Koninklijk jaar

2018: een koninklijk jaar

Het nieuwe jaar is maar net begonnen en nu al is duidelijk dat dit een bijzonder jaar wordt voor de koninklijke familie. Kroonverjaardagen, jubilea en officiële ontvangsten zullen elkaar afwisselen. Ook de royalty watchers gaan drukke tijden beleven: wat draagt de koningin? Welk diadeem is uit de kluis gehaald? Hoe ontwikkelen de drie prinsessen van Villa Eikenhorst zich?

‘Canadese’ prinses in de spotlights

De maand januari is meteen al bijzonder: prinses Margriet viert op 19 januari haar 75ste verjaardag. Een kroonjaar dus! Op een bijzondere manier maakte Nederland kennis met deze prinses, die de eerste 2 jaar van haar leven bij ons vooral bekend was door illegaal verspreide foto’s. Bij aanvang van de oorlog met Duitsland, in 1940, was de koninklijke familie uitgeweken naar Londen. Prinses Juliana reisde later met haar dochtertjes Beatrix en Irene door naar Canada, want ook Londen was niet veilig voor de Duitse bombardementen.

In 1943 werd in Canada prinses Margriet geboren. Gewoon ‘Margriet’ en niet het koninklijk klinkende Margaretha. Het was wellicht koningin Wilhelmina die haar dochter Juliana inspireerde deze naam te geven. De koningin had kort tevoren de margriet als symbool gekozen voor de steun aan het illegale verzet. Zij kwam op het idee omdat zij in Londen de bloeiende margrieten in het grote grasveld achter haar geliefde Paleis Het Loo zo miste. Een margriet is een vriendelijk, herkenbaar en niet-politiekgevoelig motief. En daarbij: het is een bloempje dapper in weer en wind! Sindsdien tooide de koningin zich nadrukkelijk met een grote witleren broche in de vorm van een margriet. De naam van het nieuwe prinsesje was dus een statement, een riem onder het hart van de dappere Engelandvaarders en de verzetsstrijders in het bezette Nederland.

Kroonjaar

Prinses Margriet is gelukkig altijd heel zichtbaar geweest in de Nederlandse samenleving. Niet in de laatste plaats door de bijzondere positie die koningin Beatrix haar jongere zusje (en haar echtgenoot) gaf op het moment dat zij de troon beklom. In haar inhuldigingstoespraak in de Amsterdamse Nieuwe Kerk in 1980 gaf de koningin aan te verwachten veel steun te krijgen van haar zuster. Als een soort van ‘reserve-koningin’ heeft prinses Margriet haar oudste zuster gedurende haar 33 regeringsjaren met verve bijgestaan.

En of de oud-koningin niet zelf iets te vieren heeft! 31 januari 1938 werd zij geboren op Paleis Soestdijk. In de Nederlandse wet was de erfopvolging geregeld volgens het systeem dat jongetjes voorrang hadden op meisjes. Dus pas bij de geboorte van het vierde en laatste kind van koningin Juliana (een meisje: Christina) was het duidelijk dat Beatrix haar moeder eens zou opvolgen, want zij was en bleef het oudste meisje. Nu wordt dit meisje 80 jaar. Na haar aftreden in april 2013 doet zij het aanmerkelijk rustiger aan, hoewel zij nog regelmatig acte-de-présence geeft op officiële evenementen die haar na aan het hart liggen. Sinds 2014 heeft zij haar intrek genomen op Kasteel Drakensteijn, waar zij met prins Claus en de hun zonen woonde vóór haar troonsaanvaarding.

5 jaar koning

Maar het meest opvallende kroonjaar is toch het eerste regeringsjubileum van koning Willem-Alexander! Iedereen herinnert zich de inhuldiging in 2013, al was het maar vanwege de blauwe inhuldigingsrobe die koningin Máxima Jan Taminiau liet ontwerpen en het reusachtige diadeem met de blauwe saffieren. Maar het is inmiddels 5 jaar geleden en in die tijd heeft de Koning zijn draai gevonden, met als bijzonder hoogtepunt het interview ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Voor de vierde keer zal Koningsdag worden gevierd, en dit maal in Groningen. Anders dan zijn moeder op Koninginnedag, viert de koning zijn verjaardag met het Nederlandse publiek in 1 gemeente, en niet in 2. De nationale feestdag is een van die zeldzame gelegenheden waarop ook de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane volop in de openbaarheid treden. Maar afgezien van dit hoogtepunt gaat het leven gewoon door. De koninklijke agenda loopt vast al weer aardig vol. Een opvallend evenement is de officiële openingshandeling van Leeuwarden-Fryslân 2018 op 27 januari. Leeuwarden als Culturele Hoofdstad van Europa. En tja, dan kun je maar beter de Koning erbij hebben, als directe nazaat van de Friese vorst Willem IV, die in 1711 in Leeuwarden werd geboren. De Friese Nassaus voerden indertijd grote staat. Dus Leeuwarden en Oranje-Nassau? Een top-combinatie!

Geef een reactie