arts

De verzekeraar op de stoel van de arts

Hoever mag de bemoeienis van een verzekeraar gaan? Een vraag die u kunt stellen bij de zaak van zelfstandig vrachtwagenchauffeur Peter Mollers. Als zzp’er heeft hij een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij TAF.

Peter heeft al jarenlang last van terugkerende hooikoorts. Vorig jaar zomer maakte hij maar eens een afspraak met een kno-arts. Die liet Peter door de scan gaan. Wat bleek: hij had allemaal poliepen in zijn bijholtes en voorhoofdholte. Daar kon hij aan geholpen worden. De problemen zouden dan hoogstwaarschijnlijk niet meer terugkeren. Peter sprak met de arts af om de ingreep pas in de winter te laten plaatsvinden. Dan had hij het wat minder druk met zijn werk en was het dus minder erg dat hij een tijdje uit de roulatie zou zijn. Volgens de arts kon de ingreep best wachten. De ingreep werd gepland in januari.

Ondertussen ging Peter gewoon door met zijn werk. In december kwamen de klachten echter terug. Deze keer zo ernstig dat Peter niet meer kon werken. Hij meldde zich ziek bij TAF. Maar TAF weigerde uit te keren. Peter zou namelijk zijn eigen herstel hebben belemmerd. Als Peter zich meteen in de zomer had laten opereren, zou hij nu niet arbeidsongeschikt zijn geweest. Peter meldde zich bij MAX Ombudsman. Mocht TAF zich zo met zijn medische behandeling bemoeien?

Naar de dokter luisteren

Het antwoord op die vraag is te vinden in de welbekende kleine lettertjes. Daar staat bijvoorbeeld in dat een bezoekje aan de plastisch chirurg voor eigen risico is. En dat u de adviezen van de arts moet opvolgen. Maar dat had Peter gedaan. Hij had samen met de arts besloten om de ingreep uit te stellen naar een moment dat het voor zijn werk beter uitkwam. Door hierover anders te oordelen, was TAF in feite op de stoel van de behandelend arts gaan zitten. En dát mag niet. De bemoeizucht van TAF was dus te ver gegaan. We legden onze argumentatie voor aan TAF met het verzoek om alsnog uit te keren. TAF ging akkoord, zij het slechts uit coulance. Niet omdat ze vonden dat Peter gelijk had. Belachelijk, want Peter heeft gewoon recht op deze uitkering. Maar goed: hij heeft alsnog gekregen waar hij recht op had. Toch zo’n 1.200 euro.

Tip

Let bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering op de eigen risico-periode. Dat is de periode waarin u wel al ziek bent, maar de verzekeraar nog niets hoeft uit te keren. U moet dan op een andere manier uw inkomen zien aan te vullen. Elke verzekeraar hanteert zo’n wachttijd. Maar de verschillen zijn groot, variërend van 2 weken tot 2 jaar.

Geef een reactie