blik

Een blik met een grote deuk kunt u beter weggooien en dit is waarom

Het lijkt onschuldig, een deuk in een blik, maar dat is het niet altijd. Enerzijds omdat het product dan kan bederven, maar vooral doordat er ongewenste deeltjes in terecht kunnen komen.

Deuk beschadigt de beschermlaag van het blik

Conservenblikken zijn tegenwoordig aan de binnenkant voorzien van een kunststof beschermlaag. Dit zorgt ervoor dat het voedsel niet in aanraking komt met stoffen uit het blik, zoals tin. Ontstaat er een grote deuk, dan raakt de beschermlaag beschadigd. Hierdoor kunnen er ongewenste deeltjes in de conserven terecht komen. Dat gaat dus bijvoorbeeld om tin. Ondanks dat dit maar licht giftig is, kan het de maag wel irriteren. Het Voedingscentrum adviseert het blik daarom bij een grote deuk weg te gooien.

vis
Lees ook: Is verse vis gezonder dan vis uit blik?

Door deuk kan het voedsel bederven

Een 2e reden waarom u een conservenblik met een grote deuk meestal beter kunt weggooien, is het risico op bederf. Het product kan dan namelijk in contact komen met zuurstof en ziektekiemen. Dan is er een risico op voedselvergiftiging.

blik

Klein deukje in blik geen probleem

Een klein deukje in een conservenblik kan geen kwaad. Het product komt dan niet in aanraking met zuurstof en de coating die de binnenste laag beschermt blijft meestal onbeschadigd. Controleer daarom de binnenlaag en als die er gaaf uit ziet, dan is het deukje geen probleem.

fruit uit blik
Lees ook: Is fruit uit blik even gezond als vers fruit?

Ook weggooien

Buiten een deuk in een blik kunt u die het beste ook weggooien als het blik erg bol staat, er een beschadiging op een naad of een rand zit, als er roest op zit die u niet kunt wegvegen en als de inhoud vreemd ruikt of er raar uitziet.

En hoe zit dat met blikjes frisdrank?

Ook frisdrank wordt in blik verkocht. Geldt daarvoor hetzelfde? Dat heeft Radar nagevraagd bij het Voedingscentrum. In veel gevallen worden drankblikjes van aluminium in plaats van tin gemaakt. Ook deze blikjes zijn van een beschermlaag voorzien om te voorkomen dat er aluminium in het product terecht komt. Bij een grote beschadiging is er net zoals bij conservenblikken een risico dat er ongewenste stoffen vrijkomen. Voor de meeste mensen is aluminium niet direct schadelijk, het wordt via de nieren weer uitgescheiden, maar op de langere termijn en bij mensen met met een nierprobleem kan het wel gevaarlijk zijn. Het is daarom het beste om een gedeukt blikje drinken, waarbij de binnenlaag beschadigd is niet te consumeren.

(Bron: Radar, Voedingscentrum)

Geef een reactie

Reactie

    Dick Sassem says:

    Elk gedeukt blik in de supermarkt, met zelfs het kleinste deukje, zet ik onder het rek op de grond. Het is daar ooit gevallen en hoort daar dus thuis. De schoonmaker gooit het wel weg.