plastic

Al dat plastic

In aansluiting op het maatschappelijke MAX-programma Meldpunt schrijft presentatrice Elles de Bruin elke 2 weken een column over consumentenzaken. Deze keer: de schrikbarende grote hoeveelheden plastic die een trip naar de supermarkt met zich meebrengt.

Een zak vol plastic

Eigenlijk was ik me er nooit zo van bewust; de enorme berg plastic die mijn vijfkoppige gezin wekelijks produceert. Oud papier en glas hielden we al apart. Enkele maanden geleden is daar het plastic afval bijgekomen. Na een week was ik in shock; twee grote, grijze afvalzakken vol met plastic. Na het boodschappen uitpakken heb je er zo al één vol. De avocado’s in een plastic bakje met plastic zakje, hetzelfde geldt voor de peren, de appels en de kiwi’s. En dan heb ik het nog niet eens over de komkommers en paprika’s die in plastic liggen te glimmen in de schappen. En dan de nootjes, ook al in plastic bakjes. Hoe durf je het als supermarkt zo aan te bieden in een tijd dat het klimaatprobleem een steeds grotere omvang aanneemt.

Hoe pakt de gemeente dit aan?

Ik hoorde onlangs Menno Bentveld, die voor BNNVARA een serie over plastic maakt, zeggen dat plastic ook een fantastisch product is, met ontzettend veel mogelijkheden. Dat zal best, maar inmiddels komen we erin om. Mooi product of niet, kunnen we niet op zoek naar een duurzaam alternatief? Ik loop wekelijks met mijn zakken plastic naar een bak die enkele straten verderop staat. Met moeite krijg ik de hoeveelheid door een veel te kleine opening. Van enkele collega’s op de redactie begrijp ik dat bij hen het plastic afval gewoon aan de deur wordt opgehaald. Het restafval brengen ze naar een daarvoor bestemde ondergrondse container in de buurt. Wat de logica is van verschillende ophaalsystemen in verschillende steden? De redactie van Meldpunt zoekt dat uit. De uitkomst ziet u binnenkort op de meldpunt-website maxmeldpunt.nl of op tv.

Ook interessant: Elles de Bruin heeft een vlog gemaakt over het scheiden van afval. Het is haar niet altijd duidelijk wat nu wel en wat nu niet bij het plastic afval mag.

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    Plastic levert geld op en werkgelegenheid op. Eerst bij de productie van plastic, daarna bij de distributie van plastic dan bij de toepassing van plastic, dan bij de consument, die plastic koopt en betaald, daarna plastic weg gegooid en het weer opgehaald wordt tegen betaling, daarna hergebruikt wordt en het gehele proces zich herhaald. Elk facet van plasticgebruik levert werkgelegenheid en winst op. En U als consument betaald elk facet van dit plastic leven als winstmaker. Helaas, is veel plastic niet geschikt voor hergebruik en wordt gedumpt in de als maar groeiende afvalberg. En helaas is de consument erg slordig met plastic en leidt een zwervend bestaan in het milieu. Tenslotte vergiftigd en verwoest al dat plastic de planeet. Leve de heilige Euro, Hoera, Hoera, Hoera.