Dit doet de kleur van servies met uw eetlust
Publicatiedatum: 30 september 2025
Witte, ronde borden zijn al lang niet meer standaard. In restaurants en thuis zien we tegenwoordig vaak servies in allerlei kleuren. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar beïnvloedt ook hoeveel we eten en hoe we smaken ervaren. In dit artikel leggen we uit hoe dat werkt.
De verschillende effecten van kleur
Kleuren beïnvloeden onze emoties en daar wordt bijvoorbeeld in de politiek handig gebruik van gemaakt. Daarnaast kan kleur ook gebruikt worden om een gemoedstoestand of sfeer te beïnvloeden. Zo is oranje bijvoorbeeld een echte humeurverbeteraar.
Hoe groter het contrast, hoe minder we eten
Maar kleur kan dus ook van invloed zijn op onze eetlust. Uit onderzoek van de Universiteit van Oxford (Engelstalig) blijkt dat we meer opscheppen als ons eten dezelfde kleur heeft als ons bord. Gemiddeld eten we dan ook bijna 20 procent minder als een bord duidelijk een andere kleur heeft dan ons eten. Zin in chocolade-ijs? Pak dan dus liever een wit schaaltje.
Zelfs een tafelkleed kan dit effect versterken. Heeft het tafelkleed een andere kleur dan het bord, dan eet u over het algemeen zo’n 10 procent minder. Het contrast tussen tafelkleed en bord helpt u namelijk om de rand van het bord te zien, waarmee u de grootte beter kunt inschatten.
Overweeg bij afvallen rood of groen servies
Rood servies verdient een speciale vermelding. Wie dol is op lekker (ongezond) eten of wil afvallen, kiest het beste voor rood. Dit zorgt er door zijn intensiteit namelijk voor dat u automatisch minder opschept of inschenkt. Een andere kleur waar we het niet meteen warm van krijgen is groen. De reden hiervoor is dat we het vaak associëren met een bittere of zure smaken.

De kleur van servies doet ook iets met onze smaak
Volgens Spaanse onderzoekers beïnvloedt kleur niet alleen hoeveel u opschept, maar ook hoe iets smaakt. Proefpersonen vonden dat zoute popcorn nóg zouter smaakte uit een wit schaaltje, terwijl zoete popcorn juist zoeter smaakte uit een gekleurde schaal. Kortom: met de juiste kleur servies krijgt elk gerecht een andere smaaksensatie.
(Bron: 24 Kitchen, Vtwonen, Linda, Margriet, Culinaire Ambiance. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Vroeger zei mijn man eens: koffie smaakt lekkerder als je het drinkt uit een goed servies. Onzin zei ik, koffie is toch koffie en dan maakt het niet uit waaruit je het drinkt. Totdat wij op visite waren en koffie kregen in een Wedgwood kopje. De koffie was veel lekkerder! Dus toen we het konden betalen bij ons 25jarig huwelijksjubileum hebben we een Wedgwood servies gekocht en daar jarenlang samen van genoten. Als ik visite heb drinken we nog steeds uit de Wedgwood kopjes. En niet uit een beker.