Je innerlijke zeepaardje

Om te kunnen genieten en gelukkig te zijn, heb je één ding nodig: rust. Alle moois om je heen ervaar je pas echt wanneer je rustig bent. Ieder dier bouwt rustmomenten in. Denk aan de leeuw die zijn piekmomenten op zoek naar een prooi afwisselt met urenlange slaap. Of de beer, die in de wintermaanden zichzelf helemaal op non-actief zet. En hebt u de afgelopen zomer die bezige honingbijen in uw tuin gezien? Ze lijken nooit te stoppen met het zoeken naar nectar, de hele dag werken ze door. Maar dat houden ze alleen maar vol wanneer ze ’s avonds de raat in kruipen voor een goede nachtrust. Bijen die te weinig slapen, raken hun oriëntatie kwijt en zijn niet in staat om het maximale uit hun dag te halen. Ben je ook een bezige bij? Pak dan wel op tijd je rust, dan raak je nooit de weg kwijt.

Twee skeletten

Wanneer ik  in ARTIS even een paar minuten tot rust wil komen, dan ga ik naar het Aquarium. Aan het einde van de dag kun je daar heerlijk met je neus tegen een raam gaan staan en jezelf laten onderdompelen in een verre verstilde wereld. Graag zoek ik dan het verblijf op waar de zeepaardjes leven. Ik ken weinig dieren die een even onthaastende uitstraling hebben als het zeepaardje. Ze lijken te zweven in het water. Daar waar veel vissen druk alle kanten op zwemmen, hangt het zeepaardje het liefst een beetje op één plek. En als de stroming wat hard is, dan gaan ze daar niet driftig tegenin zwemmen. Welnee, met hun handige grijpstaart pakken ze dan een pluk wier vast, en blijven lekker rustig op hun plaats hangen. Zeepaardjes kunnen ook niet geweldig zwemmen. Maar moeten ze dan nooit vluchten voor een dier dat ze wil opeten? Nee, want ze  hebben maar liefst 2 skeletten. Geen beest waagt zijn gebit aan hen, ze zijn veel te hard. Dus zo’n zeepaardje kan lekker ontspannen. Om zich heen kijken en de tijd verbeuren. In het Aquarium kan ik met mijn neus tegen het glas even hetzelfde doen.

Zorg goed voor je hippocampus

Weet je dat er in je hersenen ook 2 zeepaardjes zijn? Ze heten hippocampus en dat is de Latijnse naam van het zeepaardje. Die 2 hersendelen heten zo, vanwege hun kromme vorm. In je beide hersenhelften woont een zeepaardje. De hippocampus doet belangrijk werk om ons op de rails te houden. Het regelt alles rond je geheugen, je leervermogen en je emoties. Het houdt je in balans en bewaakt de rust. Het zijn je innerlijke zeepaardjes. Het is wel belangrijk te onthouden dat zeepaardjes geen echte paarden zijn. Het zijn dus geen lastdieren. Overbelasting van je innerlijke zeepaardjes zorgt onherroepelijk dat je door je hoeven zakt. Het is wetenschappelijk bewezen dat een langdurig slaaptekort en voortdurende stress ervoor zorgen dat je hippocampus krimpt. En dat is niet goed. ‘Zeepaardje’ klinkt al zo klein. Dus zorg nu maar goed voor ze, dat doen ze ook voor jou.

Rustig naar huis

Ik haal mijn neus van het glas en draai me om. Als enige ben ik over in het Aquarium. In de verte komt een collega aangelopen met een grote sleutelbos. Ze heeft sluitdienst, en zal straks het Aquariumgebouw op slot doen voor de nacht. ‘He Job’, zegt ze, ‘wat doe jij nog hier? Je bent toch allang klaar met werken? Hup, ga gauw naar huis. Morgen weer een dag. Pak lekker je rust!’ Ik grinnik, wens haar nog een fijne avond en slenter rustig naar huis.

Geef een reactie