75 jaar vrijheid

Viering 75 jaar vrijheid van start in Terneuzen

In 2019 en 2020 viert Nederland dat het 75 jaar is bevrijd. Een jaar lang wordt stilgestaan bij de mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht en dankzij wie wij nu elke dag in vrijheid mogen leven. Dit herdenkingsjaar gaat op 31 augustus 2019 van start in Terneuzen en wordt ingeluid met luiden van een belboei door Koning Willem-Alexander en saluutschoten van marineschepen. En wie erbij wil zijn is van harte welkom!

Een jaar vol evenementen

De viering start in augustus 2019 en duurt tot oktober 2020. Het begint bij waar het in het najaar van 1944 ook begint, de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Door het jaar heen worden door Comité 4 en 5 mei diverse evenementen georganiseerd. De bevrijding is iets om te vieren, maar ook om bij stil te staan. Zo zal er in januari 2020 stil worden gestaan bij de slachtoffers van de Holocaust in de verschillende betrokken gemeenten. In de maand april rijdt de Vrijheidexpress door het land waarin verhalen over oorlog en vrijheid worden gedeeld. Op 4 mei is zoals altijd de Nationale herdenking. Op 5 mei wordt Bevrijdingsdag groots gevierd met Bevrijdingsfestivals en Bevrijdingsmaaltijden door het hele land. Het herdenkingsjaar eindigt op 15 augustus, met een bijzondere herdenking van het einde van de oorlog in Nederlands-Indië en het gehele Nederlandse koninkrijk.

Slag om de Schelde

De locatie is niet geheel toevallig gekozen, want het is in oktober 75 jaar geleden dat de Slag om de Schelde Zuid-Nederland bevrijd. Op de kades van Terneuzen en op het water van de Westerschelde komen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en andere hoogwaardigheidsbekleders bijeen om de start van de bevrijding te vieren.

Programma

Het gedeelte waar iedereen van harte welkom bij is, start om 11.00 uur met de opening van de Vrijheidsboulevard. Op het Vrijheidsplein aan de  Schelde zijn optredens van onder meer Roel van Velzen en Maan. Ga goed voorbereid op pad en kijk op de website van vrijheid.nl hoe u het evenement het beste kunt bereiken. Het middagprogramma waarin onder andere minister-president Rutte een toespraak houdt en veteranen die gestreden hebben voor onze bevrijding een centrale rol spelen, wordt vanaf 14.30 uur lieve uitgezonden door de NOS.

Paul Rem beschrijft in zijn column 75 jaar leven in vrijheid de band tussen de Oranjes en Zeeland. In ons dossier Oorlogsverhalen vindt u artikelen en documentaires over de Tweede Wereldoorlog. Het komende jaar wordt dit dossier regelmatig aangevuld. Kijk voor meer informatie over het herdenkingsjaar op de website 75 jaar vrijheid.

Geef een reactie