Waarom uw airfryer soms geen krokant resultaat geeft (en hoe u dat oplost)
Publicatiedatum: 3 december 2025
Er zijn nog maar weinig keukens waar geen airfryer te vinden is. Begrijpelijk, want u krijgt er gerechten snel en met weinig vet knapperig op tafel. Maar toch lukt dat niet altijd. Wat moet u dan doen? Wij hebben tips waardoor frietjes, maar ook groenten, vlees, vis en snacks krokant uit de airfryer komen.
Zo werkt de airfryer
Een airfryer gebruikt snelle circulatie van hete lucht om eten te garen. In plaats van het onder te dompelen in olie, blaast het apparaat continu hete lucht rondom het voedsel. Hierdoor verdampt het vocht aan de buitenkant sneller, ontstaat een droog, goudbruin laagje, en krijgt het eten een knapperige bite met veel minder vet. De combinatie van hoge temperatuur en krachtige luchtstroom zorgt ervoor dat de buitenkant krokant kan worden terwijl de binnenkant mals blijft.

Airfryer versus de oven
Een airfryer is kleiner dan een oven en gebruikt een sterkere luchtcirculatie. Daardoor raakt de warme lucht het voedsel direct en aan alle kanten tegelijk. In een oven duurt het doorgaans langer voordat de buitenkant krokant en knapperig wordt. Ook voor het opwarmen van restjes zoals broodjes, pizza of snacks kunt u de airfryer gebruiken: kort op hoge temperatuur geeft ze binnen enkele minuten hun krokante structuur.
De belangrijkste tips voor een krokant resultaat
Eerder schreven we een artikel over hoe u patat knapperig krijgt. Die leest u hier. Maar de airfryer kan natuurlijk veel meer dan alleen patat krokant bakken. Hieronder vindt u de belangrijkste tips om ook groenten, vlees, vis en snacks perfect goudbruin en knapperig uit de airfryer te krijgen.
- Vul de mand niet te vol. Krokant eten ontstaat door luchtcirculatie. Als het eten op elkaar ligt, gaat het stomen in plaats van bakken. Spreid alles in 1 laag uit en bak liever in 2 rondes.
- Dep nat voedsel eerst droog. Vocht is de grootste vijand van krokant eten. Dep groenten, vis of kip daarom eerst goed droog met keukenpapier.
- Gebruik een beetje olie, niet te veel. Een dun laagje olie helpt de buitenkant bruiner en knapperiger te worden. Een sprays of heel licht insmeren is genoeg. Te veel olie maakt het namelijk juist slap.
- Schud of draai halverwege om. Door halverwege even te schudden of het eten om te draaien, wordt alles gelijkmatig knapperig. Dit geldt vooral voor kleine stukjes zoals groenteblokjes of kipstukjes.
- Werk met de juiste temperatuur. Bij vochtige ingrediënten zoals groenten, verse kip en vis begint u iets lager zodat het vocht kan ontsnappen. Zet op het einde de temperatuur hoger voor het krokante laagje. Bij snacks of gepaneerd eten kunt u het best direct een hoge temperatuur aanzetten.
- Bij vlees, vis of snacks kunt u een dun laagje bloem, paneermeel of panko gebruiken. Dit versnelt het krokant worden en zorgt voor een stevige korst.
Kies de juiste producten
Niet alle snacks zijn gemaakt om in de airfryer krokant te worden. Veel traditionele frituursnacks zijn ontwikkeld voor hete olie. Die krijgen in de airfryer vaak een taaie, bleke of droge structuur, omdat ze olie nodig hebben om mooi te kleuren en krokant te worden.
Tegenwoordig zijn er steeds meer producten die speciaal zijn ontwikkeld voor gebruik in de oven én airfryer. Deze snacks hebben vaak een luchtigere korst of een dun laagje olie. Hierdoor reageren ze beter op de hete lucht en worden ze veel sneller en gelijkmatiger krokant.

Airfryer schoon houden
Voor een optimaal krokant resultaat is het belangrijk dat de airfryer-mand en de bodem van het apparaat schoon en droog zijn. Achtergebleven vet, kruimels of vocht kunnen namelijk gaan verdampen tijdens het bakken. Hierdoor ontstaat stoom en dat voorkomt dat uw eten mooi bruin en knapperig wordt. Maak de mand daarom tussen verschillende bakrondes even schoon met keukenpapier en verwijder vocht of vet dat zich onderin heeft verzameld. Zo zorgt u ervoor dat de hete lucht beter zijn werk kan doen en alles gelijkmatig krokant uit de airfryer komt. In dit artikel vertellen we u precies hoe u de airfryer het best kunt schoonmaken.
(Bron: Consumentenbond, Foodies, id.nl. Foto: Shutterstock)



