Chaos bij het CBR

Al lange tijd zijn er enorme problemen bij het CBR met het toekennen van de rijbewijzen. De wachttijden zijn enorm opgelopen door personele problemen en nieuwe werkwijzen binnen de organisatie. Hoe krijgt u op deze manier uw rijbewijs verlengd?

Voor vrachtwagenchauffeurs die dreigden hun werk niet meer te kunnen doen, kwam een noodoplossing. Maar ouderen die een gezondheidsverklaring nodig hebben, staan nog steeds in de kou. Iedereen hoopte op een coulanceregeling van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen. Die regeling gaat er niet komen.

Minister zegt nee

Het kabinet greep in en stelde het CBR onder verscherpt toezicht. Het departement moest dagelijks contact hebben met het orgaan over de achterstanden. Toen dat niks leek op te leveren, vroeg de Kamer aan de minister om andere oplossingen, zodat mensen niet zonder vervoer kwamen te zitten. Verleng bijvoorbeeld de rijbewijzen met een aantal maanden als de huisarts zegt dat het veilig is om te rijden, was een voorstel. Onlangs kwam het lang verwachte antwoord van de minister. En dat was een nee. De minister twijfelt over de juridische houdbaarheid van het voorstel en vindt het vanuit het oogpunt van de verkeersveiligheid onwenselijk.

Spoedprocedure

Om toch sneller het rijbewijs te krijgen, biedt ze echter wél een mogelijkheid. En dat is een spoedrijbewijs aanvragen bij de gemeente. De kosten ervan (circa 35 euro) mag u terugvragen bij het CBR. Dit zijn de criteria om in aanmerking te komen:

 1. U bent zelf op tijd begonnen met de procedure. Dat wil zeggen negentig dagen of meer vóór de verloopdatum van het rijbewijs heeft u een gezondheidsverklaring ingediend bij het CBR en u heeft zelf meegewerkt aan eventueel benodigde vervolgstappen, zoals het ondergaan van een aanvullend medisch onderzoek of een rijtest.
 2. Het rijbewijs is verlopen of verloopt uiterlijk zeven dagen na dagtekening van de CBR-brief met de VvGmelding (Verklaring van geschiktheid). Hiervoor is gekozen omdat er anders voldoende tijd is voor een reguliere aanvraagprocedure voor een nieuw rijbewijs bij de gemeente.

De extra kosten van de spoedprocedure kunt u achteraf met het betaalbewijs van de gemeente bij het CBR declareren. Deze regeling geldt tot eind 2019.

Het probleem wordt verlegd

De minister zegt deze tijdelijke eenmalige tegemoetkoming passend te vinden “in het licht van het grote ongemak dat burgers door de uitvoeringsproblemen bij het CBR ervaren en het best passend bij de uitgangspunten zoals zij met de Kamer heeft besproken.” Wij vinden dit meer een gevalletje ‘probleem verleggen’. Als nu alle aanvragen via een spoedprocedure gaan, dan kunnen ze het daar toch ook niet meer aan? Toch kunnen we op dit moment niet anders dan u voorlichten over wat u kunt doen en horen heel graag van u of het werkt of niet. Wilt u ons dat doorgeven in ons spreekuur?

Start op tijd!

Voor mensen die denken dat ze nog ruim de tijd hebben voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs: kijk het even na en begin minstens een halfjaar voordat het verloopt!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie

Reacties (8)

 1. oosterwijck says:

  Waar is het geen chaos? … Elke vorm van dienstverlening is een chaos, door de bezuinigingsdrang van de VVD regering. Behalve bij de centrale administratie van verkeersboetes in Leeuwarden. Daar draait alles op rolletjes. Daar gaan alle rekeningen op tijd de deur uit en waag het niet om één dat te laat te betalen, dan heb je een verhoging van de boete aan je broek.

 2. Dawied says:

  Het is al jarenlang een drama bij het CBR. Waar is het met dit destructieve regeringsbeleid nog wel goed geregeld voor de bevolking? Ik kan me helemaal vinden in de reactie van mevrouw of meneer Oosterwijck. Met ingang van 2020 gaat het CBR ook over de vaarbewijzen. Wat gaat de overheid nog meer aan deze chaotische organisatie toevertrouwen?

 3. 1941 says:

  Ik heb ook dit probleem, op 25 januari naar keuringsarts geweest, meteen opgestuurd naar CBR na een aantal weken nog steeds geen reactie en toen gaan mailen, bleken ze de doktersverklaring niet te hebben ontvangen(waar is het gebleven?). had wel kopie gemaakt en die opgestuurd. Volgende week contact met gemeente voor zo.n spoedprocedure

 4. Steevie says:

  Ik ben op 28 november 2018 begonnen met het aanvragen van m’n rijbewijs dat op 7april 2019 is verlopen. Ik werd op 12 januari gekeurd en daarna aangetekend teruggestuurd.
  Op 15 febr. hebben ze het ontvangen en op 28 maart ontvang ik alles retour want de keuringsarts had iets niet ingevuld. Ik stuur alles aangetekend op naar de keuringsarts in Nieuwegein en maak €8,60 over aan hun om het rechtstreeks naar het CBR op te sturen. Voorlopig is alles zoek. keuringsarts heeft alles opgestuurd op 1 april. Diverse keren gebeld. Op 17-4 wordt me toegezegd dat ze het uit gaan zoeken en dat ik binnen 1 week bericht krijg. Ik word er zo moedeloos van.

 5. Burger59 says:

  Mijn vrouw heeft op 24 oktober 2018 een ongeval gehad. Hierbij is onterecht haar rijbewijs ingevorderd omdat ze het verkeerde pedaal zou hebben ingetrapt volgens de politie. Uiteraard bezwaar tegen de opgelegde rijproef gemaakt, die zo van tafel is geveegd. Zowel politie als CBR heeft mijn vrouw nooit gehoord over haar versie van het ongeval. Politie heeft aantoonbare fouten in een procesverbaal vermeld. Uit opmerkingen ter plaatse vond de agent dat vrouwen niet kunnen rijden. Tegenpartij is zondermeer direct weggestuurt door de politie, mijn vrouw moest een alcohol test doen. Onze auto tot al loss. Later bleek dat de chauffeur werkzaam is bij de brandweer en ze elkaar waarschijnlijk kennen. Nu moet ze 24 mei opnieuw afrijden, ruim 6 maanden na het ongeval.duur rijproef 2,5 uur waarbij ook theorie mondeling wordt afgenomen. Mijn vrouw, 55 jaar, heeft al 35 jaar zonder aanrijdingen, boetes e.d. haar rijbewijs. Kosten lopen nu op tot ruim 1500 euro.

 6. max54 says:

  Ik heb in 2013 een open hersenoperatie gehad en ben in aanraking gekomen met het CBR dit was in 2013 al een puinhoop daar heb ik klachten ingediend daar ben ik op TV geweest bij max. Het CBR heeft beter schap belooft maar in 2016 was het de zelfde puinhoop nu in 2019 weet ik niet wat ik moet noemen. Ik heb in de jaren niet stil gezeten. Ik heb nu een brief van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat ik mijn rijbewijs voor 10 jaar terug krijg als ik nog een verklaring op stuur naar het CBR van mijn specialist. Ik ben op 20-1-2019 begonnen met aan vragen van mijn rijbewijs. Ik heb diverse malen gebeld de antwoorden doen mijn rood van aanlopen van kwaadheid.
  De laatste antwoord was het is te druk daar om hebben wij de wacht tijd naar 19 weken gezet. Je vecht als persoon tegen Goliath

 7. Lodijk says:

  We lopen wel te jammeren met z.n alle,maar wat doen we er aan en met mij nog ruim 5000 andere ,al eens over nagedacht dat we niet zoveel tijd hebben voor al deze onzin (91)..wordt op de gezondheidsverklaring gevraagd of je al je ledematen nog heb.???Ook een brief aan de \\Minister heeft weinig zin,een antwoord aan U wordt voorbereid is het commentaar.Dan gaan we maar kamervragen stellen als de heren terug zijn van het heidefeest.,want een goede verstaander heeft maar een half woord nodig..

 8. Lodijk says:

  Rijbewijs verlengen is een grote geldklopperij,en de pesterij van het CBR viert ook hoogtij,met allerlei regeltjes die ze ter plekke verzinnen.Heb je gezien dat ruim 5000 mensen in de elende zitten en niemand doet er wat aan.Ze hebben nu verzonnen dat de oogarts de keuringsarts moet controleren..Je voldoet aan alle eisen,krijg je te horen dat je naar de oogarts moet,kassa ik ben nu al zo.n 350 euro kwijt,en zit nog steeds achter de geraniums.al ruim 2 jaar zonder geldig rijbewijs door leeftijdsdicrominatie van het CBR..Als de heren van de tweede kamer terug zijn van het heidefeest gaan daar maar eens wat vragen stellen..Want als je 91 ben heb je niet zoveel tijd meer voor al deze onzin.