pensioen

Eén dag werken voor een levenslang pensioen

Dat lukte helaas net niet. 7 maanden voor haar pensioen ging de werkgever failliet. De meeste collega’s konden gelukkig aan de slag bij een ander taxibedrijf. Mevrouw Schoenmaker niet. Gelukkig voor haar kwam ze wél in aanmerking voor een leuk extraatje. Namelijk een voorwaardelijk pensioen. Dat is een aanvulling op het vaste pensioen, voor mensen die er al veel werkjaren op hebben zitten. Sommige pensioenfondsen bieden dit onder bepaalde voorwaarden aan. Zo ook het pensioenfonds van mevrouw Schoenmaker.

Welkom extraatje

Mevrouw Schoenmaker voldeed aan alle voorwaarden om voor het aanvullende pensioen in aanmerking te komen. Dat zou zeer welkom zijn, want haar vaste pensioen zou maar 100 euro per maand worden. Met dit extraatje zou ze bijna het dubbele gaan krijgen.

Er was alleen één addertje onder het gras: mevrouw Schoenmaker had zich er meteen na het faillissement van haar werkgever voor aan moeten melden. Dat wist ze niet. Toen ze er een paar maanden later naar vroeg, kreeg ze van het pensioenfonds te horen dat ze te laat was. Ze zou daarom niets extra’s krijgen. Teleurgesteld belde ze naar ons spreekuur

Het fonds stond in zijn recht

Pensioenfondsen hebben het recht om hun eigen voorwaarden te stellen aan dit soort extra pensioenregelingen. In dit geval was de onmiddellijke meldingsplicht in geval van werkloosheid zo’n voorwaarde. Strikt genomen stond het pensioenfonds dus in zijn recht. Natuurlijk namen we meteen contact op met het fonds om een beroep te doen op de hardheidsclausule. Daar was de boodschap echter dat het pensioenfonds dergelijke verzoeken tot nog toe altijd had afgewezen.

Daarom keken we nog maar weer eens in de voorwaarden van het pensioenfonds. En daar vonden we iets interessants. Als mevrouw Schoenmakers binnen een half jaar na haar ontslag weer aan het werk zou gaan in dezelfde bedrijfstak, zou haar voorwaardelijke pensioen herleven. Over een maand zou ze al 65 jaar worden, dus een maandcontract zou voldoende zijn. Sterker nog: in die maand zou ze maar één dag hoeven te werken.

Geef een reactie