Goede voornemens volhouden. hoe doe je dat?

Patrick Wessels: “Dit jaar gaat u uw goede voornemens wél volhouden: zo werkt het psychologisch”

Dit jaar gaat u ze volhouden, toch? Goede voornemens zijn fantastisch. Toch blijven ze bij weinigen overeind nadat januari erop zit. Of eerder al zelfs. Dus, hoe pakt u dat psychologisch slimmer aan? Een paar praktische tips maken het makkelijker om het dit jaar wél voor elkaar te krijgen.

Goede voornemens zijn ingewikkeld, vanwege wat psychologen noemen het ‘construal level’. Dat betekent dat er een verschil bestaat tussen doelen op de lange termijn, en uw gedrag op de korte termijn. Natuurlijk wilt u minder snacken, meer sporten en bijvoorbeeld meer sparen. Tegelijkertijd is het heel verleidelijk om morgen wat lekkers te nemen, onderuit te ploffen op de bank en vólgende maand echt te beginnen met sparen.

Succesformule voor goede voornemens

Toch is de psychologische succesformule voor goede voornemens niet zo moeilijk. Gebruik de BOSS-formule, naar het Engels voor ‘uw goede voornemens de baas’. De formule luidt: Beloning + Omgeving + Samen = Succes met uw goede voornemens,

Heel belangrijk zijn namelijk:

  • Beloningen voor uw gedrag, zodat u het volhoudt
  • Aandacht voor de omgeving, zonder verleidingen
  • Verbondenheid met anderen, door het samen te doet

Beloningen voor uw gedrag

Begin met beloningen voor uw gedrag. Want, wat is er leuker dan een beloning als u het goed doet? Begin ermee, door alvast te bedenken waar u blij van wordt.

Goede voornemens volhouden vraagt om verandering van gedrag. Werk aan nieuwe routines, die na verloop van tijd vanzelf heel logisch gaan voelen. Routines verandert u in het brein in 3 stappen:

  1. Aanwijzing voor het gedrag
    Vertoon het gedrag bij een aanwijzing, zoals een geluid dat u hoort, een moment op de dag of een situatie waarin u zich bevindt.
    Voorbeeld: begin iedere maandagochtend voor het werk met sporten. Of gebruik het moment waarop u uw inkomen ontvangt om een vast spaarbedrag apart te zetten.
  2. Voer het gedrag uit
    Ga daadwerkelijk sporten op de maandagochtend. Of spaar door wat geld opzij te zetten zodra u uw inkomen ontvangt. Stel herinneringen in, bijvoorbeeld in de agenda-app op uw telefoon. Dat maakt het makkelijker om het de eerste 5 tot 10 keer vol te houden. Voorkom dat u het vergeet.
  3. Beloon uzelf
    Bedenk een beloning voor deze nieuwe routine. De beloning die u in het vooruitzicht heeft motiveert om het vol te houden, dus daarmee maakt u het uzelf makkelijker.
    Voorbeeld: stap na het sporten ’s morgens onder een warme douche, of zet een echt lekkere kop koffie die iets meer mag kosten. Of beloon uzelf met een extraatje op een andere spaarrekening, voor leuke dingen.

Aandacht voor uw omgeving

Richt uw omgeving in zonder verleidingen. Dat klinkt makkelijker dan het is. Wie koek, snoep en andere snacks in huis haalt zal ze opeten. Wie ze niet in huis haalt, niet. Zo simpel werkt het, maar het vraagt om aandacht voor de eigen omgeving.

Dus wilt u ’s morgens voor het werk op maandag gaan sporten? Leg uw sportkleding alvast klaar naast uw bed, bijvoorbeeld de avond ervoor. Dat verlaagt de drempel op maandagochtend, omdat u niet op zoek hoeft naar sportkleding.

Wilt u meer sparen door zodra u uw inkomen ontvangt iets apart te zetten? Maak alvast een speciale spaarrekening aan. Reken ook alvast uit hoeveel u maandelijks apart wilt zetten.

Verbondenheid met anderen

Zorg ten slotte voor een stok achter de deur. Vertel iemand die belangrijk voor u is wat u van plan bent. Dus gaat u voortaan op maandagochtend voor het werk even sporten? Vraag of iemand anders met u meedoet. Dan gebruikt u een beetje sociale druk om het makkelijker vol te houden. U wilt de ander niet teleurstellen, toch?

Of vertel uw partner dat u voortaan iedere maand als u uw inkomen ontvangt een vast bedrag zal sparen. Spreek af dat u bijvoorbeeld na 3 of 6 maanden met elkaar bespreekt hoe dat gaat. Of dat u samen iets leuks bedenkt om ervan te kopen.

BOSS-formule voor goede voornemens

Door alvast na te denken over Beloningen, de Omgeving slimmer in te richten en het Samen te doen boekt u meer Succes met uw goede voornemens. Het is slimme consumentenpsychologie, voor wie de goede voornemens komend jaar echt wil volhouden.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels combineert nieuwsberichten, wetenschappelijke artikelen en praktische tips, om dieper op de consumentenpsychologie in te gaan. Lees hier al zijn columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Ferruccia says:

    Die man die niet meer zoveel wilde drinken. Nadat hij het eerste café voorbij was gelopen zonder er iets te nemen beloonde hij zichzelf in het volgende café met een flinke borrel!