IJdelheid

Ik heb de tweede klas van de kleuterschool overgeslagen. Mijn ouders vonden dat je niet vroeg genoeg aan je intellectuele ontwikkeling kon beginnen. Nadeel is dat ik niet heb leren knippen en plakken. Dat breekt me telkens weer op als in de vakantie de kleinkinderen komen logeren. Het gevolg van die vroege start van mijn schoolcarrière was ook dat ik tot het einde van de middelbare school altijd de jongste in de klas was. We konden thuis prima buiten spelen, maar sporten was er niet bij. Ik bleef altijd dat kleine dikkertje.

Sporten

Tijdens een uitwisselingsjaar naar de Verenigde Staten leerde ik wel wat sporten was. Daar stond elke dag een uur sport op het rooster. Erg goed werd ik er niet in. Daarna, tijdens mijn studie medicijnen, speelde ik volleybal, maar meestal in de laagste afdeling. Die ene keer dat ik in een hoger team moest invallen, kreeg ik het dringende advies om geen enkele bal aan te raken.

Marathon

Toen ik na mijn studie huisarts werd en onze kinderen geboren werden, meende ik het te druk te hebben voor sport. Uiteindelijk woog ik bijna 100 kilo en dat was toch echt geen goed voorbeeld voor mijn patiënten. Een buurman nam me mee hardlopen en dat vond ik nog leuk ook. Iedereen kan hardlopen en je kan je eigen tempo bepalen. Het gewicht ging in de weg zitten en toen ik me liet overhalen om te gaan trainen voor een marathon, vond ik het zonde om al die extra kilo’s mee te sjouwen.

Jojoën

Op dat moment is het jojoën met mijn gewicht begonnen. Als ik na een vakantie wordt begroet met ‘wat zie jij er goed uit!’, dan is het weer tijd om af te vallen. Door te gaan trainen voor een volgende marathon lukte dat prima. Ik stopte weer met dieet zodra mijn moeder zich zorgen ging maken dat ik er zo slecht uit zag. Dan was mijn gewicht weer in orde.

Tijd voor MAX

Maar ja, mijn moeder is al lang overleden en de marathon lopen met een heupprothese is ook niet zo’n goed idee. Maar gelukkig is er nu een andere drijfveer. Breedbeeld-tv maakt dik en dat moet je toch niet willen als tv-dokter. Dus voor het nieuwe seizoen van Tijd voor MAX zijn de overtollige kilo’s er weer af. Noemt het ijdelheid, maar het motiveert wel.

Dokter Ted van Essen is vanaf 2 september 2019 weer wekelijks te zien in Tijd voor MAX.

Geef een reactie