Met ons spreekuur kunnen we de pensioenfondsen aan

Het begint altijd in ons spreekuur. In dit geval was het een telefoontje van mevrouw De Jong. Zij had een brief gekregen van Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Als gevolg van een rekenfout had ze jarenlang te veel pensioen ontvangen. Als correctie zou haar pensioen voortaan 200 euro per maand lager zijn. Daarnaast zou zij 5700 euro aan te veel ontvangen pensioen moeten terugbetalen. Mevrouw De Jong kwam hierdoor flink in de problemen. Dat haar pensioen omlaag zou gaan, dat begreep ze nog wel. Maar daarnaast ook nog eens 5700 euro terugbetalen: mocht dat wel?

Toen deze zaak aan mij werd voorgelegd, was mijn eerste gedachte dat te veel ontvangen geld gewoon moet worden terugbetaald. Dat kwam mij op een discussie te staan met de medewerkers uit het spreekuur. Want hoe zou deze mevrouw nog financiële beslissingen kunnen nemen, als ze niet eens kon weten of ze wel mocht houden wat ze al had ontvangen?

Daar zat natuurlijk wat in. Ik dook in de rechtspraak hierover, en wat bleek: ik zat er behoorlijk naast. De rechter laat zwaar wegen dat een pensioen bedoeld is om maandelijks in het levensonderhoud te voorzien. Al betaald pensioen moet daarom in principe met rust gelaten worden. Dat is alleen anders als de gepensioneerde kon weten dat er te veel betaald was. Dat is niet zo snel het geval, omdat de gepensioneerde maar een leek is.

De zaak van mevrouw De Jong wist ik op te lossen: ze hoefde niets terug te betalen. Ik schreef er een column over, en wat bleek: veel meer mensen was hetzelfde overkomen, bij verschillende pensioenfondsen. Ze meldden zich in ons spreekuur. Ik nam contact op met enkele grote pensioenfondsen over wie we meerdere klachten hadden. Met twee van hen ging ik in Meldpunt! de discussie aan.

Het resultaat mocht er zijn: de pensioenfondsen Vervoer, PFZW en PME hebben hun beleid aangepast. Dat betekent dat honderden gepensioneerden, die vaak al hadden terugbetaald, dit geld alsnog hebben teruggekregen. In de meeste gevallen gaat het om duizenden euro’s.

Nog steeds krijgen we vragen en klachten over rekenfouten van pensioenfondsen binnen in ons spreekuur. Blijf dat vooral doen. We geven u informatie over uw rechten en over hoe u het probleem eventueel kan oplossen. En we kunnen op die manier in de gaten houden of de pensioenfondsen de gemaakte beloftes nakomen.

Onze spreekuurmedewerkers zitten elke dag voor u klaar. Zij maken het mogelijk dat we problemen als deze tot een succesvol einde kunnen brengen. Daarom bij deze een grote pluim voor de spreekuurmedewerkers van MAX Ombudsman!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Zou het pensioenfonds ook getelefoneerd hebben als er te weinig pensioen betaal was? …. Er zijn duizenden Nederlanders, die een slapend (vergeten) pensioen hebben opgebouwd (soms bij UWV-GAK, tijdens hun werkloosheid), en de pensioenfondsen weten dat, maar al te goed, maar informeren de betrokkenen niet. Sommige pensioenfondsen, verduisteren zelfs de pensioenopbouw. … Ik heb (gelukkig een korte tijd) bij een werkgever gewerkt, die een niet geindiceerd pensioen (zonder inflatiecorrectie) voor mij afsloot, bij een crimineel pensioenfonds. Nadat ik bij die werkgever wegging (in 1985), heb ik nooit meer iets vernomen van dat opgebouwde pensioen. Het enige dat ik nog heb, is een bewijs van de pensioenafdracht, tot het moment dat het dienstverband beeindigd werd. Daarnaast zijn er duizenden Nederlanders, die recht hebben op een premievrij voortzetting van hun pensioenopbouw, omdat ze invalide geworden zijn en een WAO uitkering ontvangen. Al die duizenden Nederlanders ontvangen te weinig pensioen en geen pensioenfonds zal even de telefoon pakken en even bellen, dat de betrokken nog recht heeft op een mooi spaarcentje.

    Brandsma says:

    Fantastisch! Helaas komt dit voor mij te laat. Mijn advocaat is in de slag geweest met PZWZ voor een claim van 85000 euro. Hij heeft het tot de helft kunnen terugbrengen. Maar ook dat is nog veel geld wat tot 2021 van mijn maandelijkse pensioen wordt afgehouden.