koninklijke familie in Lech

Lachen in Lech!

“Ga lekker op je buik liggen” suggereerde koning Willem-Alexander zijn 3 dochters tijdens de jaarlijkse fotosessie in Lech, 2 jaar geleden. Koningin Máxima deed ook een duit in het zakje: “Ja, lekker op je buik!” De prinsessen deden het. Sterker: ook de koning poseerde even later met zijn gezin, op de buik liggend in de sneeuw. Binnenkort is het weer zover: de koninklijke familie is in Lech voor de jaarlijkse wintersport. Op maandagochtend 25 februari 2019 poseert het koninklijk gezin voor een leger aan fotografen en cameralieden. Ook oud-koningin Beatrix en prins Constantijn en zijn gezin zullen daarbij zijn. De vrolijke sessie is onderdeel van de ‘Mediacode’ die in 2005 in het leven is geroepen: de koninklijke familie poseert, maar wil daarna onbespied van haar rust genieten.

Winterpret

De Oranjes zijn dol op sneeuw! Hoewel Paleis Het Loo vooral een zomerpaleis is geweest, brachten koning Willem III, en later zijn dochter koningin Wilhelmina, graag een aantal mooie winterdagen door op het Apeldoornse paleis, dat immers wordt omringd door uitgebreide bosgebieden. Kroondomein Het Loo in wintertooi is een sprookje. En al helemaal als de Zilveren Slede tevoorschijn wordt gehaald. De slee was een cadeautje van Willem III aan zijn vrouw koningin Emma. De bak is bekleed met bladzilver en achterop de bok zat de koetsier, zodat de teugels over de koninklijke hoofden naar de paarden leidden. De Zilveren Slede staat nog altijd in de koetshuizen van de Koninklijke Stallen van Het Loo en het is vooral een museumstuk geworden. Maar wel een mooie illustratie van wintersport-oude-stijl! Want wat wij nu verstaan onder wintersport: skiën, langlaufen of snowboarden, raakte aan het hof pas bekend in de jaren 30.

Prinses op de lange latten

Februari 1934 is de eerste wintersportvakantie van de koninklijke familie. Koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana bevonden zich toen heel mondain in het Zwitserse Unterwasser. Ondanks dat zij al snel door de paparazzi werden ontdekt, besloot het gezin twee jaar later weer op wintersport te gaan. Gelukkig maar, want anders had prinses Juliana, de al wat ouder wordende, ongehuwde troonopvolgster, nooit haar latere echtgenoot ontmoet. Wilhelmina en Juliana (prins Hendrik overleed in de zomer van 1934) waren toen in het Oostenrijkse Igll. De koningin en prinses genoten van de ontspanning in de sneeuw. Maar niet ver daarvandaan, in Garmisch-Partenkirchen, bezocht een jonge Duitse prins de Olympische Winterspelen. Prins Bernhard hoorde van de aanwezigheid van de Nederlandse koningin en haar nog ongetrouwde dochter. Hij maakte kennis en de beide dames vielen als een blok voor de charmes van de prins.

Wittebroodsweken op skies

De wereldse prins Bernhard liet zijn schuchtere bruid kennis maken met mondaine gebruiken. Als een jetset-koppel maakten de jonggetrouwden een maandenlange huwelijksreis, die aanving in het kleine Poolse stadje Krynica, een schilderachtige wintersportplaats dichtbij  de Tsjechische grens. Als ‘Graaf en Gravin Von Sternberg’ hadden zij gehoopt dat hun aanwezigheid niet opgemerkt zou blijven. Maar dat feest ging niet door: tientallen internationale persfotografen streken neer in dit nog onbekend gebleven wintersportgebied, waar Juliana en Bernhard zich gedurende enkele weken overgaven aan alle genoegens die sneeuw biedt. Het is misschien niet zonder betekenis dat het vorstelijk paar hun veertig- en vijftigjarige huwelijksfeest ook in de sneeuw vierde, maar dan in Oostenrijk en te midden van haar inmiddels uitgebreide gezin.

De Moosbruggers

Het was ook prins Bernhard die in het Oostenrijkse Sankt Anton Erich Moosbrugger ontmoette, de eigenaar van hotel Gasthof Post in het nabije Lech am Arlberg. Sinds die eerste keer, in 1959, zijn de Oranjes trouwe gasten van de Moosbruggers. Ook voelen zij zich er op hun gemak en kunnen zij nog steeds zelf hun boodschappen doen in het dorp, dat in de periode dat de koninklijke familie er is neergestreken, zeer welvarend is geworden. Ook het hotel is een gewilde plek geworden. Het kan zo maar zijn dat koning Willem-Alexander er acteur Johnny Depp tegen het lijf loopt…

Geef een reactie