Asbest verwijderen

Jeanine Janssen: ‘Asbest weghalen kan in de papieren lopen’

Mevrouw Goor woont al 30 jaar in haar huurwoning. Ze heeft daar in het begin zelf een keuken in laten plaatsen. Ze huurde de geiser die er al hing en heeft een onderhoudscontract bij Eneco. Ineens lijkt er een probleem met asbest.

Geen onderhoud

Al die jaren kwam een monteur langs die keek of de geiser nog functioneerde. Tot 4 jaar geleden. Er kwam een monteur die zei dat om de geiser heen asbest zou zitten. Mevrouw was zich van geen kwaad bewust. De monteur pakte zijn spullen in en vertrok. Mevrouw informeerde hoe dit op te lossen, maar kreeg alleen een heel ingewikkelde folder met tegenstrijdige informatie. 4 jaar later is haar geiser nog steeds niet onderhouden.

Asbest zelf verwijderen

Asbest tot 35 m2 mogen particulieren zelf verwijderen. Dat moeten ze wel melden bij de gemeente. Er zijn voorwaarden voor de verwijdering. Doet u dat goed, dan krijgt u een vrijwaring. Maar in het geval van mevrouw Goor was dat niet genoeg. Ze had volgens Eneco een asbestvrij-verklaring nodig. Die verklaring is alleen te krijgen via een gecertificeerd asbestverwijderingsbureau.

De procedure. En de kosten…

  • Eerst neemt het bureau een monster van het materiaal om te controleren of het ook echt asbest is. Dat rapport kost ongeveer 85 euro.
  • Als het gaat om asbest, dan maakt het bedrijf een rapport op met welk type asbest het is en hoe het verwijderd moet worden. Dat kost rond de 350 euro. Er zijn verschillende klassen asbest. Het soort asbest bepaalt hoeveel het kost om het te laten verwijderen.
  • Bij klasse 1 zal het verwijderen gaan om een bedrag van om en nabij de 500 euro. Heeft u echter een klasse 2, dan is meer materiaal nodig en kunnen de kosten oplopen tot wel 3.000 euro.
  • Als u alle stappen heeft doorlopen krijgt u een asbestvrij-verklaring.

Ons advies aan u is dan ook om eens een rondje door uw huis te lopen om te kijken of u ergens misschien iets van asbest tegenkomt. Als u het zelf verwijdert zijn de stappen veel simpeler en goedkoper dan dat een monteur het bij u constateert. Want dan heeft u dus altijd de laatste, dure verklaring nodig. Op rijksoverheid.nl kunt u een stappenplan vinden voor het zelf verwijderen van asbest.

Loos alarm

We lieten de plaatjes van mevrouw Goor onderzoeken. Het bleek helemaal geen asbest te zijn! Eneco gaat snel de ketel controleren en de verhuurder heeft aangegeven dat ze met Eneco en de huurders in overleg gaan omdat ze willen dat alle geisers verdwijnen.

Heeft u vragen aan MAX Ombudsman? MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Jeanine Janssen heeft in 2013 samen met Rogier de Haan MAX Ombudsman opgericht. MAX Ombudsman maakt veel voorkomende klachten en georganiseerd onrecht zichtbaar. Daarnaast schuift Jeanine Janssen regelmatig aan in het programma Meldpunt en MAX vakantieman. Lees hier haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie