Bak mee met MAX: Brabants roggebrood
Publicatiedatum: 5 december 2025
Roggebrood is een donker en stevig brood dat wordt gemaakt van rogge in plaats van tarwe. Brabants roggebrood is net iets anders: door de toevoeging van tarwebloem is dit brood lichter van kleur en zachter van structuur dan het traditionele roggebrood. Robèrt maakt het in Bak mee met MAX.
Ingrediënten:
Stijfdesem
- 90 gram tarwebloem (T65)
- 40 gram roggebloem
- 60 gram desem
- 60 gram water
Brood
- 275 gram roggemeel
- 140 tarwebloem (T45)
- 4 gram verse gist
- 7,5 gram zout
- 55 gram stijfdesem
- 275 gram water
Afwerking
- tarwezemelen
Extra nodig
- keukenmachine met deeghaak
- deegkleedje
- 1 broodblik van 9 x 17 x 9 cm, ingevet
- bakplaat om af te dekken
Werkwijze:
Let op, voor dit recept is desem nodig. Dat moet van tevoren gemaakt worden. Zie hiervoor dit recept.
Begin met het maken van het stijfdesem. Dit moet een dag van tevoren. Meng hiervoor alle ingrediënten in de keukenmachine circa 1 minuut.
Doe voor het brood alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en draai in circa 15 minuten op lage snelheid (deegtemperatuur 26 graden). Laat minimaal 30 minuten rijzen in de kom.
Kneed daarna het deeg kort weer even door. Punt op en vorm direct naar het broodmodel. Bestrijk het deeg met wat water en rol vervolgens door de tarwezemelen. Leg het deeg in het broodblik en laat circa 1 uur narijzen, of tot het blik bijna vol is gerezen.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Bak het brood in circa 1 uur. Dek het bakblik af met bijvoorbeeld een bakplaat om te voorkomen dat het deeg ‘de pan uit rijst’.
Geniet ervan! Kijk hier voor meer recepten. Bak mee met MAX is elke vrijdag rond 12.05 uur te zien op NPO 2.
(Fot0: © MAX)



