Waterzooi

Vakantie in de Lage Landen betekent: waterzooi!

Ondanks dat we deze zomer wat flexibeler zijn met naar het buitenland gaan vanwege de versoepelde maatregelen, heft Emina Zorlak het afgelopen jaar nog meer waardering gekregen voor ons eigen kikkerlandje. “Er zijn zoveel mooie plekken, dat het echt zonde is om uren in het vliegtuig of auto te zitten, terwijl er om de hoek ook mooie parels zijn.”

Kamperen

Zodoende dat we met de familie van mijn vriend 6 tenten hebben ingepakt en naar Noord-Holland zijn gereden, naar de gemeente Schagen. Prachtige strandjes, ontspannen sfeer, geen poespas of hippe strandtentjes, maar gewoon ouderwets gezellig genieten. Tot er code geel werd aangekondigd… wij dachten dat het ons zou overslaan, maar het tegenovergestelde bleek waar: zeer lokale onweer, hagel en enorme stortbuien. Het resultaat? Ondergelopen kampeerterrein, overal modder, natte kleren, maar wel een zeer hoog moraal: de kinderen vinden het fantastisch en de volwassenen hebben weer een gezellige herinnering en een verhaal om nog jaren over te praten.

Genieten van de kleine dingen

En hoewel koken op de camping voor mij altijd een kleine ontbering is, kon ik me dit keer helemaal overgeven aan deze nieuwe (hoge water)stand van zaken. Je leert relativeren. We hebben het hartstikke gezellig samen en genieten van de kleine dingen, ondanks dat de klimaatveranderingen ook bij ons steeds concreter worden, wat helaas op veel plekken resulteert in een waterzooi…

Waterzooi of kornhaan?

De komende tijd zou ik een exotisch recept geven, zodat we met z’n allen in de vakantiesferen zouden komen, maar vandaag hou ik het toch heel toepasselijk op Laaglandse waterzooi. Van oorsprong een Vlaams gerecht, gemaakt door vissers in de kunstgebieden van België; een romige soep van groenten, aardappel en vis. Deze vissers maakten een potje van deze ingrediënten en kookten het tot een maaltijdsoep. De naam zou hier dan ook van komen, omdat het is afgeleid van het woord zode/zieden, wat koken betekent.

Tegenwoordig wordt het in ook in Frankrijk en Nederland gegeten en kent het vele variaties. Vandaag een recept met rode poon, ook wel knorhaan genoemd, omdat hij bij gevaar zijn zwemblaas laat trillen en dat maakt een knorrend geluid. Het is een matig vette tot vette vis, sappig en stevig van structuur en wordt qua smaak ook wel vergeleken met garnaal. Ik beloof dat de soep met deze vis smakelijker wordt dan hoe het klinkt. Drink er een lekker wit glaasje bij en u kunt genieten van de kleine dingen in het leven.

Recept waterzooi met rode poon (2 personen):

  • 1 sjalot
  • 1 kleine prei
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • klontje boter
  • 100 milliliter witte wijn
  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 500 milliliter water
  • 1 visbouillonblokje
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode poon (schoongemaakt en gefileerd, eventueel door de visboer)
  • 125 milliliter slagroom
  • peper, zout
  • lekker stuk brood voor erbij

Bereidingswijze:

Pel en snipper de sjalot. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd in dunne reepjes. Schil de wortel, halveer in de lengte en snijd in dunne reepjes. Schil de bleekselderij en snijd in dunne reepjes.

Smelt een klontje boter in de soeppan en fruit de groente circa 4 minuten. Blus de groente af met de wijn. Schil de aardappelen, snijd in kleine blokjes en voeg toe. Schenk het water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat circa 7 minuten zachtjes koken.

Snijd de rode poon in blokjes, voeg toe en laat circa 5 minuten op zacht vuur koken. Halveer de courgette in de lengte en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd de courgette in hele dunne halve maantjes, voeg toe en kook circa 1 minuut mee. Voeg de slagroom toe en verwarm kort.

Breng de waterzooi op smaak met een beetje zout en flink wat peper. Serveer met een lekker stuk brood.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie