ontvlambaar

Elles de Bruin: licht ontvlambaar

Als presentatrice van een consumentenprogramma op tv worstel ik zelf ook met consumentenproblemen. Zo werd mijn auto plotseling wereldnieuws.

Ontvlambare auto

Op nieuwssites verscheen een bericht dat de Amerikaanse autofabrikant General Motors wereldwijd alle Chevrolet Bolt-modellen terug laat komen naar de fabriek. In de accu van deze elektrische auto zit een fabrieksfout, waardoor brand kan ontstaan. Het euvel kwam aan het licht toen enkele auto’s in brand waren gevlogen. Huh, gaat dit over onze auto? Via WhatsApp kreeg ik al enkele berichten van vrienden die zich afvroegen of ik niet ook zo’n auto heb. Ja dus.

Doorrijden, of niet?

En wat nu? Met gemengde gevoelens stap ik enkele uren later in de auto om naar mijn werk te gaan. Kan het voertuig nu gewoon vlamvatten? Ook als ik aan het rijden ben? Ik bel de garage waar ik de auto heb gekocht. “Ja mevrouw, we hebben het ook gelezen, maar we weten het eigenlijk ook niet zo goed. Belt u later deze week nog maar eens terug”, aldus de chef werkplaats. Hij vertelt dat er slechts 35 van deze, vanuit de VS geïmporteerde, Bolts rondrijden in Nederland. Een echte Chevrolet-dealer bestaat inmiddels niet meer in ons land. Wie ooit op het idee is gekomen om deze auto’s hiernaartoe te halen, is onduidelijk. Eerder bleek hoe verdraaid onhandig dit is. Want als bij schade of een storing elk onderdeel uit de VS moet komen, duurt dan ellenlang, helemaal in coronatijd. Als ik enkele dagen later bel naar de garage, blijkt dat ze een mail hebben gestuurd naar het Europese kantoor van General Motors met de vraag hoe de accu’s van de auto’s in Nederland vervangen moeten worden. “En antwoord hebben we nog niet gehad mevrouw.” “Kan ik er dan gewoon in doorrijden?” “Ja, dat weet ik ook niet zo goed mevrouw.”

Hoe zit het nou?

Wat moet ik als consument hiermee? Tot nog toe ben ik in de auto blijven rijden. Is dat slim? Ik ben nog maar eens op internet gaan zoeken. Ik stuit op foto’s uit de Verenigde Staten met uitgebrande Bolts. En ik zie een reporter op een Amerikaanse nieuwszender zeggen dat ik de auto niet binnen in de garage mag opladen, omdat anders de hele garage kan afbranden. Nu heb ik geen garage, dat scheelt. Toch maar weer gebeld met de dealer. “We zijn ermee bezig, maar u kunt er gewoon mee doorrijden hoor, weten we inmiddels.”  Ben benieuwd hoelang dit gaat duren.

MAX Meldpunt, elke vrijdag om 19.20 uur op NPO 2.

Geef een reactie