In de voetsporen van de Bevrijding

Volg Philip Freriks in de voetsporen van de Bevrijding

In de zesdelige reeks In de voetsporen van de Bevrijding volgt presentator Philip Freriks het spoor van de bevrijders die een einde maakten aan de Duitse bezetting. Tussen het begin van de Bevrijding in 1944 en het einde van de oorlog, zaten gevechten die voor velen het begin van veel leed betekenden. Freriks gaat in gesprek met veteranen van die strijd, maar ook met burgers die er middenin zaten.

Hard gevochten

Op 12 september 1944 wordt het Limburgse Mesch als eerste Nederlandse plaats bevrijd, pas 9 maanden later geven de laatste Duitsers op Nederlands grondgebied – op Schiermonnikoog – zich over. Er wordt in die tussenliggende periode enorm veel geleden en hard gevochten tijdens onder meer de Slag om Arnhem, rondom de Schelde, in Midden-Brabant, de Achterhoek, om de stad Groningen en op Texel. Voor velen begon met de bevrijding de oorlog pas echt.

Wat betekende de bevrijding voor hen?

Freriks spreekt met Nederlandse, Britse, Amerikaanse, Canadese, Poolse en Duitse veteranen over de strijd, maar ook met gewone burgers die midden in in het strijdgewoel terechtkwamen of oorlogsleed ervoeren. Ook ontmoet hij personen wiens familie aan de verkeerde kant stond; wat betekende de bevrijding voor hen?

Zwaarste maanden

Hij bezoekt met de geïnterviewden de slachtvelden, de plekken waar ze ondergedoken of gevangen zaten en ternauwernood overleefden, waar ze honger, kou en angst doormaakten. Voor de meesten van hen waren die maanden voor ze zich bevrijd konden noemen de zwaarste, en soms zwartste, van hun leven. Ook Freriks’ eigen verhaal komt in de serie aan bod; bij de bevrijding van Groningen, in april 1945, kwam zijn achtjarige broertje Jan door een verdwaalde kogel om het leven. Wat was daarvan de impact op zijn leven?

Concentratiekamp Vught

In de eerste aflevering bezoekt Freriks concentratiekamp Vught met de Joodse verzetsstrijdster Selma van de Perre en concentratiekamp Ravensbrück in Duitsland. Hoe kwam ze daar als Jodin terecht? Ook horen we hoe de Britse veteraan Joe Cattini  zich voorbereidde op zijn opmars door Nederland. Philip ontmoet de zoon van belangrijke NSB’ers, voor wie een zware periode aanbreekt, en bezoekt de plek waar een Maastrichts jongetje de bevrijding van zijn stad heeft meemaakt.

Operatie Market Garden

In de tweede aflevering staat Operatie Market Garden centraal. Philip Freriks bezoekt het voormalige slagveld in Oosterbeek met de Britse historicus Antony Beevor, die hem vertelt wat er goed en vooral misging. Hij heeft een ontmoeting met getuigen van de gevechten in en om Eindhoven.

Aflevering 1 van In de voetsporen van de Bevrijding is uitgezonden op zaterdag 28 maart 2020 op NPO 2 en kunt u hier terugkijken. Zaterdag 4 april wordt het tweede deel uitgezonden om 20.35 uur op NPO 2. 

Geef een reactie