgescheept door verkeerd besparen van zorgkosten. Als mensen langer de tijd krijgen te herstellen zijn er wellicht ook minder pijnstillers nodig. Elke goede huisarts monitort zijn patiënten en neemt net als de mijne ook het medicatiegebruik met je door.