eten in de toekomst

Emina Zorlak: ‘Wat eten uw (klein)kinderen in 2050?’

In de maand mei is er veel aandacht voor ons eten. Allemaal momenten waarop we stil kunnen staan bij de natuur en ons voedsel. En dat is nodig, want in 2050 zullen er 10 miljard monden gevoed moeten worden, terwijl we nu al uitdagingen hebben rondom milieu, het klimaat en gezondheid.

Mei staat in het teken van voedsel

13 mei is de Dag van de Fair Trade, dan staan we stil bij hoe duurzaam onze boodschappen zijn. Op 18 mei is het Wereld Plantendag  en is er aandacht voor planten en voedselgewassen. Van 18 t/m 22 mei is het het lange Weekend van de Korte Keten en staan lokale producten centraal en hun impact op de biodiversiteit. Op 20 mei is het Bijendag, geen eten zonder deze bestuivers! Zondag 21 mei is het Natura2000 Dag, een dag voor het verbeteren van de biodiversiteit) en 22 mei de Dag van de Biodiversiteit die gaat over de gezondheid van het ecosysteem.

 Positief toekomstbeeld

De laatste jaren is er in de media dan ook vooral aandacht voor deze uitdagingen. In plaats van dat we over een gedroomde toekomst praten, ligt de focus op problemen; stikstof, protesterende boeren, uitputting van de aarde… En dit is zo jammer, want er zijn ook ongelooflijk veel positieve, hoopvolle ontwikkelingen te vertellen over ons voedselsysteem. Er zijn boeren, burgers, ondernemers, organisaties, wetenschappers die zich op een hele creatieve en duurzame manier inzetten voor ons eten. Als we nou eens daar wat meer op richten, ben ik ervan overtuigd dat we er samen voor kunnen zorgen dat we allemaal van een eerlijk, voedzaam en duurzaam bordje kunnen genieten. Ik heb vertrouwen in de toekomst van ons voedsel!

Meer weten over eten?

Zoals u weet ben ik geïnteresseerd in eten: het is mijn werk, mijn expertisegebied en mijn grootste hobby. Maar mocht u zelf ook meer willen weten over dit heerlijke (maar ook ingewikkelde) onderwerp, dan kan ik u het een en ander aanraden voor meer verdieping en vooral ook positiviteit. Zo is het boek Tien miljard monden een bijzonder inkijkje van 80 Wageningse topwetenschappers in hun onderzoek naar het voedselvraagstuk. U leest hierin hun baanbrekende ideeën voor innovaties die nodig zijn, zodat onze (klein)kinderen gevoed blijven.

Daarnaast is er deze maand net een nieuwe podcast gelanceerd, genaamd Werken aan Goed Voedsel en te beluisteren via de podcastplatformen. Deze podcast is een zoektocht naar de puzzelstukjes die samen de transitie vormen naar een opbouwend voedselsysteem. Er worden mensen geïnterviewd die de koplopers zijn van deze voedseltransitie door middel van maatschappelijk geworteld ondernemen. Wie weet wordt u hiermee gerustgesteld, geïnspireerd en geprikkeld, want het zijn mensen die op een positieve manier werken aan de toekomst van het eten van u en uw (klein)kinderen!

Eten is ook (een) kunst!

En wilt u extra geïnspireerd en geprikkeld raken, dan heb ik nog iets voor u. Voor de maand mei heb ik als themacurator het programma ESTH(E)ETIEK samengesteld voor We Are Public, een cultureel lidmaatschap, waarmee u door heel Nederland kunst & cultuur kunt beleven. Want als er iets kunst & cultuur is dan is dat wel eten! Lezingen, exposities met een diner, culinaire films, voorstellingen en tentoonstellingen. Bekijk het programma en ga, bezoek, ervaar, proef, vind plezier met al uw zintuigen!

En wilt u gewoon thuis genieten van eten? Dan heb ik hier een makkelijk en lekker recept voor deze maand met allemaal seizoensproducten.

Recept gebakken krieltjes met een frisse, romige peultjessalade (2 personen):

  • 300 gram krieltjes
  • peper, zout
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 500 gram peultjes
  • 125 gram ricotta
  • 1 citroen
  • 1 little gem
  • 0,5 bosje peterselie

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de krieltjes circa 10 minuten. Giet af en laat droogstomen. Verwarm een scheutje olie in een koekenpan, voeg de boter toe en bak hierin de krieltjes in circa 10 minuten goudbruin.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en kook de peultjes circa 6 minuten. Giet de peultjes af.

Roer in een grote kom de ricotta met een garde los. Rasp en pers hierboven de citroen naar smaak. Breng op smaak met peper en zout en roer door. Snijd de little gem in de lengte in repen en voeg samen met de peultjes toe aan de ricotta. Roer door.

Hak de peterselie fijn en voeg toe aan de gebakken krieltjes. Breng de krieltjes op smaak met zout en roer goed door. Verdeel de krieltjes en de peultjessalade over borden.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie