taaitaai en borstplaat

Taaitaai en borstplaat van Robèrt van Beckhoven

Sinterklaasavond nadert en bij pakjesavond hoort natuurlijk ook wat lekkers. Typische Sint-lekkernijen zijn natuurlijk taaitaai en borstplaat en Robèrt maakt ze graag zelf. De taaitaai heeft wel wat voorbereidingstijd nodig.

Ingrediënten voor de taaitaai:

  • 250 gram roggebloem, gezeefd
  • 200 gram koekzoet
  • 60 milliliter water
  • 50 gram honing
  • 4 gram speculaaskruiden
  • 5 gram koolzuurpoeder
  • 7 gram anijszaad (ongemalen)

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook met het koekzoet. Voeg de kokende massa al roerend bij de roggebloem. Meng goed en stort uit op een plaatje. Olie het deeg licht in, bijvoorbeeld met zonnebloemolie en laat minimaal 24 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 230 graden.

Kneed het deeg voordat u het verder verwerkt nog eens goed door. Voeg één voor één de resterende ingrediënten toe. Als alles goed is gemengd, is het klaar.

Rol het deeg uit tot een plak van 7-10 millimeter dik en snij het in de gewenste vorm.

Bak de taaitaai op 12 minuten op 230 graden. Zodra de taaitaai verkleurt is hij goed.

Ingrediënten borstplaat:

  • 185 milliliter gezoete slagroom
  • 30 milliliter water
  • 300 gram kristalsuiker
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 150 gram poedersuiker, gezeefd

Bereidingswijze:

Kook alle ingrediënten behalve de poedersuiker tot 116 graden. Gebruik hiervoor een hoge pan, want de massa komt flink omhoog.

Haal de pan van het vuur en tableer de massa met de poedersuiker.

Als de massa voldoende is getableerd (als er voldoende kristallisatie is opgewekt) kunt u de massa met behulp van een trechter in een rondjesmat gieten. Laat uitharden.

Los de borstplaat na het uitharden uit de vorm en laat omgekeerd drogen.

(Bron: Robèrt van Beckhoven / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie