zout

Niet op alle slakken zout leggen

Er bestaan heel veel uitdrukkingen over zout. ‘Zo zout heb ik het nog niet gegeten’. ‘Het zout in de pap niet waard zijn’. ‘Met het zout komen als het ei al op is’ of iets met een korreltje zout nemen. Eigenlijk zijn bijna alle uitdrukkingen  met zout negatief. Maar hoe zit dat nou met zout zelf?  We houden van zout, maar is onze liefde voor zout misschien een beetje doorgeslagen en hoe slecht is zout nou echt?

Smaakgeleider

Zout is een smaakgeleider. Zout haalt de smaak op van dingen, zelfs van zoet. We hebben zout nodig. Voor onze vochthuishouding, zenuwen en spieren, maar teveel kan zorgen voor hoge bloeddruk, hart en vaatziekten en nierproblemen en zelfs botontkalking. Dat klinkt best heftig. Maar hoeveel mogen we dan en hoe doe je dat minder zout eten.

Zout zit overal in

80% van alle zout dat we eten krijgen we binnen met bewerkte producten dan bedoel ik niet alleen kant en klaar maaltijden, soepen, pizza en bijvoorbeeld chips,  maar ook brood bouillonblokjes, soja of ketjap, kaas haring enz. Een theelepel is ongeveer de hoeveelheid die we per dag mogen van de 6 Gram. En daar zit je al snel aan. Wie zelf kookt kan het gebruik goed inschatten, maar zout zit ook in dingen waar je misschien minder snel aan denkt. Zo zijn 3 boterhammen al goed voor ruim één gram zout.

Natrium

Zout bevat natrium. Een onmisbaar mineraal dat een belangrijke rol heeft bij het zorgen voor evenwicht in onze vochthuishouding, maar ook bij het overbrengen van zenuwprikkels naar onze hersenen en bij het gebruik van onze spieren. Alleen de realiteit is dat we niet zelden 7 – 10 keer zoveel natrium binnen dan we echt nodig hebben.

Minder zout, maar hoe?

Maar hoe eet je dan minder zout. Zijn er dan alternatieven? Is het ene zout gezondere dan het andere? Nee eigenlijk is zout gewoon zout en is er bijvoorbeeld aan keukenzout jodium toegevoegd (wat we nodig hebben) en dat zit bijvoorbeeld niet in zeezout, himalayazout enz. Maar gezonder zout is er niet.

Kruiden

Maar er zijn kruiden die voor veel smaak zorgen. Tijm, rozemarijn, salie, mosterdzaad en korianderzaad geven veel smaak. In soepen en sauzen lavas oftewel maggiplant, selderij en oregano. Op een tomatensalade is verse basilicum heerlijk en wordt zout echt niet gemist.

Balans

Maar de grootste winst valt te behalen als we goed nadenken wat we allemaal binnenkrijgen en daar balans in te houden. Zo is een haring natuurlijk heerlijk en gezond maar bevat bijvoorbeeld wel ruim 2 gram zout per stuk. Een bouillonblokje bevat zelf 5,5 gram zout, bijna de hele dag-voorraad.

Daarom een paar weetjes met alternatieven:

  • Een handje gezouten noten bevat 0,3 gram zout, studenten haver 0
  • Groente uit pot en blik bevatten gemiddeld tussen de 1 en 1,4 gram zout per portie, diepvriesgroente 0
  • Jong belegen kaas heeft 0,4 gram zout per plak, Emmentaler slechts 0,2 gram en dat is dus precies o,1 gram minder dan zoutarme kaas die 0,3 gram per plak bevat

Weet wat je eet en geniet!

Geef een reactie