Conny Helder

Elles de Bruin: “aan de slag!”

Balletje, balletje in de Tweede Kamer. Daar leek het op toen minister Helder (VVD) voor Langdurige Zorg moest uitleggen waarom er de komende jaren toch geen 50.000 verpleeghuisplekken worden bijgebouwd.

Verpleegzorgplekken

Nee, dat worden ‘verpleegzórgplekken’, zei ze een paar dagen voor het debat bij ons in Meldpunt. Tweede Kamer, zorgorganisaties, iedereen onthutst. Hebben we nou zitten slapen? Ineens waren de beloofde, broodnodige extra kamers in een zorginstelling, met 24-uurs toezicht door professionals, verdwenen. Net als met die goocheltruc op straat waarmee voorbijgangers worden opgelicht. Oorzaak volgens de minister: personeelsgebrek. Als er geen medewerkers zijn, waarom zou je dan verpleeghuizen bouwen, stelt ze.

Nodig

Nou, omdat hulpbehoevende ouderen er wél zijn. Nu al staan ruim 18.000 mensen op de wachtlijst voor langdurige zorg en die lijst groeit hard. De geboortegolf van na de oorlog is al 75 jaar bekend. Zijn we nu ineens verrast? Het kabinet probeert onder bijbouwen uit te komen. “Laten we verpleeghuizen nou niet romantiseren”, zei Helder in de Tweede Kamer. Nee, mevrouw de minister. Niemand gaat graag naar een verpleeghuis. Ik ga ook niet graag naar de spoedeisende hulp, maar ben wel blij dat die er is als dat nodig is.

Investeer in zorgpersoneel

Verpleeghuiszorg is de IC van de ouderenzorg. Je kunt niet zonder voldoende plekken. Investeer in zorgpersoneel. Het is dankbaar werk waar een eerlijk salaris bij hoort. Laat de personeelsflat terugkeren. Want wie, naast een beter loon, ook een dak boven zijn of haar hoofd krijgt, zal eerder voor de ouderenzorg kiezen. Aan de slag, minister!

Het programma Meldpunt is elke vrijdag rond de 19.50 uur te zien op NPO 2. Wilt u reageren? Mail naar meldpunt@omroepmax.nl

(Bron: MAX Magazine. Foto: ANP)

Geef een reactie