De traditie verbroken

In veel families geldt de ijzeren wet in elk geval één van de feestdagen bij de ouders door te brengen. Voor velen is dat een mooie afsluiting van het jaar en een waardevolle traditie. Maar wat als u uit de pas loopt en niet houdt van de feestdagen?

Niet weer zo’n Kerst

Marije is 40, heeft geen partner en geen kinderen en wil dit jaar de kerst niet doorbrengen met haar familie. Ze begint er al over als het nog zomer is en dat geeft aan dat het haar hoog zit. Haar vader is 5 jaar geleden overleden en sindsdien verzamelen Marije en haar familie zich elke kerst bij mama. Marije is dol op haar moeder, kan goed door de bocht met haar broers en zus en aanbidt haar neefjes en nichtjes. En toch heeft ze geen zin in weer zo’n Kerst. Ze weet precies hoe de dagen zullen verlopen: veel eten, alle aandacht gaat naar de kleinkinderen en haar broers zullen – met de nodige wijn op – flauwe grappen maken over haar liefdesleven. Ze wil er liever een weekje tussenuit met een vriendin. Maar ze ziet er tegenop haar moeder teleur te stellen en ze is bang voor haar broers. Die zullen haar verwijten dat ze de code breekt.

Familietamtam

In tranen vraagt ze me raad: wat moet ze doen? Op de eerste plaats: tradities zijn prachtig, maar het is Marijes goed recht op vakantie te gaan. Waar het in deze kwestie om gaat is de manier waarop Marije het nieuws brengt. Ik raad haar aan naar haar moeder te gaan en haar persoonlijk te vertellen dat ze er deze kerst niet bij zal zijn. Ze zal de boodschap aardig, doch beslist overbrengen, zodat ze zich niet door haar moeder laat overhalen. Daarna kan ze haar broers en zus een kaartje of mail sturen over haar plannen. Waarbij ze ook vertelt dat mama het al weet. Dit om te voorkomen dat de negatieve familietamtam in werking wordt gezet. U kent dat verschijnsel wel: iedereen belt iedereen en de roddels en verwijten zijn niet van de lucht, de stemmen klinken steeds verontwaardigder.

Slimme zet

Marijes moeder reageert prima en zegt: “ik zal je missen kind, maar ga lekker op reis”. De broers en de zus zijn wat minder enthousiast. Dat is logisch: mensen die uit de pas lopen, krijgen de volle lading. Wel vinden haar broers en zus het leuk dat Marije mama heeft uitgenodigd oud en nieuw bij haar te vieren. Dat is Marijes meest slimme zet geweest: iemand teleurstellen is nooit leuk, maar de pijn wordt minder als u direct na die afwijzing de ander verrast met een uitnodiging.

Geef een reactie