coronasneltest

Wanneer kunnen we landelijke inzet corona sneltests verwachten?

Momenteel worden er op meerdere plekken in het land proeven gedaan met corona sneltests. Dit is onder andere in Breda en Utrecht het geval. Wanneer kunnen deze tests landelijk worden ingezet?

Zo een paar dagen verder

‘Klachten? Laat je testen’, luidt het advies van de Rijksoverheid. Dat testen zelf duurt niet zo lang, maar door de grote drukte bij de teststraten kunnen er een aantal dagen overheen gaan voordat u getest kan worden en daarna moet u ook nog wachten op de uitslag. Al met met al bent u dan zo een paar dagen verder voordat u weet of u het virus heeft of niet.

Sneltest als doorbraak

Corona sneltests kunnen hier verandering in brengen. De naam zegt het al: het gaat hier om snelle coronatests, die u soms al binnen 15 minuten de uitslag geven. Het toepassen van dit soort tests kan een doorbraak betekenen, maar zover is het nog niet.

Als proef

Er zijn nu een aantal snelstests goed genoeg bevonden en die worden nu bij wijze van proef gebruikt op verschillende plekken in het land. “Daarna kijken we hoe en in welke setting die verschillende tests het best ingezet kunnen worden”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de woordvoerder moet over een aantal weken duidelijk zijn welke test waar het beste werkt en wordt er ook meer duidelijk over wanneer deze tests breder worden ingezet.

Het is nu dus nog niet zeker wanneer en waar de verschillende sneltests landelijk worden ingevoerd, maar het doel is dus wel om deze tests vast onderdeel te laten worden van het Nederlandse coronatestbeleid.

PCR-test

Totdat de sneltests er zijn wordt in Nederland vooral de PCR -test gebruikt op de testlocaties. Hierbij wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje genomen uit de keel en neus. Daarna wordt dit naar het laboratorium opgestuurd. “Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat een uitslag bekend is bij de patiënt. De procedure op het laboratorium kost 4-8 uur”, schrijft gezondheidsorganisatie RIVM over het testproces op de eigen website.

Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die binnen 1 uur de uitslag kunnen geven, maar die worden niet gebruikt in de teststraten. Deze testen zijn alleen bedoeld voor situaties waarbij een snelle diagnose van levensbelang is. Denk bijvoorbeeld bij mensen die met hartfalen worden binnengebracht in het ziekenhuis.

Lees ook

Vragen rondom coronatest? Wij hebben antwoorden

Coronatest negatief, maar wel klachten, moet u dan thuisblijven?

(Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Rijksoverheid, RIVM)

Geef een reactie