Kreeft met ketchupsaus op een wit bord met gouden rand en een zwarte achtergrond.

Ketchupsaus volgens recept van prinses Juliana’s 18e verjaardag

Lizet Kruijff is culinair historicus. Samen met Hidde de Brabander heeft ze een (kook)boek gemaakt, waarin onder meer de recepten uit de periode 1927 tot 1930 staan. Voor de 18e verjaardag van Juliana wordt kreeft met een ketchupsaus gemaakt. En dat is bijzonder.

Dat klinkt voor nu misschien logisch, maar in die tijd is dat toch wat anders. Het is dan ook een andere ketchup dan we nu kennen. We zouden het nu meer als een tomatensaus omschrijven.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 uien, grof gesneden
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 vleestomaten, in blokjes
  • 100 gram tomatenpuree
  • 400 gram kippenbouillon
  • 200 gram gekonfijte tomaatjes
  • 30 gram kristalsuiker
  • 60 gram rode wijnazijn
  • worcestersaus, tabasco, zout, naar smaak

Bereiding ketchupsaus

Fruit de uien samen met de knoflook aan in een scheutje olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en giet de kippenbouillon erbij. Laat zachtjes een half uurtje garen.

Mix de massa dan fijn met de staafmixer en druk de puree door een fijne zeef. Snijd de gekonfijte tomaatjes in stukjes. Voeg deze bij de tomatensaus.

Maak de saus af met de kristalsuiker en rode wijnazijn en worcestersaus, tabasco en zout naar smaak.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Lizet Kruijff. Foto uit boek Een taart voor de prinses)

Geef een reactie