dokter Google

Maakt Dokter Google dokters overbodig?

De meeste mensen die met een nieuwe klacht naar de huisarts gaan, zoeken tevoren op internet naar mogelijke oorzaken. Bijvoorbeeld op deze site (via MAXMedisch) die informatie geeft over ruim 300 aandoeningen die besproken zijn in Tijd voor MAX, met het videofragment erbij. Thuisarts heeft nog veel meer betrouwbare voorlichting, zonder reclame of commerciële bijbedoelingen. Elke dag zoeken 160.000 mensen op die site van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dokters maken daar zelf ook vaak gebruik van, want de adviezen zijn allemaal verantwoord en volgens de officiële richtlijnen, ook die van medisch specialisten. En de teksten zijn ook nog eens goed te gebruiken in het gesprek tussen dokter en patiënt, omdat ze in gewone-mensen-taal zijn gesteld.

Van licht tot ernstig

Het lastige is dat de meeste aandoeningen variëren van heel gevaarlijk tot onschuldig. Zo kan pijn op de borst betekenen dat je een hartinfarct hebt, met acuut gevaar op overlijden. Maar soms is op een toevallig gemaakt hartfilmpje te zien is dat je een infarct hebt gehad, terwijl je daar zelf niets van gemerkt hebt. Prostaatkanker kan bij de eerste klachten al helemaal uitgezaaid zijn, maar de meeste mannen merken het nooit als zij kankercellen in de prostaat hebben. Van een griep kan je behoorlijk ziek zijn en dat kan gevaarlijke gevolgen hebben, maar sommige mensen voelen het niet eens als ze dat virus onder de leden hebben.

Mannengriep

Kortom, bij vrijwel elke aandoening wisselen de klachten nogal. Daar komt nog bij dat dezelfde klachten door iedereen weer anders worden beleefd. Zo wordt ten onrechte soms gezegd dat hartklachten bij vrouwen heel anders zijn dan bij mannen, maar vrouwen hebben bij dezelfde klachten wel een ander verhaal. Zo geven ze vaker een bagatelliserende verklaring voor hun klachten dan mannen. Sommige mannen willen jaarlijks een test op prostaatkanker laten doen. Anderen  willen dat juist niet omdat die PSA-test wel kanker kan opsporen, maar niet leidt tot een langer gezond leven. En anekdotisch is natuurlijk de zogenaamde ‘mannengriep’, waarbij gesuggereerd wordt dat mannen bij dezelfde klachten veel zieliger doen dan vrouwen.

TV-dokter

Voor mijn optreden in Tijd voor MAX is dat ook lastig. Ik probeer altijd het hele spectrum van mogelijke klachten bij een ziekte te bespreken. Als ik vertel hoe ernstig bepaalde ziektes zijn, wil ik ook melden dat het soms vanzelf overgaat. Dat evenwicht is best lastig, want soms doe ik de ernstige gevallen tekort en andersom zaai ik soms onnodig ongerustheid. Dat ging vorige week bijvoorbeeld wat mis bij het item over sarcoïdose. Bovendien zit ik tijdens de uitzending ook niet tegenover een echte patiënt bij wie ik de reacties kan peilen. Een beetje kan dat nog wel achteraf via de chatmogelijkheid van MAX Vandaag.

Dokter Google

Informatie van internet kan helpen om bij de dokter beter beslagen ten ijs te komen. Dat is ook voor de dokter plezierig, want dan hoeft die de basale kennis over een ziekte niet meer te herhalen. Maar Dokter Google zal nooit de dokter overbodig maken. Daar zijn zowel ziektes als mensen veel te ingewikkeld voor. Ook met gebruik van kunstmatige intelligentie zal die gevoelige communicatie tussen dokter en patiënt voorlopig niet te vervangen zijn.

Geef een reactie