Makkelijke butter chicken van Twisted Chef (Sepp van Dijk)
Publicatiedatum: 20 oktober 2025
De 18-jarige Sepp van Dijk is een grote hit op sociale media onder de naam Twisted Chef. Hij heeft meer dan 1 miljoen volgers. Hij maakt simpele, maar smaakvolle gerechten. Deze makkelijke butter chicken is er daar één van.
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten
- Naanbrood
- 300 gram basmatirijst
- 0,5 bos koriander
Kip
- 500 gram kippendijen
- 3 knoflooktenen
- 2 centimeter gember
- 1 theelepel chilipoeder
- 1,5 theelepel korianderpoeder
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 1,5 theelepel garam masala
- 120 gram yoghurt
- 2 eetlepels neutrale olie
- boter of ghee, om in te bakken
- zout en peper
Saus
- 2 centimeter gember
- 3 knoflooktenen
- 1 grote rode ui
- 1 theelepel chilipoeder
- 1,5 theelepel korianderpoeder
- 1,5 theelepel komijnpoeder
- 1,5 theelepel garam masala
- 1 fles (690 milliliter) passata
- 150 milliliter slagroom
- 1 theelepel gedroogd fenegriekblad
- 1-2 eetlepel(s) ongezouten roomboter (optioneel), om het af te maken
- ghee, om in te bakken
- zout en peper
Bereiding makkelijke butter chicken
Voor de beste smaak kunt u de kip het beste een dag laten marineren, maar als u weinig tijd heeft kunt u hem ook meteen aanbakken. Begin dus het liefst vroeg met de kip en marinade. Snijd de kip in blokjes van 1 tot 2 centimeter en rasp de knoflook en gember.
Meng alle specerijen voor de marinade met de geraspte knoflook en gember door de yoghurt en breng op smaak met zout en peper. Schep er vervolgens de kip en olie door en laat zo lang mogelijk marineren.
Maak de saus
Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp voor de saus de gember en knoflook en snijd de ui in dunne ringen. Verhit 2 eetlepels ghee in een hapjespan en bak de ui samen met de knoflook en gember aan. Voeg na een paar minuten de specerijen toe en bak even mee. Doe de passata erbij, breng op smaak met zout en peper en laat pruttelen.
Bak intussen in een andere hapjespan de gemarineerde kip aan in een beetje boter of ghee, totdat de kipblokjes rondom goed aangebakken zijn.
Maak de saus nu af met de room en fenegriek, roer door en voeg de kip met de sappen toe aan de pan met saus. Schep goed om en laat de kip nog 3 minuten verwarmen. Maak eventueel nog af met een klontje boter.
Serveer de butter chicken met de rijst en naan en maak (eventueel) af met koriander.
Tip van Sepp van Dijk
Wilt u het gerecht traditioneler maken? Rooster dan samen met de andere specerijen voor de saus 4 kardemompeulen, 1 kaneelstokje, 4 kruidnagels en 1 steranijs mee in de ghee. Voeg samen met de passata ook 60 gram ongezouten cashewnoten toe en laat pruttelen tot de cashews zacht zijn. Haal de hele specerijen uit de pan en blend de saus helemaal glad met een staafmixer of in een blender. Schenk de saus terug in de pan en pak het recept weer op vanaf het bakken van de kip.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Sepp van Dijk/Twisted Chef. Foto: District 10)



