paleis voor volksvlijt

Vooroorlogs Nederland van boven bekijken

Altijd al willen weten hoe uw woonplaats er vroeger van boven uitziet? Nu heeft u de kans om dit te ontdekken. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft 2000 vooroorlogse luchtfoto’s gepubliceerd die in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw zijn gemaakt. 

Historische waarde

De foto’s uit het archief zijn genomen door medewerkers van van de Luchtvaartafdeeling, de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht en dienen in die tijd een militair doeleinde. Inmiddels hebben ze vooral historische waarde, want sommige gefotografeerde plekken en objecten zien er nu heel anders uit of bestaan niet meer.

Nieuw toegevoegd

Het is niet de eerste keer dat het NIHM dergelijke luchtfoto’s publiceert. In 2017 worden de eerste foto’s vrijgegeven. Hierbij zitten onder meer beelden van de Coolsingel in Rotterdam en het oude station van Nijmegen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt verwoest. Tussen de 2000 foto’s die nu vrij zijn gegeven zitten onder meer de volgende exemplaren.

waalburg Nijmegen

De spoorbrug van Nijmegen voordat deze in 1940 wordt opgeblazen. Inmiddels is de brug weer volledig hersteld.

Eindhoven stadscentrum

Het centrum van Eindhoven. In 1944 wordt dit door de Duitse Luftwaffe gebombardeerd.

Olympische stadion Amsterdam

Het Olympische Stadion in Amsterdam.

Vredepaleis in Den Haag

Het Vredespaleis in Den Haag.

Op de foto boven dit artikel ziet u het inmiddels niet meer bestaande Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam.

Het archief bekijken

Het archief met alle 2000 nieuw toegevoegde foto’s is te bekijken op de website van het NIHM. Als u op het tabje ‘meer klikt’  kunt u in een van de onderste zoekvelden de plaatsnaam zoeken waarvan u graag beelden wilt zien.

(Bron: AD, website NIHM) 

Geef een reactie

Reactie

  1. oosterwijck says:

    De bovenste foto is het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam