gealieerden

Verhalen van geallieerden leven voort met dank aan internet

Operatie Market Garden wordt traditiegetrouw in september herdacht in het bijzijn van veteranen van over de hele wereld, maar dit worden er ieder jaar minder. Verschillende Nederlandse organisaties achter militaire erevelden en begraafplaatsen zijn daarom sites begonnen waarop zij verhalen en foto’s van geallieerde soldaten verzamelen.

Verhalen verzamelen

Een van de organisaties die dit heeft gedaan, is stichting Faces to Graves, die gekoppeld is aan de militaire begraafplaats in Groesbeek (Gelderland). Hier liggen vooral Canadese militairen die vechten aan de kant van de geallieerden. Om alle witte kruizen die hier staan een gezicht te geven, verzamelen zij verhalen over deze personen. Dit verzamelen gebeurt onder andere door vrijwilligers clubs van veteranen te laten bezoeken in het thuisland van de gesneuvelde militairen. Hoewel dit al veel heeft opgeleverd, is er toch ook nog veel onbekend. Ter illustratie: de begraafplaats telt 2617 graven, maar over slechts 4 van hen staat een levensverhaal op de site. Denk u dat u Faces to Graves kunt helpen met informatie of wilt u vrijwilliger worden? Dan kunt u een mail sturen naar info@facestograves.nl.

Duizenden foto’s

Ook de organisatie Gezichten van Margraten, die verbonden is een het ereveld in Margraten (Limburg), is bezig met het verzamelen van verhalen en foto’s van de Amerikaanse militairen die hier begraven liggen. Op hun website degezichtenvanmargraten.nl staat een selectie van de grote databank met foto’s van de overledenen. Van 5000 van de 10.023 mensen die hier hun laatste rustplaats hebben zijn er al beelden. De organisatie is, net als Face to Graves uit Groesbeek, altijd op zoek naar nieuwe informatie die kan helpen bij het leren kennen van de personen die hier begraven liggen. Heeft u zulke informatie? Dan kunt u het contactformulier op de site invullen.

Het doel van beide websites is om in 2019 veel meer informatie online te hebben staan. In dat jaar wordt operatie Market Garden voor de 75ste keer herdacht.

Over operatie Market Garden

Operatie Market Garden is het slotoffensief van de geallieerden tegen de Duitsers in september 1944. Het is de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog en staat te boek als een mislukking. Dit omdat de laatste brug bij Arnhem niet veroverd kan worden, waardoor het westelijke deel van Nederland nog niet bevrijd kan worden. De hongerwinter is het gevolg. In het weekend van 16 en 17 september 2017 wordt de operatie op verschillende plekken herdacht in het gebied tussen Arnhem en Eindhoven.

Interesse in operatie Market Garden? Lees dan ook dit artikel op onze site.

(Bron: ANP, website Faces to Graves en Gezichten van Margraten)

Geef een antwoord