50/50-deal

(Nooit) te oud voor korting

De heer Van der Stelt is 80 jaar. Afgelopen september ruilde hij zijn oude auto in tegen een Peugeot 107. Het moment had hij zorgvuldig gekozen, want juist die maand had de autodealer een speciale aanbieding, te weten de 50/50-actie.

Deze 50/50-actie hield in: de helft van het aankoopbedrag meteen betalen, de andere helft pas over 2 jaar, zonder rente. Omdat de heer Van der Stelt geen uitpuilende spaarrekening heeft, kwam dat goed uit. De afspraak was dat de heer Van der Stelt naast de inruil 7.000 euro zou bijbetalen. Waarvan dus de helft pas over 2 jaar. Het wachten was alleen nog op de levering van de auto. Zo leek het althans. Want 2 weken na het sluiten van het koopcontract trok de dealer de 50/50-deal weer in. De heer Van der Stelt was bij nader inzien te oud voor de 50/50-actie, was de mededeling. Het gehele bedrag moest dus meteen worden betaald. De heer Van der Stelt vond dit discriminatie en wilde van de koop af, maar de dealer hield hem aan de afspraak. Daarop belde de heer Van der Stelt naar ons spreekuur en legde zijn probleem aan ons voor. Kon hij nog onder de deal uit?

Afspraak is afspraak

Eerst maar eens verhaal gehaald bij de dealer. Wat bleek: de dealer had het risico van de 50/50-actie ondergebracht bij een verzekeraar. En de verzekeraar had in dit geval geen akkoord gegeven, vanwege de leeftijd van de heer Van der Stelt. Kennelijk was de verzekeraar bang dat de heer Van der Stelt zou komen te overlijden voordat hij de andere 50 procent had betaald. De heer Van der Stelt had echter niets te maken met deze kille verzekeraar; hij had zaken gedaan met de autodealer. En dan geldt gewoon: afspraak is afspraak!

De wijziging in de afspraak is onvoldoende om de overeenkomst te kunnen ontbinden. De dealer moest de kans worden geboden om het nadeel van de heer Van der Stelt te herstellen. Dat nadeel zou feitelijk bestaan uit rentekosten vanwege de lening die de heer Van der Stelt nu zou  moeten aangaan om de auto in één keer te kunnen betalen. Na enig onderhandelen kwamen we tot een nieuwe deal: de heer Van der Stelt krijgt een korting van 300 euro op het aankoopbedrag en hij hoeft het gehele bedrag pas 3 maanden na levering van de Peugeot te betalen. Gefeliciteerd meneer Van der Stelt met uw nieuwe auto en dat u er nog vele jaren in mag rondrijden!

Tip

Je ziet ze steeds vaker: 50/50-deals voor auto’s. Betaal nu de ene helft, de rest één of 2 jaar later tegen nul procent rente. Een mooi voordeeltje voor u als consument, maar houd de betalingstermijn goed in de gaten! Als u uiteindelijk niet op tijd betaalt, krijgt u ineens te maken met een zeer hoge rente, en is uw voordeel zo weer weg.

Deze zaak werd ook behandeld in de uitzending van Tijd voor MAX van maandag 9 december 2013.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie