De aller beste wensen voor het nieuwe jaar!

Het is met een mengeling van melancholie, trots en verdriet dat ik bij het naderend einde van 2019 terugkijk op het voorbije jaar. Oud & Nieuw is een moment voor vreugde, over het afsluiten van een jaar en de start van een nieuwe periode, van 366 dagen dit keer, vol frisse nieuwe plannen. Maar ook een moment voor reflectie en bezinning, want 2019 was een jaar dat Omroep MAX fantastische hoogtepunten bracht, maar zeker ook een dieptepunt.

Afscheid van Martine

Laat ik bij dat laatste beginnen. Op 30 mei ontvingen wij het vreselijke bericht van het overlijden van Martine Bijl, een even groot als veelzijdig talent dat mede de basis legde voor het enorme succes van Heel Holland Bakt. Martine overleed op 71-jarige leeftijd aan de complicaties van de hersenbloeding die haar in september 2015 trof. Wij brachten haar op tv op primetime een groot eerbetoon, waarin in anderhalf uur met intimi, collega’s en vrienden werd teruggekeken op haar leven. Haar dood is een groot gemis voor heel veel mensen. Ongetwijfeld zult u ook in uw – misschien wel directe – omgeving mensen zijn kwijtgeraakt. Ik voel met u mee en wens u heel veel sterkte, juist met Oud & Nieuw als het gemis extra wordt ervaren.

Kijkcijferkanonnen en prijswinnaars

Afgelopen jaar bewees Heel Holland Bakt zich wederom als kijkcijferkanon en onze app en andere online activiteiten rondom dit programma vielen in de prijzen bij de Televizier-verkiezingen. Marinier Anna werd de winnaar van het zesde seizoen en mag zich een jaar lang Beste Thuisbakker van Nederland noemen. Trots ben ik ook op Mieke van der Weij, de iconische presentator van onze radioprogramma’s Nieuwsweekend en 4 de middag, die de felbegeerde en prestigieuze Zilveren Reissmicrofoon won. En Haandrikman! bleek het door onze doelgroep best beluisterde programma op NPO Radio 5. Ontzagwekkend veel kijkers trokken ook weer Droomhuis Gezocht dat dit seizoen een extra informatief tintje kreeg en We zijn er Bijna!, waarin Martine van Os dit keer de Balkan aandeed met haar caravanners. En tja, wat kan ik nog zeggen van Het geheime dagboek van Hendrik Groen? Ook het tweede seizoen, onder de naam Zolang er leven is, bezorgt deze dramaserie miljoenen (inclusief uitgesteld kijken) kijkers veel vreugde en ontroering.

Belangenbehartiger voor ouderen

Met MAX Maakt Mogelijk hebben we dankzij uw gulle giften projecten voor ouderen in binnen- en buitenland kunnen steunen en speciale wensen in vervulling laten gaan. MAX was met ons consumentenprogramma Meldpunt! en de Zorgwaakhond ook succesvol als belangenbehartiger voor ouderen, terwijl het ABP bakzeil haalde in de pensioenstrijd met MAX Ombudsman.

Maatschappelijk betrokken

Onze maatschappelijke betrokkenheid, met extra aandacht voor de zorg, bleek ook uit onze thema-avonden Geef om je Hersenen, waarin aandacht werd gevraagd voor het belang van hersenonderzoek, en het succesvolle Een tegen Eenzaamheid. In Het Nationaal Stressdebat, het Nationaal debat Klem op de werkvloer en Hollandse Zaken brachten we actuele onderwerpen vanuit verschillende perspectieven voor het voetlicht. Zoals op televisie bij Tijd voor MAX halen we op de radio in onze programma’s als Nieuwsweekend, dat zijn 2-jarig jubileum bij MAX viert, en De Perstribune interessante en verrassende gasten naar de studio. Recht van Spreken en Door Andere Ogen schetsten op televisie portretten van boeiende personen uit de samenleving. In Tour de Celeb kwamen vier BN’ers in actie voor nierpatiënten en in Zorg uit handen nemen 6 bekende Nederlanders zorgtaken over van mantelzorgers. Professor Erik Scherder stal weer de show met zijn toegankelijke MAX Masterclasses en Minicolleges.

Overal, lokaal en regionaal

Niet alleen met onze drukbezochte en supergezellige ledendagen waren we het afgelopen jaar in het hele land te vinden, ook met onze programma’s zochten we onze kijkers op. Tijd voor MAX op Toer deed bijvoorbeeld Zwolle, Delft, Enkhuizen en Sittard aan. We deden verslag van de bloemencorso’s in de Bollenstreek, Rijnsburg en Zundert, hosten mee met carnavalsfeesten in het hele land, waren bij het skutsjesilen op de Friese meren en vierden Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk. In Denkend aan Holland ontdekten Janny van der Heijden (en haar teckel Nhaan, de scheepshond) en André van Duin ons mooie Nederland vanaf het water, goed voor leuke weetjes en hilarische momenten. Ook leuk om te weten: ons nieuwe programma Doorbakken gaat eveneens de regio in!

MAX, daar zit muziek in!

Dat je voor fijne muziekprogramma’s ook bij MAX terechtkunt, bewezen we onder meer met het Keukenhof Concert, Opera Sing Along, de MAX Proms, het Afscheidsconcert van Jan & Anny, Parels van de Jordaan en het Trouw Kerstconcert.

Verrassend nieuw

Naast een groot aantal vertrouwde publiekslievelingen (ik noem bijvoorbeeld Met het Mes Op Tafel, Bed & Breakfast, Van Onschatbare Waarde, The Great British Bake Off, A Place to Call Home) brachten we afgelopen jaar ook verrassende nieuwe programma’s. Ik pik er een paar uit. De indrukwekkende serie In de voetsporen van D-Day met Philip Freriks krijgt in 2020 een vervolg over 75 jaar Bevrijding. Nieuw was ook MAX vakantieman (met het grappige onderdeel Koen met de kaart), Aan ’t Zand met Marlijn Weerdenburg, de MAX Pubquiz van Sybrand Niessen, Uit mijn keuken, Professors op Pad en Op weg: Hunebed Highway met Carrie ten Napel en haar vader Evert. Veel enthousiaste reacties ontving de hartverwarmende reeks Kleuters tegen kwalen. En Sterren op het Doek brachten we weer terug op de buis met de verrassende en authentieke presentator Özcan Akyol. Ik vergeet ongetwijfeld nog enkele programma’s, maar het is gewoon te veel om op te noemen in dit kader.

Donkere wolken

De oplage van MAX Magazine blijft maar groeien en onze site MAXVandaag.nl bewijst zich steeds meer als hét online platform voor ouderen. We bruisen van de plannen en ik beloof u dat we in het nieuwe jaar weer met fantastische nieuwe en vertrouwde programma’s (ja, Erica op Reis komt terug!) komen, met Piet Paulusma en Irene Moors erbij in de MAX-stal. Toch pakken zich donkere wolken samen boven het Mediapark: als niets wordt gedaan tegen de plannen van mediaminister Arie Slob gaan zijn bezuinigingen onherroepelijk ten koste van onze programma’s en daar wordt u als kijker de dupe van. Maar laten we hopen dat het gezonde verstand zegeviert. Ik wens u het allerbeste voor 2020 en bovenal een goede gezondheid!

Jan Slagter
Directeur Omroep MAX

Geef een reactie

Reactie

 1. Gerard1949 says:

  Omroep Max is een opvang van de door de Publieke Omroep en de Commerciele efgedankte medewerkers.
  Maar de Nederlandse kijker en kiezer loopt achter de scheldparijnen van de Boreale Baudet en Wilders aan dat de NPO Links is.
  De NPO is een open media waar Links en Rechts zijn mening mag verkondigen .
  WNL opgericht door de Telegraaf is RECHTS.
  De omroepen AVRO en TROS waren vroeger ook RECHTS.
  De Wekelijkse mening van Hilderdijk op de AVRO radio.
  Later kwam op de TV de mening van Ferry Hogendijk er bij.
  De TROS had de mening van Wim Bosboom, afkomstig uit de VARA.
  De RECHTSE vlam van de AVRO en TROS is verdwenen.
  Zo zal ook het nieuwe iniatief voor een RECHTSE Omroep van Baudet verdwijden.
  De Publieke oproep ontstaan door dat de regering toen geen regerings invloed wilden hebben.
  En de NCRV en AVRO en VARA werden opgericht.
  Er volgden meer omtoepen.
  Toen er er een beslising genomen moest worden om TV10 een status te krijgen, zwichten CDA en PvdA voor de druk van de achterban.
  Nu worden medewerkers opgeleid door de NPO opgekocht door de Commerciele.