reis

Elles de Bruin: reis boeken, of niet?

Aansluitend op het MAX-consumentenprogramma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles twijfelt of zij een vakantie moet boeken.

Vakantie

“Mam, gaan we deze zomer nog op vakantie?”, roept mijn dochter. Nou, mam wil wel, maar de vraag is of het kan. Ik zie met lichte jaloezie dat er testreizen worden gedaan naar mijn geliefde Griekenland, onder voorwaarde dat de deelnemers het geboekte resort niet uitkomen. Dat is niet echt mijn idee van vakantievieren, maar toch. Ze zitten daar wel lekker in de Griekse zon. Er waren ruim 25.000 gegadigden, uiteindelijk konden er maar 189 mensen mee. Zo graag willen we op reis.

Veilig op reis

Ik wil eigenlijk toch ook gaan boeken. Ik lees in allerlei schema’s die in kranten verschijnen, dat ik, 58 jaar, vermoedelijk eind mei mijn vaccinatie kan krijgen. Is dat op tijd om in juli met een gerust hart op vakantie te gaan? Heb ik dan mijn 2e prik al gehad? Of kan ik met de 1e prik ook al veilig weg? Ik heb er een hard hoofd in of iemand eind mei inderdaad een prik in mijn arm zet, gezien de inmiddels bizarre gang van zaken rondom de vaccinaties. Toch ga ik op onderzoek uit. Ik wil alleen een paar vliegtickets kopen en de rest zelf regelen. Zo doe ik dat al jaren.

Boeken, of niet?

Na een paar telefoontjes leer ik dat als ik tickets koop, ik die kosteloos mag wijzigen, ook naar een andere bestemming. Deze tickets zijn dan 1 jaar geldig. Als de reis ter zijner tijd duurder is, moet ik het verschil in prijs wel bijbetalen. Een andere luchtvaartmaatschappij heeft de optie om tegen een tarief van 9 euro per enkele reis een ‘flexoptie’ bij het ticket te kopen. Ik mag dan tot 48 uur voor vertrek de reis verschuiven. Dat kan tot 1 jaar na de aankoop van de tickets. Bij deze maatschappij moet ik dan wel kiezen voor dezelfde bestemming. En ook hier moet ik het eventuele verschil in kosten van het ticket op de nieuwe datum bijbetalen. Is dit een te overzien risico voor mij als consument? Ik slaap er nog een nachtje over. Durft u al een reis te boeken? Of wacht u nog op geld van uw reisorganisatie van een vorige boeking? Laat het ons weten via meldpunt@omroepmax.nl.

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.15 uur op NPO 2

Geef een antwoord