Koninklijk gezin onder een vergrootglas

Onder het vergrootglas

De koninklijke agenda is deze maanden verrassend leeg. Niet dat de leden van het koninklijk huis niets doen of niet zichtbaar zijn, maar de Corona-maatregelen zijn nog steeds van kracht. Het is eenmaal een feit dat vooraf aangekondigde evenementen waarbij de Oranjes de hoofdrol spelen, een grote aantrekkingskracht hebben op het grote publiek. Houd dan maar eens anderhalve meter afstand. De koning gaat nog vaak het land in om bezoeken af te leggen, maar veel wordt pas achteraf bekend gemaakt. Maar niet alles is anders! Grote aandacht kreeg ook dit keer het jaarlijkse zomerse fotosessie in het park van Paleis Huis ten Bosch aan de vooravond van de zomervakantie. Sinds 2005 is dat de afspraak tussen het Oranjehuis en de media, vastgelegd in de Mediacode: de koning en zijn gezin poseren gewillig, maar wensen daarna op het vakantieadres met rust te worden gelaten.

Ontgelden

Dus ook nu weer poseerden de koning, de koningin en de 3 prinsessen in alle denkbare poses en combinaties voor het kleine leger aan fotografen en verslaggevers. Geen kluwe van over elkaar heen buitelende fotografen en cameramensen dit jaar. Ieder had een vooraf aangewezen locatie die recht deed aan de noodzakelijke maatregelen. Wat leverde het ook nu weer bijzondere beelden op! Maar ook werd er sterk op gereageerd in de sociale media, zoals op Twitter. Naast de positieve reacties is er altijd een stroom aan negatieve uitlatingen, waarbij, heel kwalijk, de jonge prinsessen het sterk moeten ontgelden.

Kwetsbare positie

De koning en koningin zijn volwassen mensen, die ook door hun ervaring een stootje kunnen hebben. Maar ik hoop maar niet dat hun drie dochters een kijkje nemen op Twitter of Facebook. Juist deze jonge meiden hebben een leeftijd waarbij onzekerheid over het uiterlijk vaak een rol spelt. En dan zijn ze ook nog eens kwetsbaar door hun positie, waarbij alles onder een vergrootglas ligt. Zelden zie je een foto van de afzender van zo’n ‘post’ op social media, maar ik vermoed dat op het uiterlijk van zo’n anonieme ‘basher’ misschien ook wat aan te merken valt?

Mee moeten leren leven

Maar van dat vergrootglas, dat is nu eenmaal iets waarmee de prinsessen mee moeten leren leven. Aan de ene kant willen we graag zien dat ze ‘zo normaal mogelijk’ zijn, maar aan de andere kant hunkert het publiek naar koninklijk allure. Alles wat zij gaan ondernemen: school, studeren, een vriendje, misschien op termijn een huwelijk, de eerste keer een diadeem, zal genadeloos worden vastgelegd, besproken, aangemoedigd en afgekeurd. Eén troost: het is van alle tijden. Het is niet per sé zo dat door het toenemen van de beeld-honger, de sociale media, deze column of het succes van de roddelbladen, de vraag naar foto’s groter is. Honger naar het wel en wee van de leden van het koninklijk huis is er altijd geweest. Juist omdat zij een praktisch niet te benaderen genre zijn, willen we alles weten, zodat we er ook een beetje bij zijn.

Nieuwsgierigheid

In een periode zonder televisie was de nieuwsgierigheid naar schijnbaar onbenullige details zo groot, dat de kleur van de handschoenen van de koningin voorpaginanieuws was van de grote kranten. het toen nog gelezen dagblad De Tijd was erbij toen koningin Juliana in 1950 de troonrede voorlas: “De vorstin is gekleed in een robe van lila-moiré met lange zwarte handschoenen en een zwarte hoed met twee aigrettes”. Het eveneens niet meer bestaande Vaderland beschreef voor de lezer op 26 april 1954 de kleding van koningin Juliana op de eerste dag van het staatsbezoek van de Deense koning aan ons land: “Koningin Juliana is gekleed in een lichtbeige japon met bruine bontstola, bruin hoedje met beige veer, bruine schoenen en bruine tas”. Voorpaginanieuws!

Het is nooit goed

Maar dit was de tijd van de eerbiedige toon van de media. En dat is nu wel anders. Iedereen die op social media zit is zijn eigen journalist geworden en iedereen heeft een eigen oordeel. Vaak onbarmhartig, maar gelukkig ook vaak vergoelijkend. Want wat het koninklijk gezin ook doet, het is in principe nooit goed. En daar schuilt ook iets in van: we mogen commentaar leveren, want ze zijn van ons!

Geef een reactie