Al die middeltjes tegen artrose…

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles zit nog steeds meer veel vragen over artrose.

Zoveel remedies

Ik moet u bedanken, want ik vraag u vaak te reageren op wat ik schrijf en dat doet u geregeld. Maar op mijn column over artrose in mijn hand en wat eraan te doen, reageerde u massaal. U gaf veel uiteenlopende tips: selderijsap, silversplint (een soort brace), groenlipmossel, paracetamol, glucosamine, acupunctuur, corticosteroïd-injectie, kruidenmix van komijn, koriander, nootmuskaat, stukje pure gember met water, shockwavetherapie, aquarobics in warm water, omega vetzuren met boswellia, magnesiumolie inmasseren, chondroitine MSM en dagelijks radijsjes eten…

Waar moet je beginnen?

Help! Als ik dat allemaal moet uitproberen, ben ik een paar jaar verder. En dat is ook zo ingewikkeld aan middelen die worden aangeraden bij artrose; er is veel en waar moet je beginnen? Ik zie door de bomen het bos niet meer. Als je elke dag pijn hebt in je gewrichten, in mijn geval bij de duimbasis en pols, wil je alles wel proberen.

Betrouwbaar

Inmiddels ben ik erachter dat bedrijven zich daar maar al te bewust van zijn. In paginagrote advertenties in kranten en bladen proberen ze hun middeltjes tegen artrose te verkopen. Dat gebeurt door middel van ‘testimonials’ van de gebruikers, inclusief foto’s van lachende mensen, die natuurlijk allemaal enorm geholpen zijn door het middel. Hoe betrouwbaar zijn die verhalen? Als je de middelen wilt kopen, staat er ook nog bij dat er “herhaalgemak” bij de bestelling zit. Met andere woorden; je koopt het goedje en je zit er met een soort abonnement voorlopig aan vast. Zo heb ik nog dozen visolietabletten in de kast staan. Wij willen snel een uitzending maken over middeltjes tegen artrose, blijf dus uw ervaringen mailen naar meldpunt@omroepmax.nl.

Meldpunt, vanaf 13 september 2019 elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Nel van Rootzelaar says:

    Een combi van 3 x daags 2 paracetamol en Ibuprofen 2 x daags 600 mg geeft verlichting. Gebruik deze combi al jaren. Weiger om zwaardere middeken te nemen. Een handtherapeut kan verluchting geven. Valt niet onder fysiotherapie maar onder ergotherapie wat geen gevolgen heeft voor het aantal behandelingen van fysiotherapie. Ook aan ergotherapie zit een maximum aan behandelingen.
    Een speciaal gemaakte brace door een ergotherapeut is zeer aan te bevelen.
    Sterkte.

  2. CarelD says:

    wat een nietszeggende uitzending. Goedwerkende middelen werden afgedaan als niet wetenschappelijk onderbouwd en het afraden van gebruik daarvan. Met het nietszeggende (indekkende) advies (zoals opgenomen in elke bijsluiter bij medicijnen) vooral te overleggen met huisarts. Deze wagen zich daar niet aan. Waarom wordt de organisatie “bewegen zonder pijn” hierbij niet uitgenodigd? Hier zijn ook deskundige artsen en fysiotherapeuten bij betrokken. (info@bewegenzonderpijn.com) tel.020-8949189. Ook uitleg van de Stapcare aanpak -voorgeschreven door zorgverzekeraars – had mensen verder kunnen helpen.