Taaitaai

Taaitaai en échte pepernoten van Robèrt van Beckhoven

Robèrt maakt taaitaai en echte pepernoten, van rogge met anijs. Tegenwoordig worden de kleine, knapperige rondjes vaak pepernoten genoemd, maar dat zijn eigenlijk kruidnoten. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taaitaai. Dus als u taaitaai-deeg heeft, maakt u er geen poppetjes van, maar snijd u er blokjes van en dat zijn de echte pepernoten.

Ingrediënten stap 1, het deeg:

  • 350 g koekzoet (of honing)
  • 100 ml water
  • 450 g roggebloem, gezeefd
  • Zonnebloemolie

Bereiding:

Breng het water aan de kook met het koekzoet. Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem. Meng goed en stort het deeg uit op een plaatje. Olie het deeg licht in met zonnebloemolie, verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 24 uur rusten.

Ingrediënten stap 2: afwerking:

  • 90 g koekzoet (of honing)
  • 9 g speculaaskruiden (of meer naar smaak)
  • 9 g baking soda
  • 12 g anijszaad
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • gehakte amandelen of parelsuiker (optioneel)

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Draai het deeg nog even goed door voordat u het verder verwerkt. Voeg de ingrediënten van stap 1 één voor één toe aan het deeg en meng goed. Het is nu klaar voor gebruik. Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld. Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op de bakplaat, bestrijk lichtjes met ei en bestrooi eventueel met gehakte amandelen of parelsuiker. Bak ze in de oven tot ze mooi gaar zijn; de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie