Artrose-ellende

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: Elles zoekt naar een remedie voor haar artrose.

Diagnose: duimartrose

De ouderdom komt met gebreken. Ook voor mij is dat helaas de realiteit. Ik worstel al enkele maanden met een pijnlijke hand; mijn duim en muis doen zeer en zaken die ik voorheen moeiteloos deed, zoals het openen van een potje pindakaas, lukken mij nu niet meer. Een foto in het ziekenhuis zorgde voor duidelijkheid: duimartrose. Een veelvoorkomende klacht, vooral bij vrouwen. De duim is het meest gebruikte onderdeel van de hand en hierdoor zeer gevoelig voor slijtage, heb ik me door de deskundigen laten vertellen. Sowieso komt artrose veel voor; anderhalf miljoen mensen hebben het.

12 weken met een brace

Ik ben nu onder behandeling bij een handtherapeut en heb ik een brace aangemeten gekregen. Een op maat gemaakt stuk plastic dat mijn duim fixeert in het gewricht. Die brace moet ik 12 weken om houden. Daarnaast is mij opgedragen iedere dag oefeningen te doen. Gekke bewegingen met mijn duim met als doel de spieren rond het gewricht te versterken.

Andere remedies

Ik doe het allemaal trouw, maar zoek verder naar andere hulp. Vanmorgen las ik een advertentie in een krant waarin een nieuw middel tegen artrose werd aangeprezen. De werkzame stof glucosamine-sulfaat zou moeten zorgen voor vermindering van de pijn en verbetering van mijn mobiliteit. Als ik verder zoek blijkt dat, ondanks het feit dat miljoenen mensen het slikken, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat glucosamine niet effectief is bij artrose. Dus toch maar niet bestellen? Gewoon de brace gebruiken en hopen dat dit helpt? Er zijn nog veel meer opties, ontdek ik op het internet: duimdistractie, bijvoorbeeld, is een nieuwe operatie bij duimartrose. Ik lees over magneetveldtherapie, acupunctuur, het lichaam ontzuren; het schijnt allemaal te kunnen helpen in de strijd tegen artrose. Heeft u tips? Praat mee op ons forum maxmeldpunt.nl of mail ons op meldpunt@omroepmax.nl.

Meldpunt, vanaf 13 september 2019 elke vrijdag om 19.00 uur op NPO 2.

Geef een reactie