artrose

Meldpunt: Alternatieve middelen in de strijd tegen artrose

Wat te doen tegen artrose waarvoor geen genezende behandeling bestaat? Leven met pijnlijke gewrichten, pijnstillers slikken, of toch maar heil zoeken in het alternatieve circuit? 

Artrose

Maar liefst anderhalf miljoen Nederlanders hebben last van artrose, een vorm van reuma waarbij het kraakbeen in gewrichten dunner en onregelmatiger wordt. Deze chronische aandoening gaat vaak gepaard met stijfheid en aanhoudende pijn. Artrosepatiënten wordt doorgaans een pijnstiller en fysiotherapie voorgeschreven. Maar dat stopt het ziekteproces niet, laat staan dat het geneest. Velen zoeken daarom hun toevlucht in alternatieve oplossingen. Er bestaat een bloeiende bedrijfstak van alternatieve middelen die veelvuldig adverteert in kranten en tijdschriften. Hoe betrouwbaar zijn deze middelen? En zouden zorgverzekeraars deze moeten vergoeden? Presentator Elles de Bruin kampt zelf met duimartrose en gaat op zoek naar een effectieve behandeling. In de studio reageren Sija de Jong van Reuma Nederland en huisarts Ted van Essen.

Fout van de bank

‘De bank heeft een fout gemaakt. Graag terug naar start en betaal 6000 euro.’ Deze Monopolie-nachtmerrie wordt werkelijkheid voor Kees en Gerie Eillert. Als zij hun huis verkopen en daarvan hun hypotheek aflossen, keert ING overwaarde uit. Alle documenten passeren keurig de notaris en worden goedgekeurd door alle partijen. Het echtpaar gebruikt het geld onder meer voor benodigdheden voor hun nieuwe huurwoning. Maar na een aantal maanden meldt de ING zich totaal onverwacht: ‘Sorry foutje, wij hebben de overwaarde dubbel gerekend.’ Of zij zo snel mogelijk 6000 euro willen terugbetalen. MAX Ombudsman Rogier de Haan onderzoekt de zaak. Mag ING het te veel uitgekeerde geld terugeisen? En wat is de rol van een notaris in een kwestie als deze? Notaris Femmy Smink licht dit toe.

Meldpunt is te zien op vrijdag 22 november 2019 om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. AStuijt says:

  Sinds enige tijd heb ik artrose in de rechterknie. Ik wordt, hopelijk, binnenkort 80. Mijn medische geschiedenis van de laatste 19 jaar is nogal dramatisch: kanker, operatie, hartaanvallen, ziekenhuisopnamen en veel ambulanceritten. Sinds 2 jaar is het rustig geworden en leef ik thuis als patient. Best kwaliteit van leven en behoorlijk tevreden. Ja, die knie, mits verkeerd geraakt, doet pijn, Ja af en toe die verstijvingen in de handen zijn best vervelend. Maar het lopen en fietsen gaat nog goed. Elke week 1 uur fysio oefeninfgen en regelmatig een tijdje lopen in huis op de loopband. En verder vooral het hoofd aan het werk houden. Ik zie mij geen aandacht besteden aan zoeken van genezing van waaraan ik nu lijd. Er is ook pylyneuropathie, bijvoorbeeld en dat verstoort de nachtrust vaak. Het zij zo. Carpe Diem!

 2. Monique Brinkman says:

  Logisch dat patienten zoeken naar alternatieve methoden om van hun klachten af te komen! Medicijnen helpen echt niet en geven alleen maar negatieve effecten! Lang leve de farmaceutische industrie!
  Jammer dat er in jullie programma een huisarts aan het woord is. Ook deze man is opgeleidt en voorgelicht en betaald door farmaceuten.

 3. Groeholl says:

  Graag wil ik reageren op de uitzending over artrose. Ben nu 75 jaar en heb 5 jaar geleden een halve nieuwe knie gekregen. Herstel ging goed en kon pijnloos weer aan allerlei activiteiten deelnemen. Helaas ben ik op die knie gevallen en daarna was er alleen maar pijn, wandelen of fietsen was eigenlijk onmogelijk. Mri wees uit dat onder de knieschijf het kraakbeen beschadigd was. Door de arts werd een brace geadviseerd, gekocht en enige tijd ging het goed. Pijn kwam echter weer terug. Naar de fysiotherapeut en hij was geen voorstander van een brace omdat de spieren dan verslappen. Fysio hielp echter ook niet.
  Ben begonnen aan synofit capsules en gel. Geweldig, na 3 weken kon ik weer zonder pijn lopen en wanneer ik een langere fietstocht maak (min 40 km) dan smeer ik de gel op mijn knie en doe dat ook weer vlak voor de terugweg. Ben nu al bijna 1 jaar pijnvrij. Gebruik nu de onderhoudsdosis van 2 capsules per dag. Omdat het middel best wel prijzig is heb ik geprobeerd te minderen naar 1 capsule en de pijn kwam toch snel weer terug. Blijf dit middel dus maar gebruiken.

  1. ineke18 says:

   Ik heb jaren bij de fysio gelopen voor mijn artrose maar ging niet vooruit. Ook heb ik heel wat glucosamine geslikt jaren, Ik liep ook een hele tijd bij de orthopeed. Heb inmiddels twee nieuwe knieën en mijn duim is vast gezet. Ook zit het in mijn rug heup en schouder. Ik slik nu Etoricoxib voorheen Arcoxia maar dat heeft de verzekering veranderd. Paracetamol werkt echt niet voor de bij mijn. Het is verschil van mens. Ik heb al jaren artrose. Ik ben 68 jaar.