Darmkanker

Chemopomp rekt leven darmkankerpatiënt

Darmkankerpatiënten met uitzaaiingen in de lever kunnen tot wel 2 jaar langer leven met dank aan een nieuw ontwikkelde chemopomp. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waar chirurg-oncoloog Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam aan meewerkt.

Hoge verwachtingen

Bij ongeveer een helft van alle darmkankerpatiënten zaait de kanker zich uit naar de lever. Vaak kunnen die uitzaaiingen wel worden verwijderd, maar de kanker keert in 80 procent van de gevallen weer terug op deze plek. Door een speciale chemopomp aan te brengen in de slagader van de lever, wordt de opbouw van nieuwe kankercellen in dit orgaan flink vertraagt. Dit omdat het medicijn via deze weg zo’n 400 keer sterker is dan als het op een andere manier wordt toegediend. Een ander bijkomend voordeel is dat de patiënt nauwelijks bijwerking ervaart door de pomp.

Oncoloog Groot Koerkamp heeft hoge verwachtingen van de nieuwe methode: “De cijfers uit de VS zijn spectaculair, maar wij moeten de resultaten nu hier bevestigen door twee identieke patiëntengroepen met en zonder pomp te vergelijken.”

De cijfers

Darmkanker wordt jaarlijks bij ongeveer 15.000 mensen geconstateerd. Dat maakt het tot een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. 90 procent van de patiënten is 50 jaar of ouder. Ieder jaar neemt het aantal mensen dat de ziekte krijgt toe, maar veel van hen kunnen geholpen worden. Dit omdat darmkanker goed te behandelen is en de eerste signalen steeds vaker worden opgemerkt door artsen.

(Bron: ANP, Algemeen Dagblad, Maag Lever Darm Stichting, KWF Kankerbestrijding)

Geef een reactie