ING

ING-loyaliteitsbonus zomaar verdwenen

Tussen 2004 en 2012 bouwde iedereen met een woonhuishypotheek van ING loyaliteitsbonus op. Die bonus kon ingezet worden bij een verhuizing met een nieuwe ING-hypotheek, en kon kortingen van duizenden euro’s opleveren.

Leuk cadeau

Elk jaar stortte ING 0,2 procent van de hypotheekschuld op deze bonusrekening. Het opgebouwde bedrag, of een deel daarvan, kon gebruikt worden bij verhuizing, als de ING-klant zelf, een kind of kleinkind daarbij (weer) een ING-hypotheek afsloot. De bonus leverde dan een korting op de afsluitprovisie op van maximaal 1 procent van het nieuwe hypotheekbedrag. Toch al snel een korting van een paar duizend euro, of een leuk cadeau voor het eerste huis van het kind of kleinkind. Het resterende bonustegoed bleef inzetbaar tot 2 jaar nadat de hypotheek was afgelost.

Geen bonustegoed meer

Per dit jaar heeft ING deze bonussen allemaal geschrapt. Wat klanten aan bonustegoed hadden opgebouwd, is volledig verdwenen. En er komt niets voor in de plaats. ING zelf zegt hierover dat het hiertoe werd gedwongen door nieuwe wetgeving. In 2013 werd het wettelijke provisieverbod ingevoerd. En dus kon er ook geen korting meer worden gegeven op afsluitprovisies. Per 2013 heeft ING daarom de voorwaarden van de bonus veranderd. Vanaf dat moment geeft deze bij verhuizing geen korting meer op de afsluitprovisie, maar in plaats daarvan een korting op de hypotheekrente. Verder werkt alles hetzelfde. Maximaal 1 procent van het nieuwe hypotheekbedrag mag ingezet worden als bonuskorting.

Vele miljoenen euro’s

Was het daarbij gebleven, dan was er niets aan de hand geweest. Maar ING ging 2 stappen verder: vanaf 2013 stortte het geen nieuw tegoed meer op de bonusrekening. En daarnaast zou alle al opgebouwde bonus per 1 januari 2021 komen te vervallen. Vermoedelijk gaat het om vele (tientallen) miljoenen euro’s aan loyaliteitsbonussen bij duizenden ING-klanten.

Afspraak is afspraak

De vraag is of ING het bonustegoed mag laten vervallen, nog voordat de hypotheekovereenkomst (die doorgaans een looptijd heeft van 30 jaar) ten einde is gekomen. Voor hypotheken die zijn afgesloten na 2004 lijkt dat op zijn minst discutabel te zijn. In die gevallen maakt de loyaliteitsbonus namelijk deel uit van de hypotheekofferte en -overeenkomst. En het Nederlandse recht steekt heel simpel in elkaar: afspraken zijn bindend. Onze mening: ja, ING moest de voorwaarden veranderen vanwege het provisieverbod. Maar: afspraak is afspraak. Dus moest ING een vergelijkbaar alternatief vinden, en vond dat ook, in een korting op de hypotheekrente.

Bel ons

Het kan zijn dat ING-klanten denken: laat maar, mijn volgende hypotheek breng ik gewoon niet meer bij ING onder. In dat geval: prima, u zult ons hier niet meer over horen. Maar melden zich bij ons ING-klanten met voor minimaal 1 miljoen euro aan loyaliteitsbonussen, dan gaan we verdere actie ondernemen richting de bank. De keus is aan u; ons spreekuur zit in ieder geval voor u klaar.

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Fleur en Pien says:

  Gedurende de looptijd eenzijdig beslissen om de loyaaliteitsbonus de nek om te draaien is ongepast. Ook al is dit in het verleden gecommuniceerd.
  Wij hebben een bonus staan van €5195,-

 2. Jan73 says:

  Dag,
  Allereerst complimenten. Een goede actie. Wij hebben ook vanaf 2007 t/m 2012 jaaroverzichten ontvangen van de Loyaliteitsbonus met het laatste nieuwe eindsaldo van € 4.410,17 in totaal. Ben benieuwd naar de reactie van ING.
  Succes
  Vr Gr Jan
  .

 3. Arie van Diepen says:

  Wij hebben nog 2300 euro , er op staan , die zou ik wel graag willen verzilveren !!!

 4. Ing bonus says:

  Marianne en Koos
  Wij hebben een bonus staan van 2207 euro., hoe gaat het verlopen?