Historie van 19 april

In Vandaag de Dag kunt u belangrijke, fijne, droevige, opvallende of andersoortige gebeurtenissen vinden die op 19 april hebben plaatsgevonden.

1782: erkenning Verenigde Staten

Nederland erkent na Frankrijk de Verenigde Staten van Amerika. De eerste daad van Nederland aan de jonge staat is het verstrekken van een lening van 2 miljoen dollar. De eerste ambassadeur is John Adams, die later de tweede president van de Verenigde Staten zal worden.

 

1943: Joodse opstand in Warschau

De Joodse opstand in het getto van Warschau vindt plaats. Deze wordt beëindigd in hetzelfde jaar op 16 mei. De opstand wordt bloedig neergeslagen door de nazi’s.

 

1943: Albert Hoffmann gebruikt LSD

Albert Hoffman (Bron Wikimedia)

Albert Hoffmann, de ontdekker van LSD, neemt voor de eerste keer bewust de hallucinogene stof in. Hij denkt dat de stof een bijdrage kan zijn als psychotherapeutisch medicijn. Zijn eerste trip verloopt vol spanningen. Zo hallicuneert hij dat zijn buurvrouw een kwade heks is, dat hij krankzinnig is en dat LSD hem vergiftigt.

 

1956: huwelijk van prins Rainier en Grace Kelly 19 april

Op 19 april 1956 vindt één van de beroemdste sprookjeshuwelijken in de geschiedenis plaats. Actrice Grace Kelly trouwt met prins Rainier III van Monaco. Er wordt gezegd dat de actrice niet gelukkig is in het huwelijk, omdat ze door de prins gedwongen wordt te stoppen met acteren. Het huwelijk eindigt abrupt in 1982 wanneer prinses Gracia overlijdt aan de gevolgen van een auto-ongeluk.

 

1980: laatste aflevering van Pipo de Clown 19 april

Na 557 afleveringen valt het doek voor Pipo de Clown. De eerste aflevering wordt uit gezonden in 1958 bij de NTS. In eerste instantie zijn het korte afleveringen van slechts 5 minuten, maar de VARA zendt vanaf 1970 langere afleveringen uit. Pipo (Cor Witschge) woont met zijn vrouw Mamaloe en dochter Petra in een woonwagen, waarmee ze de hele wereld rondtrekken. In 2003 schittert de clown nogmaals, maar dan op het witte doek in Pipo en de p-p-p-parelridder.

 

1993: FBI-aanval op gebouw van Branch Davidians

In de Texaanse stad Waco valt de FBI een gebouw van de sekte Branch Davidians aan. In februari van dat jaar willen agenten hun leider, David Koresh, arresteren wegens verboden wapenbezit. Hierbij schieten de sekteleden 4 federale agenten dood en de FBI vermoordt 5 Branch Davidians. De sekteleden zijn zwaarbewapend en willen maandenlang niet naar buiten komen. Als de leden wederom een ultimatum breken, is het voor de FBI reden om met wapens, tanks en traangas de aanval te openen. Een vuurgevecht is het gevolg en er breekt brand uit. Ongeveer 80 sekteleden komen om het leven.

 

1995: bomaanslag in Oklahoma

In de Amerikaanse stad Oklahoma blazen terroristen een federaal gebouw op. Er sterven 168 mensen, onder wie 19 kinderen, en er raken meer dan 500 mensen gewond. Als de daders zijn gepakt blijken het allen geboren en getogen Amerikanen, die een bloedhekel hebben aan de federale overheid. Het is een wraakactie voor de aanval van de FBI op het gebouw van de Branch Davidians in de stad Waco op dezelfde dag in 1993. De hoofddader van de aanslag in Oklahoma, Desert Storm-veteraan Timothy McVeigh, krijgt de doodstraf en wordt in 2001 ter dood gebracht.

 

2004: André Kuipers in de ruimte

André Kuipers wordt de derde in Nederland geboren ruimtevaarder. Zijn doel is het internationale ruimtestation ISS. Hij verblijft 10 dagen in de ruimte. Op 21 december 2011 wordt hij voor langere tijd de ruimte ingeschoten.

 

2005: Joseph Ratzinger wordt paus Benedictus XVI 19 april

Kardinaal Joseph Ratzinger wordt paus Benedictus XVI. Paus Benedictus is de 265ste paus van de Katholieke kerk. In 2013 treedt hij af wegens gezondheidsredenen.

 

Geboren op 19 april:

1917: de geboortedag van Johnny Hoes

Johnny Hoes (Bron Philips)

Johnny Hoes (Rotterdam, 1917 – 2011) was een Nederlandse zanger. Zijn lied Och Was Ik Maar Bij Moeder Thuis Gebleven is de best verkochte single uit de Nederlandse geschiedenis. Ander succes heeft hij met De Smokkelaar en Ard en Keessie (Geef  ‘m Van Katoen). Johnny Hoes is ontdekker en producer van vele artiesten, onder wie De Zangeres Zonder Naam. Zo produceert hij het nummer De Vogeltjesdans. Zijn bijnaam luidt De Koning Van De Smartlap. Johnny Hoes overlijdt op 23 juli 2011 in zijn woonplaats Weert.

 

1925: de geboortedag van John Kraaijkamp sr.

John Kraaykamp sr. (Bron Wikimedia)

In Amsterdam wordt in 1925 Jan Hendrik Kraaijkamp geboren. Zijn carrière begint hij als zanger en in de jaren 50 werkt hij als bassist-entertainer. Rijk de Gooyer ontdekt hem en samen nemen ze het nummer Twee Jongens En Een Gitaar op. Het eerste nummer dat ze opnemen is het begin van een lange samenwerking. Ze nemen nog diverse liedjes op en in 1968 wordt De Bostella goud. In de jaren 60 en 70 is het duo tevens veelvuldig op de televisie te zien in de Johnny en Rijk-show.

John Kraaijkamp heeft ook individueel een zeer succesvolle carrière, onder andere als presentator, als acteur bij toneelgroep Ensemble, het Amsterdams Volkstoneel en in musicalproducties. Na een lange periode van komische rollen is Kraaijkamp van 1979 tot 1984 actief bij het RO Theater, waar hij onder andere Lear speelt. In de jaren 80 speelt Kraaijkamp bij de AVRO in een serie getiteld De Brekers. Hij speelt hierin samen met onder andere Rijk de Gooyer, Adèle Bloemendaal, Sacco van der Made en Ab Abspoel. In de film De Aanslag (1986) speelt hij de rol van Cor Takes. Tevens is hij te zien in diverse televisieseries. Een hoofdrol speelt hij in ’t Zonnetje in Huis (1993-2003), waarin zijn zoon Johnny Kraaijkamp jr. een andere hoofdrol speelt. Martine Bijl vervult in deze comedy de rol van Johnny’s schoondochter. John Kraaijkamp krijgt in 1984 een Louis d’Or voor zijn rol in Jacques De Fatalist en zijn meester. In 1986 krijgt hij een Gouden Kalf voor zijn rollen in de films De Aanslag en De Wisselwachter.

John Kraaijkamp is in 2007 te zien in de serie Kinderen Geen Bezwaar. Hierbij wordt bekend gemaakt dat dit waarschijnlijk zijn laatste optreden is. Als hij in 2010 85 jaar wordt, ontvangt hij in bijzijn van onder anderen Rijk de Gooijer en André van Duin het boek John Kraaijkamp. Het is een eerbetoon aan de veelzijdige artiest John Kraaijkamp. Op zondag 17 juli 2011 overlijdt Johny Kraaijkamp sr. in het bijzijn van zijn familie. Hij is 86 jaar geworden.

 

1946: de geboortedag van Tim Curry

Tim Curry (Bron Wikimedia)Tim Curry (Grappenhall, Groot-Brittannië, 1946) is een Britse acteur en muzikant. Zijn ouders zijn erg gelovig en in zijn jeugd wordt Tim naar een kostschool gestuurd. In 1978 brengt Tim Curry zijn eerste album uit: Read my Lips. Hierna volgen nog 2 albums: in 1979 is dat Fearless en in 1981 komt Simplicity uit. Hierna richt hij zich volledig op zijn filmcarrière en inmiddels heeft hij in meer dan 100 films en series gespeeld. Enkele films waarin hij speelt zijn: The Rocky Horror Picture Show (1975), It (1990), Titanic (1996) en Charlie’s Angels (2000). In het begin van de jaren 90 is hij één van de eerste bekende Hollywood-acteurs die zijn stem leent aan een karakter van een computerspel. Tim Curry speelt vanwege zijn uiterlijk meestal een slechterik.

 

1954: de geboortedag van Ingrid Peters 19 april

Ingrid Peters (Saarbrücken, Duitsland, 1954) is een Duitse zangeres en presentatrice. Ze studeert af als sportlerares en in 1976 neemt ze haar eerste plaat op voor haar album Komm Doch Mal Rüber met de gelijknamige hitsingle. 3 jaar later, in 1979, neemt ze deel aan de preselectie voor het Eurovisie Songfestival met het lied Du Bist Nicht Frei. Ze wordt slechts achtste. Vervolgens wordt ze in 1983 tweede in de Duitse preselectie met het lied Viva La Mamma. 3 jaar later lukt het haar wel om daadwerkelijk naar het Songfestival te gaan, met het lied Über Die Brücke Geh’n.

 

1956: de geboortedag van Hans Hoogervorst

Hans Hoogervorst (Bron Wikimedia)Hans Hoogervorst (Haarlem, 1956) is een voormalige Nederlandse politicus. Hij is van 1978 tot 1982 lid van de PvdA en stapt in 1986 over naar de VVD. In het kabinet-Kok II is hij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op 22 juli 2002 wordt hij minister van Financiën in het kabinet-Balkenende I. In Balkenende II en III wordt hij minister van Volksgezondheid, welzijn en sport. In die tijd voert hij een nieuw zorgstelsel in en maakt hij bekend dat hij na dit kabinet niet terug wil keren in de politiek. Sinds 2007 is hij voorzitter Autoriteit Financiële Markten. Er worden in de Kamer vragen gesteld over zijn salaris. Hij verdient namelijk meer dan de Balkenendenorm. Vanaf juli 2011 is Hoogervorst voorzitter van de IASB, de internationale organisatie die boekhoudkundige standaarden vaststelt.