griepvaccin

Griepvaccin tekort?

Al heeft de seizoensgriep minder impact op de hele maatschappij dan Covid-19, toch zijn er ook seizoenen dat de oversterfte door griep (influenza) enorm is en de zorg vastloopt. In 2018 waren er 9.500 extra sterfgevallen tijdens de griepperiode, terwijl 40 ziekenhuizen een tijdelijke opnamestop moesten afkondigen en het ziekteverzuim bijna verdubbelde, ook in de gezondheidszorg. 

Covid-19

Bij een samenloop van corona en griep (Engelsen noemen dat een ‘twindemic’) zal de impact op de zorg nauwelijks te overzien zijn. Covid-19 is voorlopig nog niet met vaccinatie te voorkomen, influenza wel. Dus is de griepprik zeker voor het aankomend seizoen van groot belang, ook om de zorg tijdens een epidemie op peil te houden.

Vaccinatiegraad

Van de risicopersonen is 52 procent tegen griep ingeënt. Bij medewerkers in de zorg is dat nog lager. Het wordt slechts in enkele sectoren gemeten: voor de ziekenhuizen is het door de promotie van de afgelopen jaren gestegen tot 33 procent; in huisartspraktijken is het al jaren rond de 70 procent. Voor de thuiszorg, de verpleeghuissector, de gehandicaptenzorg en de GGZ is de vaccinatiegraad onbekend, maar waarschijnlijk laag.

De griepprik neem je voor jezelf én voor je naaste

Door de griepprik loop je als zorgmedewerker minder kans op besmetting door een patiënt of cliënt. Vervolgens verminder je het risico dat je de griep mee naar huis neemt. Tenslotte voorkom je dat kwetsbare personen die van jouw zorg afhankelijk zijn door jou besmet worden, ook al zijn ze gevaccineerd. Immers, een griepprik werkt bij risicogroepen en met name bij ouderen, minder goed dan bij meestal jongere zorgmedewerkers.

Half miljoen extra griepvaccins

De verwachting is dat meer mensen uit de risicogroepen dit jaar een griepprik zullen nemen. Mensen van 60 jaar en ouder en patiënten met long- of hartproblemen, diabetes of met verminderde weerstand krijgen automatisch een uitnodiging van de huisarts. Het RIVM heeft gelijk in het begin van de coronapandemie een half miljoen extra griepprikken gekocht.  Voor zorgmedewerkers moet iedere werkgever dat zelf doen en dat is niet bij iedere instelling gebeurd.

Houdbaarheid

De productie van griepvaccin is een continu proces. In de ene helft van het jaar wordt vaccin voor het zuidelijk halfrond geproduceerd, daarna voor het noordelijk halfrond en zo door. Elk seizoen wijzigt het type virus dat in het vaccin zit, dus voorraad maken kan niet. Alles wat over is van vorig jaar moet weggegooid worden. Dus maken vaccinproducenten ongeveer zoveel als de verwachte vraag is. Toen Covid-19 kwam, liep de productie al. Dus is er nu wereldwijd een tekort. Meldpunt besteedde daar al aandacht aan.

Grieppreventie

Op 24 september kunnen zorgmedewerkers een webinar volgen over preventie van influenza. Net zoals bij Covid-19 gaat door afstand houden, persoonlijke beschermingsmiddelen, hand-hygiëne, maar ook door de griepprik. Het zou goed zijn als het RIVM de inkoop van griepprikken voor het seizoen 2021 ook voor zorgmedewerkers zou gaan regelen.

Geef een reactie

Reacties (13)

    Fem555 says:

    Misschien neemt corona ook dit jaar de griepdoden voor zijn rekening want het seizoen 2020 telde opmerkelijk maar 404 griepdoden!

      Dokter Ted says:

      Gelukkig maar. Het was een lichte griepepidemie. Dat is geen garantie voor het komende seizoen.

    Add45 says:

    Beste heer Ted van Essen,
    Het civid 19 slaat om ons heen zo is gebleken maar het roept ook enorm veel vragen op. We zijn natuurlijk enorm geschrokken van de beelden in Italië en daarna in Brabant waar de carnaval vrolijk en uitbundig werd gevierd. Afgelasten van dit evenement stonde niet in het woordenboek en zo kon het gebeuren dat er honderden mensen besmet zijn geraakt en de zwakke onder de zwakken kwamen te overlijden. Wat het meest tragisch was dat er geen afscheid kon worden genomen van deze mensen. De patiënten werden behandeld als zijnde dat zij waren overleden aan ebola die nog besmettelijk waren na overlijden en dat is bij Covid 19 niet het geval maar werden wel zo behandeld. U schrijft dat de griepepidemie van 2018 9.500 extra overlijdens tot gevolg had. Ook met een hittegolf komen er extra mensen te overlijden. In 2018 werden we niet dagelijks geconfronteerd met het aantal doden hoogstens eens in de 2 weken. Nu kun je de televisie of radio niet aanzetten of we worden geconfronteerd met het aantal besmettingen en dat de ziekenhuisopnames oplopen. Is dat niet een kwestie van schilolochische

      Add45 says:

      te vroeg op enter gedrukt

    Add45 says:

    Beste heer Ted van Essen,
    Het covid 19 slaat om ons heen zo is gebleken maar het roept ook enorm veel vragen op. We zijn natuurlijk enorm geschrokken van de beelden in Italië en daarna in Brabant waar de carnaval vrolijk en uitbundig werd gevierd. Afgelasten van dit evenement stond niet in het woordenboek en zo kon het gebeuren dat er honderden mensen besmet zijn geraakt en de zwakke onder de zwakken kwamen te overlijden. Het meest tragisch was dat er geen afscheid kon worden genomen van deze mensen. De patiënten werden behandeld als zijnde dat zij waren overleden aan Ebola die nog besmettelijk waren na overlijden en dat is bij Covid 19 niet het geval maar werden wel zo behandeld. U schrijft dat tijdens de griepepidemie van 2018 9.500 extra overlijdens tot gevolg had. Ook met een hittegolf komen er extra mensen te overlijden. In 2018 werden we niet dagelijks geconfronteerd met het aantal doden hoogstens eens in de 2 weken of achteraf. Nu kun je de televisie of radio niet aanzetten of we worden geconfronteerd met het aantal besmettingen en dat de ziekenhuisopnames oplopen. Is dat niet een kwestie van psychologische oorlogsvoering?. U schrijft dat vaccinatie helpt dat bleek niet in 2018 toen er massaal mensen kwamen te overlijden. U bent een pleitbezorger van vaccinnatie en dat is op zich niet verkeerd voor de mensen die zeer kwetsbaar zijn maar vaccinatie werkt ook het immuunsysteem tegen dus als je gezond eet en drinkt en naar je lichaam luistert dan bouw je enorm veel weerstand op. U weet als geen ander dat het ontwikkelen van een vaccin een kwestie is van de lange adem dus is mijn vraag waarom niet al die miljarden die nu ingezet worden voor de ontwikkeling daarvan voor een groot deel te benutten in de eerstelijnszorg zodat als er iemand met klachten bij de huisarts komt direct geholpen kan worden en voor de uitzonderlijke gevallen een doorverwijzing naar het ziekenhuis nodig is. Omdat de zogenaamde griepprik gebaseerd is op aannames is het vaak niet zeker dat de prik daadwerkelijk ook zal helpen zo bleek ook in 2018. Door jarenlange bezuinigingen in de gezondheidszorg en het failliet laten gaan van 2 grote ziekenhuizen kwamen we met deze calamiteit honderden bedden tekort en verpleegkundigen die op staande voet werden ontslagen maar die met de uitbraak weer keihard nodig hadden dat was echt reden tot paniek. Door de globalisering hadden wij en de landen om ons heen geen voorraden meer want dat kost geld. In België werden honderdduizenden mondkapjes vernietigd ( over de datum) die niet werden aangevuld uit bezuinigings overwegingen. In Nederland kampten we ook met enorme tekorten en dat schijnt ook nog niet opgelost te zijn. Mensonterend was het dat onze oudjes werden opgesloten in hun kamer vanwege mogelijke besmetting. Nu werden ze ziek van heimwee en liepen de spanningen enorm op. Het ergste is dat er bijna geen gebruik wordt gemaakt van het voortschrijdend inzicht in ieder geval niet door het RIVM en de WHO en ik weet niet wat daar achter zit.
    Met vriendelijke groet.

      Add45 says:

      Jammer dart Dr Ted niet inhoudelijk reageert, blijven we dus met de vragen zitten.

    oosterwijck says:

    reactie op Add45. … Het ergste is dat er bijna geen gebruik wordt gemaakt van het voortschrijdend inzicht in ieder geval niet door het RIVM en de WHO en ik weet niet wat daar achter zit.

    Alle berichtgeving en alle maatregelen omtrent Covid-19 zijn dwaallichtjes.

      Add45 says:

      Een tegengeluid krijgt geen podium dus zit er inderdaad veel meer achter. Begin maar bij de WHO Trump heeft de financiële bijdrage stop gezet omdat hij het een corrupte organisatie vind. Bill Gates is nu de grootste sponsor maar die heeft ook heel grote belangen in de farmaceutische industrie, hij maakt deel uit van grote laboratoria die inzetten op een vaccin. Ik heb gelezen dat de winstfactor op een vaccin 16 is. Tot slot,op alle nieuwszenders inclusief Max krijgen de kritiecie geen zendtijd.

    madeliev says:

    Weet u eigenlijk wel hoeveel mensen er ziek zijn – nog steeds – of geweest zijn door besmetting van het virus Covid-19?
    Weet u eigenlijk wel dat meer dan 16.000 personen zich aangemeld hebben op een site bij Facebook waar men herkenning vond bij elkaar, omdat deze mensen niet ernstig genoeg ziek waren om opgenomen te worden in het ziekenhuis, bij de arts geen begrip vonden maar wel enorme vermoeidheidsklachten bleven houden en telkens weer opnieuw ziek werden met hoge koorts [39,8] en benauwdheid etc. ?
    Dat deze groep vooral jonge mensen betreft, die problemen kregen met hun werkgever omdat ze zich telkens ziek moesten melden omdat ze het werk niet konden volhouden, problemen met de Arbo, problemen thuis omdat de vrouwen niet voor hun gezien konden zorgen vanwege die terugvallen? Dat de meesten er een half jaar over doen nadat ze besmet waren om eindelijk weer meer energie te cerkrijgen én te houden?
    Er volop onbegrip is – zoals hier.
    De maatregelen zouden door iedereen opgevolgd moeten worden.
    Want als dat niet gebeurt dan pas wordt de economie ontregeld – door massale ziekte juist bij diegene die voor de economie nodig zijn.
    Wat ik jammer vind is dat dit te weinig bekend is, hier geen aandacht aan gegeven wordt, er teveel wordt gefocust op de ouderen, de kwetsbaren en de zorg die niet overbelast mag worden. Dat geeft een vertekend beeld van wat er werkelijk aan de hand is. En wat moet stoppen.

      madeliev says:

      voor hun gezien – moet zijn voor hun gezin.

    HetNieuweCollectieveBewustzijn says:

    ‘Griepvaccin’

    Het is een steevast thema en tegelijkertijd een enorm dilemma voor de mensheid, welke zich ieder jaar weer op de voorgrond weet te manifesteren. Dit laat eigenlijk alleen maar zien, in welke mate wij ons bekommeren, als het gaat over onze gezondheid en welzijn en hoeveel Voors en tegens er zijn, over individuele als vaccinatie op grote schaal.

    Het laat tevens een verscheidenheid aan intenties en gedachtegang zien, welke wetenschappelijk, ethisch, psychisch, emotioneel en holistische van aard kunnen zijn. Belangrijk hierin is, dat wij elkaar respecteren en oordeelloos vrijlaten in onze zienswijzen.

    Indien wij het licht zouden laten schijnen op dit thema en het in een ruimer perspectief zouden plaatsen, zou er meer helderheid en bewustwording kunnen ontstaan.

    Door de lange evolutie en cultivering van de mensheid in een bepaalde richting, is de mens zijn oorspronkelijkheid vergeten, dat hij in essentie een spiritueel wezen is. Een spiritueel wezen in een ‘menselijk jasje’, die maar tijdelijk op Aarde verblijft, met een duidelijke bedoeling en missie.

    Al levend op Aarde, in een stoffelijk lichaam, is zijn spirituele bewustzijn zo vernauwd, dat hij zijn oorsprong niet meer kan herinneren. Alleen het intuïtief lijntje, is zijn enige navigatie en houvast, om het contact met zijn spiritueel wezen te herinneren en te onderhouden.

    Het is vrij aannemelijk, dat het overgrote deel van de mensheid zich hiervan niet bewust is, laat staan dat zij dit intuïtief lijntje ook nog dagelijks zouden ervaren in hun persoonlijk leven. Door deze grote mate van onwetendheid en alle dagelijkse beslommeringen, waar onze fysieke zintuigen voornamelijk op gericht zijn, is er onvoldoende ruimte en aandacht voor onze intuïtieve verbinding en ontwikkeling.

    De aanwezige, universele levenskracht om ons heen, de energiebron voor geest en indirect ons fysieke lichaam, wordt hierdoor energetisch onvoldoende gevoed. Het gevolg op de langere termijn, veroorzaakt een verzwakt energieveld rondom ons lichaam, welke weer van invloed is op ons fysieke lichaam.

    De stoffelijke immuniteit, heeft niet zijn oorsprong op het fysieke vlak, zoals nog vaak door de medische wetenschap als uitgangspunt wordt gehanteerd, doch in het energieveld rondom uw lichaam ofwel uw geest.

    Indien wij deze zienswijze kunnen aanvaarden en van hieruit naar ons leven kijken, zijn wij dan niet in staat, om vanuit een ruimer perspectief naar onze gezondheid en welzijn te kijken? Zijn wij dan ook niet primair verantwoordelijk voor onze eigen dagelijkse gemoedstoestand, welke van directe invloed is op ons energieveld?

    Ons natuurlijk en zelfherstellend vermogen, zal optimaler kunnen functioneren, indien wij meer balans ontwikkelen tussen geest en lichaam. Hoe sterker wij intuïtieve verbinding ervaren en maken met onze geest, hoe sterker onze geestelijke en fysieke immuniteit voor bescherming voor de ‘buitenwereld’.

    Dit betekent, dat naast gebalanceerde voeding en goede nacht- en rustmomenten, onze dieper gelegen trauma’s, negatieve gedachten, emotionele- en psychische wonden en angst complexen voor ziekte en dood, zullen moeten worden overwonnen.

    Overweegt u, dat er veel meer uit ons Aardse leven te halen valt, indien u meer intuïtief vanuit uw hart zou leven, dan wij tot nu toe hebben gedaan of gekund, individueel, maar zeker als gehele mensheid!

    Vertrouw nooit blind en doof op wat u leest en hoort, maar neem uw eigen verantwoordelijk, om tot zelfonderzoek over te gaan.

    Wens u alle goeds, met uw leven in berusting en welzijn!

    Max

    Add45 says:

    HetNieuweCollectieveBewustzijn.

    Dat heeft u mooi geschreven maar is het niet zo dat wij elke dag worden geconfronteerd met angst en ellende van hoeveel doden er weer zijn gevallen en hoeveel zogenaamde besmettingen er weer bij geteld worden. Worden wij niet door massa Psychologie een bepaalde richting op worden geduwd. De paniek slaat om ons heen als gevolg van tientallen jaren bezuinigen in de gezondheidszorg. De eerste lijnhulp staat volledig buiten spel terwijl er mogelijkheden zijn en zo hoort het te gaan, als je ziek bent ga je naar de dokter en die verstrekt je de eerstelijnshulp en als het erger wordt wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis.

    Uit een interview met Jurgen van den Berg op een radio 1 met het NHGhoofd van de afdeling Richtlijnontwikkeling & Wetenschap Jako Burgers gaf blijkt dat er best mogelijkheden zijn om in de eerste lijn hulp te verlenen. Je moet er als huisarts wel voor open staan ander gaat het niet lukken.

    Wees zuinig op jezelf en bekijk wat de mogelijkheden zijn.

      Add45 says:

      Wat deskundigen als Rob Elens uit het Limburgse Meijel al in een heel vroeg stadium liet horen is nu bevestigd door het Isala kliniek in Zwolle. hieronder citaat:

      ” Het antimalariamiddel hydroxychloroquine leidt bij coronapatiënten op de verpleegafdeling tot significant betere resultaten dan tot dusver gedacht. De kans op overplaatsing naar de intensive care ligt 53 procent lager dan bij patiënten die geen behandeling kregen. Dit concluderen onderzoekers van de Isala Klinieken in de regio Zwolle na zogenoemd landelijk retrospectief onderzoek onder 1064 patiënten”.

      Liet Dr. Van Essen deze week nog blijken dat je het middel absoluut niet moet toepassen en refereerde daarbij aan een verzoek aan de huisartsen waarin om een dergelijke behandelmethode werd verzocht en dat wordt nu wereldwijd toegeschreven. In Frankrijk gebeurde het al vanaf maart april.
      Ik heb er zelf al meerdere malen aangehaald dat de hulp vanuit de eerste lijk moet komen.

      En mijn voorspelling is dat het nog jaren kan duren voordat er een vaccin is.

      Eigenlijk zou ik verwachten dat de alternatieve behandelmethoden beter en vaker aan bod komen want het is een heel naar virus en dan zou je denken probeer het uit onder deskundig toezicht. We hoeven dan waarschijnlijk minder bang gemaakt worden en kunnen we verantwoord onze draad weer oppakken.