bellen

Bellen binnen EU wordt goedkoper

Nog steeds betalen consumenten veel te veel aan telefoonkosten in een ander EU-land, maar hier komt volgend jaar eindelijk een eind aan.

Vanaf 15 juni 2017 kost mobiel bellen, sms’en en internetten in andere EU-landen evenveel als in eigen land. Telecomaanbieders mogen dan geen extra kosten meer in rekening brengen aan mensen uit een ander EU-land. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze roamingkosten uiterlijk per 15 december 2015 zouden komen te vervallen, zoals we u in een eerdere column hebben laten weten. Hoewel we anderhalf jaar langer moeten wachten, is de afschaffing van de extra kosten per 15 juni 2017 dan toch eindelijk een feit!

Roaming

Wanneer u uw mobiele telefoon in het buitenland gebruikt, maakt u gebruik van het netwerk van de telecomaanbieder in het buitenland. Dit wordt roaming genoemd. De buitenlandse aanbieder rekent hiervoor een vergoeding aan uw Nederlandse aanbieder. Uw provider rekent die vergoeding vervolgens weer aan u door. De kosten vindt u weer terug op uw factuur.

Tot die tijd blijft het verstandig om uw verbruik goed in de gaten te houden en zo nodig een buitenlandbundel te nemen. T-Mobile geeft consumenten met een ‘Stel bij en samen’- pakket zelfs de mogelijkheid om uit de eigen bundel te internetten tot een maximum van 250 MB per maand. Om hoge kosten van mobiel internet tegen te gaan geldt er wereldwijd een verplicht datalimiet van 50 euro (excl. BTW). Voor te veel bellen krijgt u geen waarschuwing!

Let op!

De bovengenoemde maximumtarieven voor roaming gelden alleen voor de landen binnen de EU. Buiten de EU kunnen deze kosten enorm hoog zijn!

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035-677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Geef een reactie